építészet : környezet : innováció

Nyugalom szigete - a Nirmana terve

Kétarcú környezetben található az NMHH telephelye: modern lakóterület és egykori ipari terület övezi. Vékony Péter és csapta az NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont tervpályázatára leadott koncepciójukban mindezt figyelembe vette. Az eredmény egy nyugalmat sugárzó épület, amely "vállaltan XXI. századi, saját korának nyelvén beszél." 

Városépítészet

Míg távolról nézve az intenzíven fejlődő, átalakuló, forgalmas Váci út és a Vizafogó lakótelep közötti terület, addig közelről a környező lakóterületek közé ékelődő tömb az NMHH telephelye. Kétarcú a környezet: modern lakóterület és vegyes utóhasznosítású egykori ipari terület, s e kettő között helyezkedik el az NMHH irodaépülete.

Környezet 

A Visegrádi utca keleti oldalán szabadonálló, úszótelkes téglaépítésű kislakótelep található magastetős, F+3 emeletes épületekkel. A tervezési terület tömbjének északi oldalán a 2006-ban befejezett, Finta Stúdió által tervezett Ikon-ház lakóépülete van, míg az utca szemközti oldalán a Központi Okmányiroda található. Esztergomi utcai szemközti oldalán a nyolcvanas évek második felében épült négyemeletes, cseréptetős panelházak, a Duna felé haladva pedig a Vizafogó lakótelep 10 emeletes épületei vannak.

A tömb belső, kiszolgáló szerepű átkötő útjától délre a Révész utca felé parkoló, illetve kereskedelmi funkciójú telephelyek vannak, az utca megmaradt két zártsorú beépítésű magastetős épületének mindkét oldalán. A Visegrádi és Esztergomi utca közötti terület a Révész utcától a buszpályaudvarig kevéssé intenzíven beépített egykori ipari zóna. A határoló utak kétoldali fasorokkal betelepített lakóutcák. A kétoldali fasor a jelenleg telephely mellett megszakad.


helyszín - építész: Vékony Péter


Övezeti előírások

A Vi-1/Z-24 építési övezetbe sorolt telken előkertes, zártsorú beépítésű kialakítás a szabályozási előírásokat teljesíti. A meglévő irodaépülethez hézaggal csatlakozik, amelyet a szabályozás megenged. Ezzel reflektál a Véső utcai beépítés hasonló megszakítására. A telek tervezett beépítettsége és szintterületi mutatója a szabályozási terv szerinti megengedett értéket nem éri el. Az övezetre vonatkozó általános előírásokban foglaltak alapján dolgoztuk ki az épületet. A tervezett épülettömegek kedvező légtérarányú belső udvar köré szervezettek. Az előírt 5 m-es előkerttel beforduló L-alakú épület hangsúlyos pontja a sarok kialakítás. Az épület belső udvarát terepszinten - a szabályozási terv előírásainak megfelelően - zöldfelületként terveztük.

Városkép, településkép alakulása

A fenntartható városfejlesztés egyik alappillére, hogy az új beépítések ne legyenek túlzóak, egyrészt a beépített területek mennyisége, másrészt az új épületek építészeti kialakítása tekintetében. Ezért jelen terv nem lép túl a programban szükséges mértéken, nem javasol új beépítést a tömb déli oldalára sem. A településkép szempontjából az L-alakú beépítés a tömböt a meglévő átközlekedés mentén kettéosztja, definiálva egy kisebb kompakt tömböt.

tömegvázlat - kapcsolatok - építész: Vékony Péter


Utcakép, ritmus, kontextus, jelenlét

Egy utca, tömb arculatát meghatározza az épületek, homlokzatok ritmusa. A tömb beépítése ebből a szempontból vegyes. A Véső utca felől a mindkét utcára átforduló lakóépület karakteres homlokzata mellett jelenik meg a meglévő NMHH ötszintes irodaépületének plasztikus architektúrája. Ebben a környezetben tervezett funkciókhoz is illeszkedő és a tömb egészével nem rivalizáló, hanem statikus nyugalmat sugárzó homlokzati kialakítás megfelelő válasz a városi szövet megteremtésére.

Építészet

Az épület tervezése során a tervezési program részletes elemzésén túl a települési kontextust vizsgáltuk. A szekvencia vizsgálat eredményeképp az Esztergomi utcai tömb és a meglévő épület, valamint a tervezett épület kapcsolata a következőképp alakult.

Telepítés

Az Esztergomi utcai lakóépülettel való kapcsolódásnál szándékosan kerültük az azonos tömbkialakításhoz vezető építménymagasság létrehozását. Az udvarkoncepció érvényesült a szomszédos lakóépületek zöldterületeinek és benapozásának érdekében. A meglévő épülettel való kapcsolat a lehető legkisebb „zavart” okozhatja az új beépítéseknél. A funkciók kivetülése a homlokzatra szándékos, de nem erőltetett. Technológiai épületről lévén szó, ez a mértéktartó megközelítés indokolt. A garázs-zöldtető mind a meglévő, mind az újonnan beépülő tömb értéknövelő integráns eleme.

telepítés - építész: Vékony Péter



Alaprajzok

A gyalogosan érkezők egy fogadócsarnokon keresztül juthatnak el az épület különböző részeibe. Ez a fogadócsarnok a közlekedők fő elosztója, a liftek és főlépcső tere. A földszinten fedett-nyitott parkolók találhatóak elsődlegesen a vendégeknek fenntartva. A bejárat melletti 24 órás porta szolgálat segíti az eligazodást és biztosítja a dolgozók beléptetését. A pinceszinteken a mélygarázsok mellett a raktárak és az informatika funkciócsoport tereit helyeztük el. A fogadócsarnok és a meglévő épület közötti területen, két szinten, a mérésüggyel kapcsolatos funkciócsoport van (földszint+galéria), felette az ehhez és az épület többi részéhez szükséges gépészeti egységek, gépek, terek helyezkednek el. Az Esztergomi úttal párhuzamos épületrészben az 1-3. emeletig a dolgozói, vezetői, asszisztensi irodák, a mérőszobák és az üzemeltetéssel kapcsolatos irodák találhatóak. Az 1-2. szinti irodák a klasszikus irodai elrendezést, míg a kiírás szerint a 3. emeleten lévő üzemeltetés egy modern open office teret kapott. Az épület legtetején a rendezvényközpont, a hozzátartozó kiszolgáló terek, és egy tetőkert kapott helyet. A tetőkert egy lépcsővel összeköttetésben van az irodaszintekkel is, így a dolgozók is használhatják, a földszinten lévő tágas park jellegű belső udvar mellett.

Építészet

A tervezés során, az ilyen típusú épületekkel szembeni elvárásokon túl, olyan térépítészeti eszközöket alkalmaztunk, amelyek a kialakított kubusokat a városépítészeti és településrendezési elveknek megfelelően rendelik hozzá a funkcionális rendhez. A választott anyagok harmóniában vannak az építészeti célokkal, azok minden szempontból megfelelnek azoknak a magas elvárásoknak, amik a kiírásban szerepelnek. Az épület vállaltan XXI. századi, saját korának nyelvén "beszél". A szigorú és minden szempontból egyedi igények ellenére gondoltunk a technológiai fejlődés eszét vesztett tempójára, amennyiben azok a ma használt technológiai elemek elavulnak, amelyeknek megfelelően a tervezés zajlott, az épület könnyedén átalakítható, formálható. Ennek oka a szerves telepítés a városszövetbe és a választott szerkezeti rendszerek alkalmassága.


NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont, látványterv a szervizút felől -építész: Vékony Péter



Az épület a környezeti feltételeknek megfelelő kialakítást kap, károsanyag-kibocsátása és zajterhelése nem számottevő. A tetőn nagy mennyiségű napelem elhelyezését tervezzük, de annak mennyiségét csak pontos számítások után lehet meghatározni. Külön érdekesség az árnyékoló rendszer általunk tervezett játékos egyedisége. A külső szekunder áttört oszlop-gerenda rendszerű határolás mögött, tehát a köztes térben a napterhelt oldalon speciális, központi automatika által vezérelt vászon árnyékolók lesznek.

Szerkezetek

Az épület földalatti teherhordó szerkezetei vasbetonból készülnek. A szigetelések tervezése épületszerkezeti szakértők bevonásával megy végbe és függ a talajmechanikai és talajvízszint eredményektől. A termikus burok kialakítása folytonos, megszakítás nélküli, ezt külön tervezni kell. A felmenő szerkezetek vázas rendszerűek.

  • Alapozás: 1.00 m vastag monolit vasbeton lemezalap (ha vízzárónak kell lennie, akkor a betonminőség: C30/37-XV3(H)-24-F2).
  • Munkagödör körülhatárolás: 50 cm vastag résfal, a résfal a vízzáró agyagrétegig megy le, a résfal tetején végigfutó vasbeton koszorúról indulnak a homlokzati tartószerkezetek.
  • Alépítmény: A résfal mögött 20 cm vastag vízzáró bélésfal készül, erre és a belső pillérekre támaszkodik fel a -2 és -1 szint fölötti födém.
  • Felépítmény: A felépítményi rész L alaprajzú, a földalatti parkolószintekhez képest kisebb alapterületű. A mérőkamrát magába foglaló szárny három szint magas vasbeton keretvázas terem, a szélső falakhoz csatlakozó pillérek keretként dolgoznak együtt a födémbordákkal. A födém alulbordás monolit vasbeton lemez, a vastagsága 20 cm. A mérőkamra ebben a szárnyban helyezkedik el ház a házban kialakítással. A mérőkamra alatti födémeket vasbeton pillérek támasztják alá. Az erre merőleges irodaszárny hagyományos alul-felül sík födémes monolit vasbeton pillérvázas épület. A födém vastagsága a fesztávolságnak megfelelően kb 28 cm. A legfelső szinten egy nagy alapterületű rendezvényterem kap helyet, ennek a födéme alulbordás vasbeton lemez lesz.


NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont. látványterv a szomszéd telek udvara felől -építész: Vékony Péter


IT fejezet

Az adatközpont az épület -2. szintjén helyezkedik el, megközelítése a mélygarázson, illetve a személy- és teherfelvonókon, valamint a lépcsőházon keresztül lehetséges. Az adatközpont külső részén kapott helyett a raktár, a szerelő-, az operátori- valamint a mellékhelyiségek. A géptermek és a kapcsolódó kiszolgáló helyiségek, mint akkumulátor tároló, fázisváltó helyiség, oltógáz tároló, szolgáltatói helyiség, hálózati aktív eszközök és rendező, szünetmentes erősáramú ellátó, áramellátó egy zsilipen keresztül elérhető folyosóról közelíthetők meg. Az elektromos fogadó helyiség a -1. szinten, az épület sarkában kapott helyett, ahol a két külön nyomvonalon érkező elektromos betáplálás végződtetése a pályázatban elvárt módon meg tud valósulni.

A dízel generátor és az kapcsolódó üzemanyag tároló tartály a parkoló rámpa alatt, a -2. szinten található. Az üzemanyag átfejtése az épület földszinti külső falán elhelyezett töltőcsapon keresztül lehetséges. Az egy blokkban megvalósuló adatközpont helyiségeit minden irányban a pályázatban elvárt paraméterű mechanikai, tűz és EMC védelemmel, illetve vízszigeteléssel látjuk el. A géptermekben és kapcsolódó helyiségekben a pályázatban megadott paraméterű álpadlók lesznek, EPH-ba kötött antisztatikus kasírozott burkolattal, illetve 60x60cm-es raszterrel - az egyes helyiségek igénye szerint teli vagy áttört lapokkal szerelve. Az álpadló alatti terület vízbetörés esetén a bejutott folyadékot egy pontra vezeti össze, ahonnét egy átemelő szivattyúval az épületen kívülre (csatornába) juttatható. Az adatközpont területén keletkezett tűz oltására önműködő oltórendszert építünk ki. Az oltógáz magasnyomású palackokban a géptermek közelében tárolható, az oltás a tűzérzékelő rendszer jelzésének hatására indul.


NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont, látványterv az Esztergomi út felől - építész: Vékony Péter



A géptermek, illetve a hűtést igénylő kiszolgáló adatközponti infrastruktúra hőmérsékletének vezérlésére redundáns klímarendszert terveztünk. A rendszerből érkező hideg levegő az álpadlózat alatt áramlik, és innen jut be a hűtendő helyiségekbe az álpadlóban kialakított perforált kazettákon keresztül. A meleg levegő visszaszívása a mennyezet alatt történik (nem készül álmennyezet). A megoldás lehetővé teszi az egyes helyiségek igényei szerinti meleg-hideg-meleg folyosók kialakítását és a hűtendő eszközök számára a leghatékonyabb hűtés biztosítását. A géptermekben optikai és réz adatkábelezés lesz, a pontos paraméterek a részletes tervezés szakaszban pontosítandók.

A rackszekrényektől az álpadló, illetve a mennyezet alatt többszintű kábeltálca rendszer épül, amelyek az adat kábelkorbácsokat alternatív épületen belüli nyomvonalon vezetik a hálózati rendező helyiségekbe. A szekrények elektromos táplálása az álpadló alatt valósul meg. Az adatközpont részletes kiviteli terveinek kidolgozását az ANSI/TIA-942-A/2012, ANSI/BICSI 002-2014 szabványok, illetve az EN-50600 szabványcsalád iránymutatásai szerint tervezzük.

Vékony Péter
építész vezető tervező
Nirmana Kft.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »