Nézőpontok/Vélemény

„Nem akartunk gigászi plázát!” - környezettudatos üzlet- és szolgáltató központ épül a XII. kerületben

1/11

Hegyvidék Központ alapkő letétel - Noah Steinberg, Pokorni Zoltán

Hegyvidék Központ alapkő letétel - Noah Steinberg, Pokorni Zoltán
Hegyvidék Központ alapkő letétel - Pokorni Zoltán, Noah Steinberg
Hegyvidék Központ építési terület
Hegyvidék Központ építési terület
Hegyvidék Központ makett
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ alapkő letétel - Noah Steinberg, Pokorni Zoltán
Hegyvidék Központ alapkő letétel - Pokorni Zoltán, Noah Steinberg
Hegyvidék Központ építési terület
Hegyvidék Központ építési terület
Hegyvidék Központ makett
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
1/11

Hegyvidék Központ alapkő letétel - Noah Steinberg, Pokorni Zoltán

„Nem akartunk gigászi plázát!” - környezettudatos üzlet- és szolgáltató központ épül a XII. kerületben
Nézőpontok/Vélemény

„Nem akartunk gigászi plázát!” - környezettudatos üzlet- és szolgáltató központ épül a XII. kerületben

2011.06.03. 10:05

Cikkinfó

Szerzők:
Lányi András

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Szerdahelyi László

Noah Steinberg, az épületet fejlesztő WING Zrt. elnök-vezérigazgatója és Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere együtt rakták le a Szerdahelyi László tervei alapján épülő Hegyvidék Központ alapkövét 2011. június 2-án.

A Szerdahelyi László tervei alapján épülő központ a jövő szempontjainak figyelembe vételével épül környezettudatos módon, a BREEAM védjegy "nagyon jó" minősítését célozva. Újrahasznosítják az esővizet az öntözéshez és a mosdók, mellékhelyiségek öblítéséhez is. A meleg víz jelentős részét napkollektorokkal biztosítják. A környezetkímélő közlekedés elősegítését pedig kerékpártárolók szolgálják majd.

 

Hegyvidék Központ alapkő letétel - Noah Steinberg, Pokorni Zoltán
1/11
Hegyvidék Központ alapkő letétel - Noah Steinberg, Pokorni Zoltán

Hegyvidék Központ alapkő letétel - Pokorni Zoltán, Noah Steinberg
2/11
Hegyvidék Központ alapkő letétel - Pokorni Zoltán, Noah Steinberg

Hegyvidék Központ építési terület
3/11
Hegyvidék Központ építési terület

 

 

A Budapest XII. kerületének szívében épülő elegáns, mégis családias hangulatú üzlet- és szolgáltató központ 2012 őszén nyitja meg kapuit. A Hegyvidék Központ elsődleges célja, hogy magas színvonalon szolgálja ki a környéken lakók igényeit, ennek érdekében direkt marketinges eszközökkel és kérdőíves felmérésekke derítették ki a kerületben lakók igényeit, és ehhez igazították a bérlői struktúrát.

Noah Steinberg a WING elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: Fejlesztőként fő célunk az értékteremtés építészeti és funkcionális értelemben egyaránt. A Hegyvidék Központ megálmodásakor is szerettünk volna mindkét fontos szempontnak maximálisan megfelelni. Különös öröm számomra, hogy mi építhetjük meg az ország első környezettudatos üzlet- és szolgáltató központját, amely hangulatában, méretében és jellegében is családias, és a környezetbe illeszkedő. Az új központtal segíteni szeretnénk a kerületet lakóinak mindennapjait a jövőben."

 

Hegyvidék Központ építési terület
4/11
Hegyvidék Központ építési terület

Hegyvidék Központ makett
5/11
Hegyvidék Központ makett

 

 

Pokorni Zoltán polgármester elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy a Hegyvidék Központ megépülésével olyan beruházás valósul meg a kerületben, amely egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi az itt élők életét azáltal, hogy elérhető közelségben, igényes környezetben nyújt segítséget a mindennapos ügyintézéshez és bevásárláshoz, de ugyanakkor színvonalas szolgáltatásaival kikapcsolódásra, baráti találkozásokra is jó lehetőséget teremt.  Fontos számunkra, hogy a kerületben olyan, szinte kisvárosi hangulatú városközpontot hozzunk létre, amely valódi élettere lehet a Hegyvidéken élőknek, ennek fontos része a most épülő szolgáltatóház is.”

 

Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
6/11
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László

Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
7/11
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László

Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
8/11
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László

Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
9/11
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László

Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László
10/11
Hegyvidék Központ - építészet: Szerdahelyi László

 

 

A tervezés során az esztétikum és környezetbe illeszkedés döntő szempont volt. Pokorni Zoltán elmondása alapján alapvetőn a fenti szempontok elérése volt az oka annak, hogy a tervtanács négy alkalommal dobta vissza módosításra a terveket. Nem egy sokemeletes bevásárlóközpont, hanem „kisvárosi, emberléptékű városközpont” létrehozása volt a cél.

A szolgáltatások igénybevételéhez a parkolás is megoldott, a kétszintes mélygarázsban nagyszámú parkolóhely áll majd rendelkezésre. A családi parkolóhelyek szintén az ide látogatók maximális kényelmét hivatottak szolgálni.  Az új üzletközpont az autósok mellett, a gyalogosok számára is egyszerűen megközelíthető. A környék tömegközlekedési ellátottsága kiváló, az Apor Vilmos téren több buszjárat és a villamos is megáll. "Az épület teljes bérelhető területe 6.700 m2, ebből 5.300 m2 üzlethelyiség, 1.400 m2 iroda és 200 m2 raktár" - mondta el Mucsi György, a WING Hegyvidék projektért felelős vezérigazgató-helyettese. Összen nagyjából ötven üzlet és 190 parkolóhely fogadja majd az idelátogatókat.

A meghitt, családias jelleget az eleganciával egyedi módon ötvöző épületbelsőt a kitűnő átláthatóság és könnyű eligazodás jellemzi. Az átgondolt tervezésnek köszönhetően nem kell majd senkinek sem hosszasan keresgélnie, míg meg tud venni egy csokor virágot, vagy éppen a reggeli újságját. Különlegesség lesz a tervek szerint az épület teljes magasságában végigfutó exkluzív belső kert, az úgynevezett "vertical garden"-, ami otthonossággal tölti meg a teret és egyedi élményt nyújt.

A központ kialakításánál nem csak a tervezési fázisban vont be magyar munkaerőt a WING, a kivitelezést is itthoni szakemberek, a Market Zrt. munkatársai végzik.

Szerdahelyi László (Aspectus Architect Zrt.) terveit hamarosan bemutatjuk az Építészfórum hasábjain.

Lányi András

 

ALKALMAZOTT KÖRNYEZETTUDATOS ESZKÖZÖK
  • Zöldtető 1000 m2-en
  • 20 férőhelyes biciklitároló és ehhez kapcsolódó zuhanyozó, öltöző
  • Természetes szellőzés és friss levegő befújás
  • Tájolás
    A Hegyvidék Központ épületének formája és elhelyezkedése kiváló természetes fényellátást biztosít
  • Árnyékolók
    Speciális multifunkcionális üveghomlokzat
    Külső / belső árnyékolók
  • Anyaghasználat
    Hosszú távon használható, újrahasznosítható anyagok
    Anyagok beszerzése (pl. trópusi fafajták mellőzése)
    Anyagok életciklus-elemzése (pl. ál-strukturális függönyfal alkalmazása)
    Meglévő anyagok felhasználása, újrahasznosítása (pl. bontott darált beton az alap ágyazatában)
    Előre gyártott elemek használata (pl. lépcsőház)
  • Tudatos vízfelhasználás
    Az ivóvíz környezettudatos használata
    Az épület szennyvízkibocsátását, csatornahasználatát minimalizáljuk
    Esővíz felhasználása öntözéshez és a mellékhelyiségek öblítéséhez
  • Napkollektorok a használati meleg víz biztosítására
  • Energiatakarékos üzemeltetés
  • Maximális természetes fényellátás
  • Környezettudatos gépészeti rendszerek
  • Speciális homlokzati rétegrend, anyagok, üvegszerkezetek, illetve berendezések
  • A bérleményi területek gépészeti rendszerének egyedi szabályozhatósága
 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk