építészet : környezet : innováció

Nyaraló Balatonbogláron, Paládi-Kovács Ádám terve

Várhatóan idén elkészül Balatonbogláron egy - lakóházként is használható - nyaraló Paládi-Kovács Ádám tervei alapján. A tóhoz közeli, északról vasútvonallal határolt telek adottságai alapvetően meghatározták a déli irányban felnyíló, földszintes épület elrendezését, a külső megjelenés tekintetében pedig a vakolt felületekre és a kosaras kőburkolatra esett a választás.

Elhelyezkedés

Az épület a Balaton déli oldalán, a parttal párhuzamos harmadik utcában épül fel, ennek következtében ugyan a tó nagyon közel van, de a vízre nem nyílik kilátás. A majdnem vízszintes telket északi oldalról az utca, déli oldalról a vasút határolja. Ezen alapvető adottságok miatt az épület társasági zónáját a kert felé, déli irányba tájoltuk, a vasúti forgalom zavaró hatása miatt a pálya felé egy tömör (zajvédő funkciót is ellátó) kerítésfallal határolt pergolát helyeztünk. Az így kialakuló belső kert már intim nyugalmat és pihenést biztosíthat az ott lakóknak.

Helyszínrajz



alaprajzi alternatívák



Alaprajzi elrendezés

Az épület részben lakóház, részben nyaraló; a tulajdonosok most elsősorban nyaralónak szeretnék használni, de később, idősebb korukban ide is költöznének. Ebből az elképzelésből kiindulva az alapkoncepciót úgy dolgoztuk ki, hogy az épület a külső lehatárolt struktúra megváltoztatása nélkül is variálható, továbbépíthető legyen. Az első változat a nyaraló funkciót erősíti, ahol a szaunához pihenő-relaxáló funkcióval előtér kapcsolódik, ha a lakó funkcióhoz szükségessé válna a második változatban ezen a területen egy vendégszoba létrehozható. A főbejárat az utcafrontról, a gépkocsi beálló mellett futó járdán közelíthető meg.

A házba belépve az előtérbe jutunk, innen nyílik a háztartási helyiség és itt alakítható ki a vendégszoba. Tovább menve érünk el a zónahatárhoz, ahol jobbra fordulva a nappaliba, balra a privát részbe jutunk. Innen nyílnak a hálószobák, és a fürdő. A nagyobbik fürdőszobát a nappali mellett helyeztük el, mivel az itt lévő szauna társasági eseményeknek is helyet adhat (közös szaunázás a barátokkal).

Épület és terasz kapcsolata


Látványterv


A kert felé tájolva helyeztük el a nappalit, az étkezőt és a konyhát. Az étkezőn keresztül a konyha közvetlen kapcsolatban maradt a nappalival, ezáltal a konyha is a lakás életterévé válhatott. A nappalihoz egy déli tájolású terasz kapcsolódik nagyméretű üveg tolóajtóval, amely fényt ad megnövelve és összekapcsolva a külső-belső tereket.



Az épület homlokzati formálása

A tervezett épület földszintes, ahol a nappali felett, az épület hossztengelyében megemeltük a tetőt, így nagyobb belmagasságot tudunk a nappali terének biztosítani. Az épület hossztengelyének másik oldalán, az étkező-konyhánál nem szükséges ez az emelés, itt a tető a gerinctől az ereszmagasságig csökken vissza. A főbejárat kiemelése miatt a bejárat felett található a nyeregtető legmagasabb pontja, a gerinc, az épület nyugati oldalának szimmetrikusan a közepén.

Látványterv

Látványterv


Az épület külső kialakításánál a megrendelő corten fémlemezben, illetve kőburkolatban gondolkodott, de olyan követ szeretett volna, amely eltér a hagyományos ragasztott vagy falazott kőburkolatoktól, így a 10 cm vastag kosaras kőburkolat lett az a megoldás, amely megtetszett a tulajdonosnak. Így az épületen a fehér vakolt felületek és a kosaras kőburkolatok váltják egymást.


Építés közben

Építés közben

A terasz felett látszóbetonból pergolát terveztünk a nappali nagy üvegfelületeinek árnyékolására, az eső elleni védelmet pedig az épület felugró tömbje biztosítja. A csapadékvíz-elvezetés vízszintes irányban rejtett esőcsatornával, függőlegesen szintén rejtetten, a hőszigetelés alatt történik.

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »