építészet : környezet : innováció

Óvodabővítés Vácott

A váci Római Katolikus Egyházközség „Család” Óvodája az évek során egyre szűkebbnek bizonyult. Nem könnyű feladatot oldott meg Boczkó Ákos és Szepesi Zoltán Gábor, miután elkerülhetetlenné vált a védettnek nyilvánított épület bővítése.

Az átalakítással érintett óvodaépület Vác Deákvár városrészében, egy zöldövezeti területen található. A telken álló épületet a váci Önkormányzat rendeletben védetté nyilvánította. Így az épület a helyi védelem alatt álló épületek közé tartozik és ennek megfelelően kezelendő. A meglévő épületben korábban is óvoda működött, 2 foglalkoztató csoporttal. Az épület eredeti formájában egyre kevésbé tudta az óvodai feladatokat és helyiségigényeket kielégíteni, és problémás volt az akadálymentesítése is. Az egyre növekvő férőhely iránti igény és a korszerű előírásoknak megfelelő üzemeltetés megkívánta a meglévő épületállomány felújítását, korszerűsítését valamint a többletigénynek megfelelő bővítését. Az épület védett jellegének megóvása a bővítésnél nagy figyelmet és építészeti alázatot követelt.

 

Család Óvoda, Vác, meglévő épület
Család Óvoda, Vác, meglévő épület
 
Család Óvoda, Vác - skicc, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
Család Óvoda, Vác - vázlat, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
Család Óvoda, Vác - vázlat, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor

 

Az építési telek mérete, a meglévő növényzet és a kötelező minimális zöldfelület követelménye nem engedték az egyszintes terjeszkedést. Az épület egy keskeny telken áll, mely a 3 csoportos óvoda programnak csak „cipőskanállal” tud helyet biztosítani. A csatlakozó épület szintjeinek és a terepszint megfelelő játékával lehetőség nyílt egy többszintes bővítés végrehajtására is.

 

Család Óvoda, Vác - bővítés, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
 
Család Óvoda, Vác - bővítés / bejárat, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
Család Óvoda, Vác - bővítés / udvar, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
Család Óvoda, Vác - bővítés, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor

 

A beavatkozás során a meglévő épületet korszerűsítettük és átrendeztük. A homlokzatot nem érintve, csupán felújítva 1 csoportszobát megtartottunk a meglévő épületállományban. Itt alakítottunk ki egy külön bejáratú (az eddigi főbejárat helye gazdasági bejárat) melegítőkonyhás helyiségcsoportot. A bővítmény földszintjén helyeztünk el 2 csoportszobát a szükséges vizesblokkokkal és öltözővel. A csoportszobák itt közvetlenül a játszóudvarral vannak kapcsolatban. A pinceszinten került elhelyezésre a tornaszoba, mely a csatlakozó süllyesztett terepszint miatt természetes módon bevilágított és szellőztetett kialakítású. A terepszint alá kerültek még a raktárak és személyzeti öltözők is. A tetőtéri szinten az adminisztrációs helyiségek kerültek kialakításra. Az új főbejárat az új épületrész és a meglévő épülettömeg összekötő üvegezett "nyak tagában" található. Itt a szabványos akadálymentes megközelítés és a jó megvilágítású előtér és lépcsőtér is megoldható lett.

 

Család Óvoda, Vác - bővítés / részlet, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
Család Óvoda, Vác - bővítés, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
Család Óvoda, Vác - bővítés, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
Család Óvoda, Vác - bővítés, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
Család Óvoda, Vác - bővítés, építészet: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor
 

 

A csatlakozó építmény tömegében, anyaghasználatában és nyílászáróinak méretében a meglévő védett épület építészeti arculatához és anyaghasználatához igazodik. A cél a két tömeg minél harmonikusabb összeolvasztása volt. A bejárat egy üvegezett portál, mely a másik oldalon,  stintén üvegezett udvari kijáratként „ismétlődik” A meglévő épületen található toronyépítményt az új épületrész megismétli, illetve fénykürtőként hozza be a természetes fényt, egészen a földszinti öltözőkig. Az új épületrész padlószintjét a meglévő emelt szintű épületpadlóhoz igazítottuk. A kert felé a csoportszobákból közvetlenül egy árnyékolt/fedett előtetős-pergolás játszóudvaron keresztül jutunk. A kert méretezésénél a 10 m2 / fő irányelvet vettük figyelembe.

Szepesi Zoltán Gábor


vezető tervező: Boczkó Ákos
építész munkatárs: Szepesi Zoltán Gábor
statika: Pintér Tamás
épületgépészet: Boldizsár Tibor
épületvillamosság: Pintérné Kolb Dóra
kert: Páll Attila
generáltervező: Boczkó Építész Iroda Kft.

generálkivitelező: Uti Kft. Vác
megbízó: Deákvár Római Katolikus Egyházközség „Család” Óvodája, Vác

telekméret: 1.924 m2
beépített alapterület: 453,90 m2
tervezett szinterület: 828,60 m2

Fotók: Bujnovszky Tamás, Boczkó Ákos

vélemény írásához jelentkezzen be »