építészet : környezet : innováció

Piliscsabai Egyetemi Könyvtár

Kele Judit díjazott diplomamunkája a BME Építéskivitelezési Tanszéken.

Diplomatémámnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem könyvtárépületét választottam.

A terület Piliscsabától délkeletre található. A campust a 10-es út, a Budapest-Esztergom vasútvonal illetve Piliscsaba zárja közre. Ritkaság számba megy, hogy egy egyetemi kar ekkora területen működjön. Hiszen ez egy 22 hektáros, gyönyörű természetvédelmi terület. Az egyetem itt 1994 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Előtte a Magyar Királyi hadsereg, majd pedig a szovjetek laktanyájaként működött. 1991-ben, miután a szovjetek kivonultak, minden mozgatható dolgot elárvereztek, elvittek, beleértve a hangárépületeket és a szaunát is. Az így maradt, lerabolt területre a Piliscsabai Önkormányzat hasznosítási pályázatot írt ki, melyet a PPKE nyert meg.

Az egyetem a tervezéssel a Kós Károly Egyesülés tagjai közül bízott meg építészeket. Feladatuk nem csak áttervezés, felújítás volt, hanem új épületek tervezése is. 2004-ben viszont már az Ipartervet bízta meg a két megmaradt laktanyaépület könyvtárrá alakítására, melynek tervezésében én is részt vettem.
Mivel az akkori pályázat az épületek felújítására szólt az épületek kubatúrájának megtartása feltétel volt. Az engedélyezési terv elkészült, de pénzügyi okokból nem valósulhatott meg, ezért ez a téma még ma is aktuális. A diplomám tervezésénél az akkor megfogalmazott igényeket vettem figyelembe, az áttervezés kötelezettsége nélkül. Így új épületet terveztem a kubatúrák megtartása nélkül.

 


A koncepció kialakításánál fontos szempontok voltak, hogy természetvédelmi környezetbe tervezek, hogy az építési területen 6 m-es szintkülönbség van, illetve szerettem volna elkerülni egy nagy tömeg elhelyezését. Mindezeket figyelembe véve a könyvtár jelentős részét föld alá süllyesztettem. A terepből csak a bejárati üvegdoboz emelkedik ki. Ez a pavilonszerű, faszerkezetű épület tömegével elválasztja, de transzparens határoló szerkezetével egyben össze is köti a már meglévő, illetve a könyvtár feletti lapostetőn kialakuló zöldfelületeket. A többfunkciós fogadóépületben található egy kávézó, egy könyvesbolt, egy folyóirat olvasó, egy ruhatár, de alkalmas kiállítások rendezésére, kisebb előadások megtartására. Az alap funkciókat a térben úsztatott kisebb dobozokban helyeztem el. Ezzel a megoldással, illetve az eltolható üvegfalakkal biztosítom, hogy a belső tér szinte összeolvadjon a parkkal. Innen lépcsőn, vagy lifttel közelíthetjük meg a recepciót, amin keresztül jutunk be a könyvtártérbe.

 


Az egyetem mai 330 000 kötetes állományát az igényeknek megfelelően szabadpolcos rendszerben helyezem el három nagy térben. Ezek egyike maga a könyvtártér, a másik a médiatár és folyóirat olvasó, illetve a prézens olvasó, ahol a nem kikölcsönözhető könyvek és értékes külön gyűjtemények találhatók. A polcok sűrítésével a könyvtár jelentősen megnövekedett könyvállományt is be tud fogadni.
A teret belső udvarok tagolják, amelyek a felülvilágítókkal együtt kellő bevilágítást biztosítanak. Ezekre szervezem az olvasókat. A felülvilágítóknál a megnövekedett belmagasság megengedi, hogy az úsztatott kockákban kutatószobákat helyezek el, a melyek a tetején további olvasóteret létesítek.

A harmadik nagyobb funkciócsoport a gazdasági részleg, ahova egy hasítékon keresztül juthatunk be. Itt a terep adottságai miatt a kinti terepszint és a padlószint megegyezik.

 


A földbe süllyesztett részt körülvevő körfolyosó hármas célt szolgál. Egyrészt a komfortérzet miatt kialakított bufferzóna, másrészt a könyvek extra védelme érdekében biztonsági vízszigetelési funkciót lát el. Valamit a nagy keresztmetszetű gépészet elhelyezését, karbantarthatóságát szolgálja.

Összességében célom volt egy egyszerű, az itteni épületeket tiszteletben tartó, tőlük eltérő, de mégis velük harmonizáló, környezetbe illeszkedő épület tervezése.

Kele Judit: Könyvtárépület, Piliscsaba
BME Építészmérnöki kara Építéskivitelezési tanszéke 2007

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »