építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Nyitott terek és az akusztikus komfort - a Nokia Skypark belsőépítészete

A Nokia Skypark irodaház felépülésével egy modern és környezetbarát épülettel gazdagodott Budapest. A belső terek kialakításánál elsődleges szempont a munkatársak jólléte, a hatékony, kreatív munkavégzés elősegítése volt. Az ideális teremakusztika kialakítása egy épületben nem csupán egy lehetőség, hanem nagyon fontos társadalmi, gazdasági és műszaki szükségszerűség , amely gyorsan megtérülő befektetést is jelent.

A finn informatikai vállalat, a Nokia csodás új helyre költözött Magyarországon: a Futureal csoport fejlesztésében megvalósult Nokia Skypark épületébe. A rendkívül modern, 25.000 négyzetméteres épületet úgy tervezték, hogy a budapesti technológiai és K+F központ igényeinek megfeleljen. A magyar főváros elegáns részén, a nemzetközileg elismert és díjazott városfejlesztési projekt keretében megvalósult Corvin Sétányon található Nokia Skyparkban már több mint 2.000 munkatárs dolgozik.

Az épület „nagyon jó” BREEAM minősítést kapott. A Nokia Skypark környezetbarát megoldásai közé tartozik többek közt a maximális mennyiségű természetes fényt biztosító motorizált külsőárnyékoló-rendszer, elektromosautó-töltő, zöld tető, kerékpártároló, öltöző, zuhanyzó, illetve az energiatakarékos gépészeti rendszer. A kétszintes mélygarázsban és a bérlők számára elkülönített parkolóban összesen több mint 460 gépjármű helyezhető el.


Nokia Skypark - belsőépítész: Apró Tamás - fotó: Palkó György


Mindent a munkatársak jóllétéért

Az épület földszintjén egészséges ételeket kínáló éttermek illetve kávézók várják a dolgozókat a közösségi és relaxációs tér mellett – utóbbi arra is lehetőséget nyújt a Nokia szoftverfejlesztői számára, hogy közösen ötleteljenek –, az épületben saját orvosi és pszichológiai szolgálat is működik, illetve óvoda is van az itt dolgozók gyermekei számára, továbbá masszázsszalon, szauna, zuhanyzók és tágas, kiválóan felszerelt fitnesz- és aerobicterem is a munkatársak rendelkezésre áll. Az épület közvetlen szomszédságában egy bevásárlóközpont található, amely ugyancsak a már több díjjal is elismert Corvin Sétány városrehabilitációs projekt része.

Innovatív nyitott terek

A belső terek kialakításánál kiemelt szempont volt a hatékony, kreatív munkavégzés elősegítése. „Az volt a célunk, hogy olyan innovatív tereket hozzunk létre, amelyek kifejezik, amit a NOKIA márka képvisel. Az épület három szárnyának belső kialakítása három fő témát követ: 1) Finnország – a NOKIA gyökerei, 2) Magyarország - Találmányok és fejlesztés és 3) Globális kapcsolódások.” mondta Apró Tamás, a projekt építésze. „Modern, kényelmes és kellemes irodát szerettünk volna, különös figyelmet fordítottuk ugyanakkor a munkaállomások ergonómiai szempontok szerinti kialakítására is, úgymint fény-, hőmérséklet, akusztikai hatások. Ahogy egyre népszerűbbek az egyterű irodák, a legnagyobb kihívást az ideális akusztikai megoldások megtalálása jelenti. Úgy érezzük, hogy ma a piac komolyabban veszi ezt a kérdést, mint korábban, és a cégek hajlandóak akusztikai termékekbe beruházni.


Nokia Skypark - belsőépítész: Apró Tamás - fotó: Palkó György


A Nokia projekt kapcsán Ecophon Akusto One SQ fali hangelnyelő rendszer terméket építették be, szem előtt tartva a legfontosabb elvárt szempontokat: az optimális teremakusztikai feltételek kialakítását, a beszédérthetőség javítását valamint az irodai zaj csökkentését. Egy irodai térben a hatékonyság érdekében a kommunikáció és a koncentrációképesség magas színvonalát kell biztosítani. Amellett, hogy a falpanel kiváló akusztikai paraméterekkel rendelkezik, nagyon egyszerű a beépítése is.

Az akusztikus komfort megvalósítása mellett hozzájárul a vizuális komfort kialakításához is, valamint fontos szerepet játszott a Nokia arculatának megfelelő kialakításában is. A falpanel 13 választható színből áll, emellett a lapokat egyedi design alapján is meg lehet nyomni, mely további lehetőséget nyújt a megrendelők elképzeléseinek.

A beruházó által kiválasztott képek kiváló minőségben jelenhettek meg a panelek felületén, amely egyedi megjelenést biztosított a tárgyalótermekben. A Saint-Gobain cégcsoport által hirdetett Multi-komfort koncepció egyik legfontosabb összetevője az akusztikus komfort elérése, amely nem választható külön a vizuális komforttól, e kettő kialakításában játszik fontos szerepet az Ecophon Akusto One hangelnyelő rendszer, mely egyesíti ezen komforttényezőket. Az ideális teremakusztika kialakítása egy épületben nem csupán egy lehetőség, hanem nagyon fontos társadalmi, gazdasági és műszaki szükségszerűség , amely gyorsan megtérülő befektetést is jelent.


Nokia Skypark - belsőépítész: Apró Tamás - fotó: Palkó György


Egyszerre szórakoztat és ámulatba ejt

A Nokia Skypark a főváros változó arculatát tükrözi. Az épületet úgy tervezték, hogy egyszerre szórakoztasson és ámulatba ejtsen, a fantasztikus budapesti panoráma pedig a hab a tortán.

A cég büszke arra, hogy gondot fordít munkavállalói jóllétére, ezért rendkívül fontos volt a megfelelő akusztikai környezet kialakítása. „Amikor a Nokia Skypark belső kialakítását terveztük, több megoldást mérlegeltünk. Kimagasló akusztikára volt szükségünk, de ugyanakkor design terén is kiemelkedőt szerettünk volna. A projektünk számára az Ecophon akusztikai termékek jelentették a legjobb választást. Az Akusto One panelek megfeleltek az elvárásainknak, és ár-érték arányuk is kiváló volt.” - mondta Apró Tamás, a projekt építésze.

Alig egy évvel a bevezetése után, az Akusto One-t a Nokia Skyparkban mindenhol beépítették. A kellemes színű és mintázatú Akusto One panelek az egész épületben megtalálhatók, és nagyban hozzájárulnak a jobb hangkörnyezethez, így az itt dolgozók jobban tudnak koncentrálni és hatékonyabban tudnak dolgozni.

Saint-Gobain


Termékek: Ecophon Akusto One SQ

Projekt: Nokia Skypark

Szegmens: Iroda

Generál tervező: ZDA – Zoboki Építésziroda – Zoboki Gábor

Ország/város: Magyarország /Budapest

Fővállalkozó: Futureal/Pedrano

Belsőépítészet: Arcimon Kft. - Apró Tamás

Dizájn menedzser: Indra Dliaila (Dubai)

Koordinátor: TKCE Kft. - Kukai Tibor

Fényképész: Palkó György

Projekt mérete: 25000 m2

 

vélemény írásához jelentkezzen be »