építészet : környezet : innováció

Ölelés Mogyoródnak - az új művelődési ház II. díjas pályaterve

A mogyoródi önkormányzat által a település új művelődési házára és könyvtárára kiírt ötletpályázaton II. díjas, Kása Viktória és Városy Péter (Pomsár és Társai Építésziroda) készítette tervet mutatjuk be.

Alapgondolatok

A település Művelődési Háza legyen mértékadó hely a kultúra szempontjából.
Sugározza egyszerre a hagyomány tiszteletét és a gondolkodás frissességét.

Hagyománytisztelet

  • a formákban,
  • a léptékben,
  • a felületben,
  • a használatban.

Magastető, nyeregtető, hosszúház, oromfal, tégla, vastag falak , jó tájolás ,
védelem a közösségnek, összefogás, találkozás, örömünnep.

Hagyománytisztelet az illeszkedésben:

  • a települési makrokörnyezet és a helyi mikrokörnyezet egyaránt háromszöges rendszeréhez ,
  • az utcavonalakhoz, a magasságokhoz, a terepszintekhez.

Tervlap, forrás: Pomsár és Társai

Innováció

  • a részletekben,
  • az anyagokban,
  • a technikai megoldásokban (épületgépészet)

Simán forduló felületek, áramló vonalak, sokat tudó nyílászárók, hőszigetelt
falak, tetők, takarékos épületgépészet.

Innováció a telepítésben

Úgy gondoljuk, hogy a rendelkezésre álló két ingatlan és a háromszögletű közterület együtt olyan gazdag beépítési lehetőséget kínál, hogy ki kell lépni a meglévő építési telkek határából és egységes területként kell az említett részeket kezelni. A lakosság életét hosszútávon meghatározó
középület érdekében vállalható áldozat a trafóállomás kiváltása. Forráshiány esetében ütemezés lehetséges: az egyik rendezvényterem és a könyvtár egy része (összesen kb. 200m2) megépítése második lépcsőben, a trafóállomás kiváltásakor kerülhet sorra.

forrás: Pomsár és Társai

Zárás, védelem szükséges a Fóti út irányában, védett belső teret alakítunk ki a belső oldalon. Az ölelő forma jól kihasználható teret biztosít az épület előtt. A szabad tér / a fedett előtér / a zárt előcsarnok sorozata átmeneti helyszíneket nyújt különféle alkalmakra. A lépcsőzetes elrendezés illeszkedik a lejtős terepre.

Az épület arcai, bejáratok

A Fóti út, mint forgalmas főút igényli, hogy tőle védelmet, elfordulást biztosítsunk, másrészt meg kell mutatnia magát Mogyoród fontos középületének ebben az irányban akárcsak az áthaladó autós számára is.

Az ebben az irányban elnyúló kétszintes épülettömeg egyrészt lezáró falat képez a zajos forgalom felé (a könyvraktár található ezen a fronton), másrészt magasságával, méretével középület mivoltát érzékelteti. A lakóépületeknél magasabbnak kell lennie a középületnek, azonban nem konkurálhat a szomszédos templom függőleges hangsúlyával.

Tervlap, forrás: Pomsár és Társai

Két elforduló falszakasza közül az üvegezett jelöli a bejáratot, a tömör ad helyet az elnevezésnek: Juhász Jácint Művelődési Ház és Könyvtár. Fontosabb azonban az épület Béke utcai teresedés felé néző arca és bejárata. A külső és belső tér kapcsolata itt intenzívvé válik szemben a Fóti úti elzárkózással. Az északra néző homlokzatokon és az árnyékolt tető alatt az üvegfelületek a túlzott hőterhelés veszélye nélkül alkalmazhatók, az épület hívogatóan nyílik a kis tér, a kapcsolatok tere felé. A tér fókuszában ideális hely alakul ki köztéri szobor számára, mely méltóképp emeli ki a hely kulturális, közösségi mivoltát.

Térkapcsolatok

A megfogalmazott igény és a vállalt cél szerint a terek jó része kommunikál egymással , és a közös területekkel (szabadtér / fedett tér / zárt tér)
A rendezvénytermeket egymással is lehet kapcsolni, de közvetlenül érintkeznek a szabadtérrel.
A kiállító tér az igény szerint összenyitható a színházzal. Egymást kiegészítik: lehet nagyobb kiállítást rendezni és lehet oldalszínpadként előkészítő területként használni. Azért is kisebb az igényeltnél a kiállító tér, mert az előcsarnokkal kiegészítve is jól rendezhető kiállításra van lehetőség.
A színház megnyitható speciális ajtókkal a szabad tér felé. A színpad elrendezése sokféleképpen változtatható mind a belső tér, mind a szabad tér irányában. Karzat is ad többletlehetőséget a működtetéshez.
Az előcsarnok galériás kiképzése a tér élményt gazdagítja azon kívül, hogy a forgalmasabb földszinti és a bensőségesebb emeleti így válnak szét egymástól.
Az emeleten a szakkörök, az irodák és a könyvtár helyezkedik el. A könyvtár a Fóti úti bejáraton át önállóan is megközelíthető.

Helyiségprogram

A pályázati kiírás (válaszok) programját nagy részben alkalmaztuk a tervezés során. Akadálymentességet biztosítunk a tér felőli főbejáraton (parkoló kialakítása), az elhelyezett lifttel a két szint között, az akadálymentes wc elhelyezésével. A wc csoporthoz pelenkázó, takarítószer tároló tartozik. A színház kiszolgáló helyiségei két szintben helyezkednek el. A földszinti kis konyha a kiállítás és előcsarnok felé is tud szolgálni rendezvények alkalmával. Az emeleti szinten helyeztük el az öltözőket, melyekhez belső szerviz lépcső vezet. Ugyan ezen a lépcsőn közelíthető meg az épületgépészeti helyiség, mely alagsori szinten helyezkedik el. Az előcsarnokhoz pénztár-porta kapcsolódik.

Látványterv, forrás: Pomsár és Társai

Anyagok, szerkezetek

Az épület jellegét meghatározó anyagok:

  • a tégla,
  • a fa és
  • az üveg.

A mogyorószínű bontott téglára emlékeztető falburkolat az igényes alföldi középületek hagyományát folytatja és kevés karbantartás mellett biztosítja a tartósságot. A nyerstégla felületek a belső térben is folytatódnak (előcsarnok, közlekedők)

A színház és az előcsarnok nagy födémszerkezetei korszerű ácsszerkezetükkel látványosságot nyújtanak a használóknak (és kihívást az alkotóknak)
A nyílászárók, a falburkolatok egy része szintén faanyagú természetes lazúrozott felülettel.

Az üvegfal jellegű felületek szintén faanyagú osztásokkal készülnek. Ezeken keresztül megnyílik az épület belseje, a külső és a belső tér egyszerre élhető át. A nagy üvegfelületek vagy észak felé néznek, vagy árnyékoltak (bejárat környezete)

A dél fele néző nagy tetőfelületeken napkollektor elhelyezése a használati melegvíz ellátást bőven biztosítja. Napelem, geotermikus hőszivattyú elhelyezését számításokkal kell megvizsgálni. Amennyiben földhő hasznosítás nem jöhet szóba levegő hőcserélő beépítését javasoljuk, melyet gáz vagy elektromos fűtéssel kell kiegészíteni a különlegesen hideg napokon. Az esővizet víztározóban gyűjtjük össze. Ez zöldfelületek locsolására feltétlenül használható, de még kedvezőbb, ha szürke vízhálózatot építünk ki az épületben a nem ivóvíz minőségű hasznosítás számára.


A bírálóbizottság véleménye:

A pályamű a terület déli felébe ’U’ alakban telepíti az épületét, megpróbál vizuális és akusztikai védelmet adni az így kialakuló térnek. A teret egy folyamatos átmenetre fűzi fel, kezdve a mindkét út felől nyitott háromszögű csúccsal, mely az északi irányból vezet be a térre, majd a Fóti út felől védett, de a Béke utcára nyitott térrészen keresztülhaladva érkezünk egy intimebb területre, melyet épülettömegek és lefedés határol, mégsem zárt, inkább bevezet az épületbe. A tömegek közötti „előtetővel” egyszerre alakul ki átmenet külső és belső tér között, valamint hangsúlyos bejárat is. A könyvtárnak külön bejárata van a Fóti út felől, mely kellő nyomatékkal bír.
Jó tömegaránnyal érzékelteti a pályázat a ház középület mivoltát, de mégsem próbál a szomszédos templom vertikalitásával vetekedni. Formavilágával illeszkedik a településképbe.
A Szerző az egész telepítést északi irányba tolja, annyival, hogy egy parkoló-sor és egy kisebb gazdasági út alakuljon ki. A pályázat jelentős beavatkozásokat javasol a jelenlegi telekszerkezetben, egy kissé túlépíti azt.
Megfelelő méretű előadótermet biztosít, melynek kifejezetten jó a kapcsolata a szomszédos terekkel. Jó gondolat a színpad tér felőli használata, alkalmi eseményeken, melyet a Pályázat védett módon old meg (homlokzat megnyitásával, illetve a színpad megfelelő méretű előtető alá történő telepítésével). Jól szervezett az alaprajz, együtt és külön is jól működtethetőek az egyes egységek.

Bár nem elsődleges cél egy ennyire védett teret kialakítani, a pályázat a hasonló elvű művek közül ezt kiemelkedő környezetalakítási megoldásokkal prezentálja, ezért a Bíráló Bizottság a pályaművet 300.000.- forintos II. díjban részesítette.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »