építészet : környezet : innováció

Nyaraló is, lakóház is

A Paládi-Kovács Ádám által tervezett ház három tényezőből kifolyólag is értékes projekt: a megrendelők egyrészt nyaralónak építették, de később beköltöznének; a telek vasúttal határos - mégsem zajos; a külső burkolat pedig kőkosarakba rakott kövekből áll, melynek köszönhetően nyáron nem melegszik fel. 

A megrendelő házaspárral való első beszélgetéseknél kiderült, hogy olyan lakóházat kívánnak építtetni, amely jelenleg nyaraló funkcióval, későbbi nyugdíjas életük során pedig majd családi házként szolgál. A házat most is - nem csak a nyári szezonban -, egész évben használják. A helyszín a Balaton déli oldalán felparcellázott kis nyaralótelkek egyike, nem messze a parttól, közvetlenül a vasút mellett.

A házaspár fő problémája az volt, hogy a telket déli oldalról a vasút határolja. Nem igazán tudták elképzelni, hogyan lehetne úgy házat építeni a telekre, hogy a vasút a legkevésbé se zavarja az ott élőket. Már az elején nyilvánvaló volt, hogy a házat a kert felé, déli irányba kellene megnyitni.



lakóház és nyaraló - tervező: Paládi-Kovács Ádám - helyszínrajz



A szomszédos telkeken zajvédő falakat építettek a tulajdonosok, de szerencsére ezt nem akarták a megrendelők, a megoldás végül azt lett, hogy a vasút felőli telekhatáron kialakított nyári konyha egy külső étkező-nappalit kapott, mely egyben zajvédő falként is funkcionál, annak vizuális zavaró hatása nélkül. A tervezett ház és a telekhatáron kialakított nyári konyha egymásra reflektálva határolják le a belső kertet.

Az épület tervezésénél fokozott hangsúlyt helyezett a megbízó arra, hogy a ház korszerű és energiatakarékos legyen. A ház fűtését-hűtését földhő-szivattyúval oldottuk meg, amely a belső szellőzőrendszerhez kapcsolódik. A ház külső burkolatát 10 cm széles kőkosarakba (gabion-rácsba) rakott kövek alkotják, melyek között az áramló levegő nem engedi felmelegedni nyáron a mögötte lévő hátfalazatot, segítve ezzel a ház belső hőérzetét. Meleg időben a sütés-főzés a nyári konyhában történik, így ez sem terheli a belső tereket.



lakóház és nyaraló - tervező: Paládi-Kovács Ádám - fotó: Bujnovszky Tamás




lakóház és nyaraló - tervező: Paládi-Kovács Ádám - fotó: Bujnovszky Tamás




Az épület főbejáratát az utcafrontról a gépkocsi beálló mellett futó járdán lehet megközelíteni. A házba belépve a fogadóhelyiségbe jutunk, amely egyben a szauna tér kiegészítéseként is szolgál. Ez a későbbiekben előszobává alakulhat, esetleg egy plusz helyiség is lehet itt anélkül, hogy a külső kompakt formához hozzá kellene nyúlni. A házban a nappali mellett még két szoba kapott helyet: a háló és a vendégszoba; a nappali-étkező-konyha együttesét pedig összenyitottuk, ezzel is tágítva a belső tereket. A közösségi tér jelentőségét hangsúlyozva a nappali felett a tető felemelkedik és előre ugrik, mely forma egyben a szellőző rendszer külső ki-, és beszívó nyílásait is magában foglalja.

Az épület az utca felé zártabb arcát mutatja, míg a belső kert felé szinte teljesen megnyílik, összenyitva ezzel a külső és belső tereket. A kerti terasz feletti látszóbeton pergola biztosítja a nappali és a terasz napvédelmét, mely motívum csökkentett formában ugyan, de az utcai homlokzaton és a nyári konyha szerkezeti kialakításában is visszaköszön. A belső terek anyaghasználata és megformálása visszafogott, minimalista kialakítású.


lakóház és nyaraló - tervező: Paládi-Kovács Ádám - fotó: Bujnovszky Tamás




Paládi-Kovács Ádám


vélemény írásához jelentkezzen be »