Épülettervek/Középület

Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - az I. díjas terv

1/8

főbejárat, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László

főbejárat, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
belsőudvar, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
előtér, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
előtér, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
gyerekrészleg, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
átrium, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
foglalkoztató,Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
helyszínrajz
főbejárat, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
belsőudvar, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
előtér, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
előtér, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
gyerekrészleg, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
átrium, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
foglalkoztató,Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
helyszínrajz
1/8

főbejárat, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László

Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - az I. díjas terv
Épülettervek/Középület

Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - az I. díjas terv

2016.01.06. 12:25

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Pethő László

Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - I. díj

URL:
Geon Építészstúdió

Tervezés éve:
2015

Stáblista

építész vezető tervező: Pethő László
építész munkatársak: Álmos Gergely, Debreczeni Péter, Kozma Zoltán

környezettervező: Hómann János, Objekt Kft.

Letölthető dokumentumok:

Az eredeti térsorok, közlekedő rendszerek architektúrájának a helyreállítása, ám a kortárs beavatkozás kéznyomainak megjelenítése volt a célja Pethő Lászlónak és csapatának, amikor az Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ terveit készítették. Ötletükkel elnyerték az első díjat. 

Nem esik nehezünkre méltatni Vörös Zsuzsa közel 60 éve épült iskoláját. Mégpedig azért – ráadásul nem feledve azt a kort, amiben fogant – mert a lényegig visszafejtett épület, magán hordozza a modern építészet azon törekvéseit, vívmányait, melyek mind a mai napig érvényesek, s akár európai kánonnak is nevezhetünk.

A szerkesztés, a térsorok logikai rendje nagyon jól viseli az idő maszatolását, teljesen aktuális felvetések építészeti válaszai olvashatóak ki a falak szövetéből. Hogy valójában mit olvashatunk ki belőle? Reméljük elsősorban a mértéktartást és az ezzel szorosan együtt járó racionalitást. Az elmúlt évtizedek beavatkozásai nem tudták meggyengíteni az alkotói szándékot, ezért óriási szerencse, hogy a megújulással járó funkcióváltás az oktatás, a tudás megszerzésének tereit próbálja újra leírhatóvá tenni számunkra.

helyszínrajz
8/8
helyszínrajz

Koncepció

A bevezető sorok logikus következménye az eredeti térsorok, közlekedő rendszerek architektúrájának a helyreállítása. Ez a beavatkozás egyben rendezi a külső-belső terek – teremtő szándék szerinti – viszonyát is, mely azt jelenti, hogy a belső udvar lefedését visszabontva helyreállítjuk az átrium udvar eredeti funkcióját.

Ez a visszabontás megelőlegezi a koncepciónk egyik lényeges elemét, ami a Dósa utcai „H” alakú szárny végeit bekeretezi, ezáltal létrehozva egy olyan külső udvarokban megfogalmazott differenciált térsort, ami szorosan a foglalkoztatók, illetve gyerek könyvtár tereihez kapcsolható. Ez által egy befelé forduló, védett külső közösségi tér jön létre és megfelelő időjárás esetén az intézmény teret nyer a falakon túlra is. Mindhárom udvarban megjelenik a zöld architektúra valamilyen formája.



Másik fontos elem a Kalászi utcai földszintes szárny emelet ráépítése, amiben elhelyezésre kerülnek azok az irodai funkciók, melyek az intézmény működéséhez szükségesek. Az emeleti szárny létrejötte átközlekedést biztosít a nagyterem irányába, így lehetőség van a galéria terek elérésére, illetve a régi kazánház tetején kialakított szellőző-gépház feltárására.

Az intézmény köré épült jelenlegi kerítés elbontásával a három oldalon körbefutó járdafelületek és a védett fasor fellélegeznek, egy szabadon bejárható közterület formálható, ezáltal is erősítve a befogadó intézmény karakterét.

Alaprajzi, működési rend

Az eredeti bejárati előteret megtartva tárhatóak fel az új épület funkcionális egységei. Ez egy jól átlátható információs és közösségi tér. Csatlakozik hozzá egy közösségi illemhely és egy, a pinceszinten elhelyezett ruhatári egység. Az épület akadálymentesítését a meglévő lépcső helyére beépülő új vertikális közlekedő magban tervezzük megoldani.

előtér, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
3/8
előtér, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László

A déli „H” alakú szárnyban helyezzük el a tervezett könyvtár tereit. Az eltérő intenzitás miatt a felnőtt és gyerek részleg szintbeli elválasztása indokolt. Az előtérből önállóan is megközelíthetőek az egyes egységek, de a könyvtár terei, a szárny déli végében meglévő lépcsőn keresztül is átjárhatóak. Az intenzitás kérdése miatt a gyermek könyvtár tereihez csatoltuk a közvetlen belsőudvari kapcsolattal rendelkező foglalkoztató és közösségi tereket. A pinceszinten elhelyezett könyvraktár egy könyvliften keresztül kapcsolható mind a felnőtt, mind a gyerek részleghez.

Az előtérbe beérkezve jobbra tárul fel a nagyterem /black box/ felé vezető térsor. A nagyterem előtere egyben az intézmény kávézójának fogyasztó tere is. A nagytermi előtérhez két oldalt teraszkapcsolatot terveztünk. A régi kazánház átalakításában helyezzük el az 50 fős szekciótermet. A két terem között található az öltöző egység.

átrium, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
6/8
átrium, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László

„black box” - közösségi kulturális tér
A sokrétű térhasználat igénye az úgynevezett „black box” tér kialakítását hívta életre. A technikai tér a kortárs kulturális terek univerzális befogadó tere, mely egyaránt alkalmas komolyzenei koncerteken keresztül irodalmi és színházi események, illetve más közösségi rendezvények befogadására.

Architektúra

A tervezett rekonstrukció, az emeletráépítések, a kis udvarok bezárása, mind-mind egy jól megfogalmazott, meglévő eszköztárból építkező architektúrát vázol fel, a túlzott alázat pátosza nélkül. Célunk, hogy az eredeti karakter megmaradjon, de a kortárs beavatkozás kéznyomai felfedezhetőek legyenek. Az eredeti lyuk architektúra kizárólag ott „szakad” fel, ahol szükségét éreztük a külső környezet irányába közvetített interakciónak. Az épület továbbra is vakolt, természetesen figyelembe véve a jövőbe mutató energetikai paramétereket. 

belsőudvar, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
2/8
belsőudvar, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László



A belső udvarok elválnak az általános homlokzati anyaghasználattól, ezeket a térelhatárolókat kültéri falécezés borítja. A belső terek - a komplexitás mellett - igyekeznek a homlokzati architektúra mértéktartását és racionalitását visszatükrözni. A gyerek könyvtár terei a korosztályos elkülönülésre lehetőséget adnak, emellett kreatív, átjárható térsorban fogalmazódnak meg.

Környezet

Az épület és a kert működési elve, funkcionális elrendezése együtt alakult ki.
Cél volt a beltéri- és szabadtéri funkciók dinamikus kapcsolatának létrehozása, az épület bővíthetősége a kert irányába és fordítva. A telekhatáron futó kerítés megszüntetésével lehetőség nyílik a közösségi funkció kiterjesztésére, mentális és fizikai síkon is elérhető közösségi központ kialakítására.

Közösségi fogadótér

A létesítmény jellemző megközelítése és főbejárata észak felől a Kalászi utca felől történik. Előtte jól kommunikáló találkozó/fogadótér alakul ki. Felületét a megtartott idős szoliter fák változatossága oldja, melyek a túlzott besugárzástól jól védik a bejárat burkolt előterét. A terület alkalmas lehet kisebb rendezvények, vásárok (Advent) rendezésére is. Az épület akadálymentes rámpával megközelíthető. Vandálbiztos, épített egyedi ülőpadot és kerékpártárolókat helyeztünk el. Burkolatai vízáteresztő zúzalékos alapra helyezett mesterséges térkőburkolatok. A bejárat melletti gyepes rézsűben előnevelt Platán van.

foglalkoztató,Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
7/8
foglalkoztató,Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László

Platános udvar

A terasz előterében kialakított grafikus (platánleveleket ábrázoló) ütéscsillapító öntött gumi felületekkel rendelkező játszókert épül egyedi mászókával, ülőfallal. Ez a tér a vendégteraszt kiegészítve helyszíne lehet kisebb szabadtéri rendezvényeknek is.

Árnyas liget

Alacsony többtörzsű Amelanchier lamarckii (Fanyarka) fák szabályos ligete zárja a közösségi szabadtereket, elválasztva azokat a parkolótól.

Parkoló 

Az előirányzott kedvezményekkel együtt 22 normál és 1 db mozgáskorlátozottak számára kialakított parkolóhely épül merőleges állásokkal. Burkolatáról pontszerű víznyelőkön keresztül vezetjük el a csapadékvizet. Burkolata kiselemes mesterséges térkő burkolat. A parkoló fásítására a törékeny ágrendszerű kiöregedett nyárak kiváltására jó várostűrő Tilia 'Szent István' (Hárs) fajokat alkalmazunk.

gyerekrészleg, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László
5/8
gyerekrészleg, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ - építész: Pethő László

Anyaghasználat

Az alkalmazott anyagokat, berendezéseket a megvalósíthatóság, a fenntarthatóság, az üzemeltethetőség és tartósság szempontrendszerei közötti józan egyensúly alapján választottuk. A burkolatok a parkolók (olajfogóval ellátott vízelvezetés) kivételével mindenhol vízáteresztő rétegrenddel épülnek.
Zöldfelületeknél a várostűrő honos növények alkalmazása kiemelt fontosságú mind fenntarthatósági- mind pedig ismeretterjesztési szempontok miatt is. A tervezett létesítmény a szükséges zöldfelületi minimum szempontjából megfelel a hatályos szabályozási előírásoknak 1535 m²(29,4%)>1305 m² (25%).

Geon Kft. 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk