Egyéb cikkek

Pilisvörösvár városi uszoda és sportcsarnok tervpályázat

1/13

1/13

Pilisvörösvár városi uszoda és sportcsarnok tervpályázat
Egyéb cikkek

Pilisvörösvár városi uszoda és sportcsarnok tervpályázat

2006.04.18. 12:34

Cikkinfó

Letölthető dokumentumok:

Kiemelt megvétel 7. sorszámú pályamű szerzők: Zoltai István, Császár Imre, Brodszky Balázs

Kiemelt megvétel 7. sorszámú pályamű
szerzők: Zoltai István, Császár Imre, Brodszky Balázs
társtervezők: dr.Kézdy Miklós, Halics Péter, dr.Lőrincz Péter, Tóth Gábor, Szebeni Gábior, Fekete János
munkatársak: Magyarósi Hunor, Kovács Andrea




Részletes bírálat:

A két önálló tömegként megformált épület a hatalmas park hossztengelyére szerkesztett térről nyílik elismerésre méltó következetességgel. Az épületek közé tervezett nyújtott térrel biztosítja az uszoda és a sportcsarnok méltó megközelítését, a folyamatos vizuális és tényleges kapcsolat fenntartásával a később kialakítandó Búcsútér felé. Ez a gyalogos sétány feltárást nyújt a későbbi ütemekben megépülő épületeknek is, egyúttal saját magának épít térfalat, az idő múlásával így garantálja egy városias hangulat kialakulását. A parkolók feltáró út menti elhelyezése kiszolgálja ezt az értékteremtő gondolatot.
Az épületek belsejében példamutató funkcionális rend van.

Az uszoda előcsarnoka észrevétlen átmenet a külső gyalogos tér és medencecsarnok között, az épület szinte teljesen átlátható a nagy terein keresztül.
Az üzletek és a vendéglátó rész nem csak a belsőt szolgálják ki, de a sétány életét is színesítik. Az öltöző és vizescsoport kialakítása megkérdőjelezhetetlenül tiszta. A fitness rész jól kapcsolódik, és jól különül el az uszodatértől.

Az épületből kinyúló és letámaszkodó törtvonalú lemezek kissé nagyobb hangsúlyt kaptak a kelleténél.

A sportcsarnok közönségforgalmi tereinek kapcsolódása a külső sétányhoz az uszodához hasonlóan nagyon szép.

Képletszerűen különülnek el és kapcsolódnak a különböző funkcionális zónák.
A lelátóra felvezető lépcsők aszimmetriája a feltöltés folyamatában okozhat gondot, ebben a helyzetben alulméretezettnek tűnnek.
Az épületek tömegformálása izgalmas, bizonyos nézetekből erős fogazást mutat, álláfoglalásra késztető. A nyílás és egyéb homlokzati elemek megfogalmazása jó ízlésről tanúskodik. A tömegek folyamatosan kommunikálnak környezetükkel és ez pozitív kisugárzást kölcsönöz az együttesnek. A tetőre felvezetett zöld indokolatlan építészeti eszköz és csupán felesleges gondot okoz az üzemeltetésben.

A pályamunka minden részletében minőségi építészetet mutat, ezért a Bíráló Bizottság 1.200.000 Ft-os kiemelt megvételben részesítette.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk