építészet : környezet : innováció

Múzeumbővítés Hódmezővásárhelyen

A Tornyai János Múzeum meglévő épületének átalakítása és jelentős bővítése a szegedi Tér és Forma építésziroda tervezésében. Az új fogadóépület pincéje tágas látványraktár, a földszinten rendezvénytér, az emeleten időszakos kiállítótér létesül, valamint könyvtár, múzeumi foglalkoztató és könyvesbolt.
Felelős tervező: Vesmás Péter
„Mindent megvizsgáljatok, ami jó, azt megtartsátok”
(Pál 1.Thessz.5.21)

 

Meglévő állapot

 

 

 

 

 

Bővítési program

Hódmezővásárhely belvárosában a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, a Petőfi Sándor Művelődési Központ egymás közelében álló épületeit a Mindennap kultúra elnevezésű program jegyében korszerűsítik és bővítik. A város több mint 2 milliárd forintot nyert erre a célra az uniós Agóra pályázaton.

A Tornyai Múzeum és a mellette lévő bérház között, a foghíjtelekre új fogadóépületet terveznek. A múzeum két jelenlegi épületének homlokzata a Dr. Rapcsák András úti oldalon érintetlen marad, viszont elbontják azt a földszintes házat, ami a Szegfű utca, Deák Ferenc utca és Dr. Rapcsák András út sarkán áll.
 

A házról röviden
A múzeum három fő funkciója: a kiállítás, az üzemeltetés és a raktározás három önálló blokkba kerül.

  • A főbejárat a Sándy Gyula karakteres téglaépülete menti foghíj beépítésével kialakuló – a Szegfű utcáig szaladó – új fogadóépület. Pincéje tágas látványraktár, a földszint rendezvény-, az emelet időszakos kiállítótér. A látogatókat szolgáló 20000 kötetes könyvtár, a múzeumi foglalkoztató és egy könyvesbolt is itt kap helyet.
  • A két meglévő épület továbbra is az állandó kiállításoké.
  • A második épület hangulatos fedett udvara köré rendeződik a múzeum adminisztrációja, üzemeltetése, és a kutatók – a gyűjtemények gondozását végző-  szakemberek irodái.
  • Az új sarokház a raktárépület. A zártság és nyitottság egyidejű érvényesítésével a szigorú múzeumi technológia burka. A pinceszinten és emeleteken szakaszoltan variálható raktárak sorakoznak.
  • Az árkádos földszint restaurátorműhelyei kirakatként nyílnak az utca felé.
  • A múzeum kertje kibővül a hangulatos Szegfű utcával.

A határoló bővítmények egységes kialakítása összefogja a meglévő épületek eltérő karakterét. Tömegük és párkánymagasságuk illeszkedik mindkét meglévő múzeumi épülethez és a tágabb környezet beépítéséhez.

 

Hódmezővásárhelyi múzeum bővítése - Tér és Forma
Hódmezővásárhelyi múzeum bővítése - Tér és Forma
Hódmezővásárhelyi múzeum bővítése - Tér és Forma
Hódmezővásárhelyi múzeum bővítése - Tér és Forma
Hódmezővásárhelyi múzeum bővítése - Tér és Forma
Hódmezővásárhelyi múzeum bővítése - Tér és Forma
 

 


A Tornyai János Múzeum bővítése
Hódmezővásárhely

Tervező: Tér és Forma – Szeged építésziroda
Felelős tervező: Vesmás Péter Ybl-díjas építész
Munkatárs: V. Zákányi Ildikó, Sipos György, Fontos Rómeó, Simó Anna, Góg Bence, Egedi Gergely

A fejlesztés szakaszai

  • 2007. tanulmányterv
  • 2008. építési engedély a fogadóépületre
  • 2009. építési engedély és kivitelezési terv a további szakaszokra, az építkezés tervezett kezdete 2009 őszén

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »