építészet : környezet : innováció

Óbuda Multifunkciós Közösségi Központ - Koós Mariann és Sztojka Gábor terve

Konferenciák, közösségi programok, színdarabok, L-office funkciók, nyitott könyvtár - és még sok más programra alkalmas helyet álmodott meg Koós Mariann és Sztojka Gábor. A már meglévő modernista épületet nyitottabbá alakítottak, mely ezáltal jól kommunikál környezetével, s összekapcsolja azt belső tereivel.   

Koncepció

Az épület Óbuda nagy kiterjedésű kertvárosias területének közepén helyezkedik el, ahol hiányoznak az infrastrukturális és kulturális központok. A római part viszonylagos közelsége ezt a hiányt nem oldja, hiszen inkább vízhez kötődő rekreációs és vendéglátói funkciót lát el, amelynek csúcsforgalma a tavaszi és nyári szezonra fókuszál.

A megcélzott vegyes kulturális funkciónak jó közösségteremtő ereje lehet a helyi közösség életében. Az épület és annak környezete mint városi köztér és találkozó tér működhetne. Ezen kívül kihasználhatja a római part népszerűségét, és elképzelhető, hogy,ó Budapest más kerületeiből érkező vendégek a római parti séta előtt szívesen becsatlakoznának valamilyen érdekes programra a közösségi központba vagy a könyvtárba.

Célcsoportok lehetnek elsősorban kisiskolás diákok és gimnazisták, a környéken élők, különösen a kisgyerekes családok, kismamák.


helyszínrajz



Funkció

- nyitott elven működő könyvtári funkció, melynek célja minél több érdeklődő bevonzása, amelyek különböző módon tudják kihasználni az intézmény nyújtotta szolgáltatásokat a különböző típusú közösségi terekben - elvetve a " csendes -zárt" intézmény elvét
- közösségi, illetve kiscsoportos programok befogadó intézménye
- második oktatási helyszínként szolgál az iskolások számára, de annál kötetlenebb módon, az órák után, további kikapcsolódási lehetőségeket nyújt számukra, illetve közösségi térként is működhet
- egyéni kikapcsolódás, folyóirat olvasás, egyéb előadások, közösségi programok
- "L-office" funkció, a környéken élő szabadúszó tanárok, kreatívok és vállalkozók számára a könyvtár és kávézó közösségi terei nyújthatnak helyet és wifi hozzáférést a munkához, co-working-hez, megbeszélésekhez, tanításhoz
- konferenciák, színdarabok, fogadások megrendezése jó kert kapcsolattal szabadtéri rendezvény helyszínnel
- a kert és park nem zárt, köztérszerűen működhetne, az épület kétoldali megközelítési lehetőséggel bírna a főbejárat és a park felől
- a parkban lehet játszótér, szabadtéri játék, mozi, egyéb rekreációs sportok



földszinti alaprajz


Tömeg, megközelítés, helyiségcsoportok

A meglévő modernista épület jó tömeg kapcsolatokkal és homlokzati struktúrával rendelkezik. Jól telepített épület amelyet, ha nyitottabbá alakítunk jól kommunikál környezetével, összekapcsolja azt belső tereivel és köztérré váló belső udvarával.

Koncepciónk szerint "vennénk az épület csontvázát " parapetek és egyéb hozzáépítések nélkül, amely egy sűrűn felnyitott váz és ezt nyitnánk meg a környezete és belső udvara felé:



főbejárati homlokzat





1. Az épületegységek közötti udvarokat hozzákapcsoltuk a belső térhez.
2. Az épület udvar felöli homlokzatán, több helyen beljebb húztunk a nyílászárók síkját így loggiákat galériákat, teraszokat alakítottunk ki, amely kellemes átmeneti tereket hoz létre az épület körül. A színes üveges loggiák és a hozzájuk kapcsolódó galériák teljesen új térélményt hoznak létre az épület belső terébe. Az így kialakult két szint magas terek és az épületen végig futó homlokzati struktúra az épület teljes hosszán összefogja a belső tereket.

A Kalászi utcával párhuzamos szárnyban helyeztük el a kávézót és rendezvényterem előterét, amelynek feladata, hogy átkötő elemként szolgáljon az utca és a belső udvar között, amely az elsődleges közösségi helye az épületnek és feladata hogy láthatóvá tegye az aktuálisan folyó eseményeket.
Az előcsarnokban megszüntettük a korábbi lépcsőt hogy az érkezés terei nagyvonalúan egyenes tengelyben kövessék egymást a belső udvarra felfűzve.

A nyugati szárny földszinti terében helyeztük el a kölcsönző pultot és lazább közösségi tereit a felnőtt könyvtárnak. A gyermek és ifjúsági könyvtár egyszerűen megközelíthető az átriumon keresztül. Az emeleten helyeztük el a felnőtt könyvtár további egységét, amely ugyancsak az átriumból közelíthető meg.




koncepció ábrák




Az irodákat a jelként előre ugró első emeleti Kalász utcai tömegben helyeztük el, amely előcsarnokból is megközelíthető. Az épület jellegzetes kétoldali textúrája rendkívűl érdekes díszítést biztosít az egyterű irodának, amely fölé további felülvilágítókat terveztünk.

A déli lépcsőházat, mint szerviz lépcsőházat megtartottuk amely, mind a három szinten összeköti épületet. Az alagsorban nagy terület áll rendelkezésre mind a raktárak és gépészet számára. Az aktuális raktározási igények mellett, a fennmaradó területeken műhelyek, foglalkozó termek, klubok kaphatnak helyet, amelyek mellé akár öltöző is elhelyezhető. Ez funkcionális egység az előcsarnokhoz lenne közel onnan könnyen megközelíthető. A termekhez bevilágítást és külsőteraszt is biztosítottunk, amelyet a park terepjátékának a részeként alakítottunk ki.



látvány




A belső udvar terepviszonyait úgy alakítottuk ki hogy nagyvonalúan csatlakozzon a belső földszinti padlóvonal 0,00 szintjéhez. A kazán meglévő épületét megtartottuk, a lehető legtöbb helyen felnyitottuk, és megmagasítottuk, így csatlakozni tud a rendezvényteremhez kültéri fedett nyitott térként.
Ez az elegáns udvari pavilonná avanzsálódott épületegység több funkciót is befogadhat. A rendezvényteremhez kapcsolódó kerti fogadások színhelye lehet, a kertre nyíló kilátással. Szabadtéri előadások és filmvetítések kis és nagyobb léptékű helyszíne lehet, mivel ha épületen belül tartják a bemutatót, akkor az egy kis közönség számára, tartott hangulatos előadás lehet. Míg maga a pavilon önmagában is működhet színpadként a kertben ülő nézők számára, amely immár sokkal nagyobb nézőszámot tud befogadni.

A parkoló mérleg számítás alapján nem kell többlet parkolót elhelyeznünk, de azt gondoljuk a napi működéshez igenis szükséges néhányat elhelyezni, ezeket a déli oldali bejárathoz helyeztük el.



belső látvány


 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »