építészet : környezet : innováció

Pia Bár

Zsuffa Kálmán igyekezett az ingatlanfejlesztő kívánságai szerint karakteres, környezetéből kiemelkedő épületet tervezni a zöldkörnyezetbe. A sokat sejtetően Pia Bárnak elkeresztelt létesítmény felirata mindenki számára egyértelművé tenné, hogy a többfunkciós szórakoztatóegység leginkább italozásra, beszélgetésekre alkalmas, ám ezen túl karaoke-, internet- és diszkószolgáltatással is várja a vendégeket.

Bár - vázlatterv
Az építtető, ingatlanfejlesztő nagyon határozott elképzeléssekkel látott el a vázlatterv-sorozat elkészítésénél, szerette volna, ha az épület megformálása világító reklámfeliratok nélkül is, pusztán karakteres formájával és tömegével meghatározó, a környezetéből kitűnő és nem belesimuló házat eredményezne.

 

Pia Bár - Zsuffa Kálmán
Pia Bár - Zsuffa Kálmán
Pia Bár - Zsuffa Kálmán
 

 

A feladat megoldására célszerűnek látszott egy high-tech épület, mely szerkezetében vasbeton, nagy üvegfelületekkel a homlokzaton. A ház környezetbarát, lehetőleg olcsóbb hosszú távú üzemeltetése érdekében se a geotermikus, se a szolár-energia hasznosításától nem riad vissza az a beruházó, a drágább bekerülési költségek ellenére.

 

 
Pia Bár - Zsuffa Kálmán
Pia Bár - Zsuffa Kálmán
Pia Bár - Zsuffa Kálmán

 

Az épület szabadonállóan kerülne telepítésre, rendezett parkosított környezetbe. Befoglaló alakja ezért kör formájú, minden irányba kilátást nyújt a környezetére a bárt keretező fedett teraszról. A terasz mögötti üvegfal az igényeknek, időjárásnak megfelelően összenyitható a belső fogyasztási térrel. A tér közepét ívesen körül ölelő bárpult választja el a vendégeket a kiszolgáló személyzettől. A pult mögött a belső magban a vizesblokkok, kiszolgáló helyiségek kerülnének.

Az épület tetejére kerülne felállításra a napkollektor. Egy kör korongra szerelve, meredek szögben a nap felé fordítva. A korongot oszloperdő támasztja alá, a homlokzatot körbe ölelő teraszként. A különbség csak annyi, hogy fent tölcsérszerűen, ferdén elmetszet áttört formával, lent hengerformával. A két áttört tömeget a lapostető választja el, mely részben zöldtető is lesz.

 

Pia Bár - Zsuffa Kálmán
Pia Bár - Zsuffa Kálmán
Pia Bár - Zsuffa Kálmán
 

 

A víz, a strand közelsége az éjszakai nyitva tartás mellett a nappali forgalmat is garantálja. Az üzemeltetésnél a szeszes ital zárt rendszerben, a pultba szerelten tárolva, szükség estén napi feltöltéssel működne, gazdasági udvar nélkül és kis raktárhelyiséggel. A belső világítás led-technológiával kerülne megoldásra, így az olcsó fogyasztás mellett a fény színe tetszés szerint állítható is. (Lásd video.) Az üzemeltető karaoke-, internet-, diszkószolgáltatásával, rendezésével a funkciók változatosságát tervezi. Tánc miatt a belső tér faparkettás, a külső terasz kő lapburkolat padozatú.

Az épület homlokzatát keretező ferde, hálószerű oszlopsor nappal árnyékaival nagy plasztikusságot ad bárnak és kellemes klímát a vendégeknek, éjszaka pedig a belülről kiáramló fény az oszlopoknak sziluettszerű vonalai mellett hívogatja a mulatni vágyó embereket.

Zsuffa Kálmán


Munkanév: Pia Bár II.

vezető tervező: Zsuffa Kálmán
tervezés éve: 2009
bruttó szintterület: 400 nm

 

13 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »