építészet : környezet : innováció

Parttalan vita a partról, tüntetés a Városháza előtt

Hétfőn rendeztek fórumot a Római-partra tervezett árvízvédelmi mű az elhíresült mobilgát kapcsán. Találkoztak a Főváros tervezői és a helyi lakók, hogy pro és kontra érveljenek a gát mellett. Egyezség nincs, helyette tüntetés lesz március 27-én.

Több százan zsúfolódtak össze a Békásmegyeri Közösségi Ház előadótermében és előterében, hogy megtudják végre, rendeződik-e az évek óta halogatott Csillaghegyi árvízvédelem ügye. Hol lesz a gát? Ott ahová a többség szeretné, a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon, vagy ott, ahová Tarlós István úr megrendelte, a Római-parton. Bár szívügye a téma, a Főpolgármester nem jelent meg az eseményen, az indulatok ennek ellenére szépen befűtötték a tágas termet. A fővárost hivatalosan Szeneczey Balázs főpolgármester helyettes és a tervezők képviselték. A parti gátat ellenző lakók a megoldást sürgetik, de azt mondják, hogyha már valamit csinálunk, akkor az legyen megbízhatóan biztonságos és időt álló. A Római-parti fák kérdése csak a hab a tortán, ők is életben maradhatnának, ha a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon épülne ki a védelem. A tervezők néhány vetített képpel ismertették a kezdetleges stádiumban lévő terveket, de a résztvevőket nem tudták meggyőzni. A jelenlévők kb. 90 százaléka a Nánási úti nyomvonal mellett állt, ezt jelezte az egy-egy támogató beszédet követő tapsvihar. Szeneczey tanárbácsi módra próbálta moderálni az eseményt, de kiszólásai és fintorai elárulták ellenérzéseit a jelenlévőkkel szemben.

A parttalan vita egy bejelentéssel zárult. A Csillaghegyi-öblözet védelméért aggódók tüntetésre hívták a helyieket Tarlós István irodája elé a Városház utcába. A Rómaiak a Városházán elnevezésű demonstráció március 27-én lesz. A helyiek úgy gondolják, hogy csak erődemonstrációval lehet megállítani, hogy a Fővárosi Közgyűlés márciusban elfogadja a part gát tervét, ezzel évtizedekre veszélybe sodorja őket és eltüntessen egy újabb budapesti zöldterületet.

További hírek a demonstrációról a Fák a Rómain Facebook oldalán.

forrás: sajtóközlemény

 

vélemény írásához jelentkezzen be »