Közélet, hírek

Bemutatkoznak a SHARE Budapest hazai előadói

2022.02.14. 15:58

Február 15-én, azaz holnap rendezik az idei Share Budapest konferenciát, melyen világhírű építészek mellett elismert hazai építészek is előadnak, így a Bánáti + Hartvig Építész Iroda alapítói és vezető tervezői, valamint az építész stúdió egyik tervezője is. A SHARE szervezői által odaítélt OMNIA Award elismerést az Archikon kapja.

A Share Budapest konferencián olyan világhírű építészek mellett, mint Etan Kimmel, Lukasz Platkowski, Krzysztof Ingarden, Martin Hristov és Erick van Egeraat, elismert hazai építészek is előadnak, így a Bánáti + Hartvig Építész Iroda alapítói és vezető tervezői, Bánáti Béla és Hartvig Lajos DLA, valamint az építész stúdió tervezője, Félix Zsolt DLA is. A SHARE szervezői által odaítélt OMNIA Award elismerést pedig az Archikon kapja.

Ikonikus igények és a fenntarthatóság

Bánáti Béla és Hartvig Lajos DLA prezentációjában két munkájukat mutatják be: a 2019-ben elkészült Kecskemét Campus Oktatási Épületet, mely a XXIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj I. díját nyerte el Oktatási kategóriában, valamint 2021-ben átadott saját irodájukat, melyet a 17. Média Építészeti Díja legjobb épületeként ismert el a zsűri. 

Kecskemét Campus Oktatási Épület: A campus tervezése során olyan intézmény létrehozása volt az építésztervezők célja, mely funkcióiban előremutató trendet képvisel, ily módon nemcsak a jelen igényeit szolgálja ki, hanem azoknak az elvárásoknak is megfelel, melyek várhatóan intenzíven jelen lesznek az oktatás jövőjében.

Bánáti + Hartvig Építész Iroda saját irodaépülete: Az építészek számára alapvetés volt, hogy nem terhelik a környezetet új épülettel, így egy már meglévő, régi épületet hasznosítottak újra, az 1960-as években épült egykori Alba Regia éttermet. A renovációval amellett, hogy az épület megmenekült, a környék épített környezetének nívója is emelkedett.

Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka

Félix Zsolt DLA prezentációjában a 2020-ban átadott Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka munkájukat mutatja be. A sportcsarnok épületének koncepcióját elsősorban a telken való elhelyezkedése határozta meg. A Szent Gellért-hegybe beépíthető telekrész a gimnázium mögött elegendő helyet biztosított a tervezett épület befogadásához, valamint a terület tereplejtését kihasználva, lejtőssége miatt a tömeg elhelyezését a terepbe süllyesztve, földbe integrálva lehetett jól megoldani. Az iskola mögötti terep szintjét alapul véve az építményt a domboldalba rejtették a tervezők, a nagy tömeget elásták a zöldben. Az épületről részletesebben Karácsony Tamás cikkében olvashatnak.

OMNIA Awards – Archikon

Az 1989-ben alapított budapesti Archikon nagy tapasztalattal rendelkezik a műemléki épületek revitalizációja terén, újraértelmezve a szerkezeteket az új funkcióknak megfelelően. Emellett a stúdió köz- és lakóépületek, kereskedelmi és oktatási létesítmények, vegyes használatú és ipari projektek tervezésével is foglalkozik innovatív és fenntartható megoldások alkalmazásával. A nagyobb léptékű műemléki épületek átalakítása mellett az Archikon egyedi, nagy értékű ingatlanok tervezésére specializálódott a szállodai és kereskedelmi befektetési szektorban.

Legfontosabb munkáik közé tartozik a Párisi Udvar Szálloda, a Pesterzsébeti Strand és Termálfürdő, a Hotel Moments Budapest, a Láng Művelődési Központ, a Millenium Háza, a Palatinus Strandfürdő, a Vizafogó Tagóvoda, a Meséskert Tagóvoda, vagy a 100 lakásos passzívház.

Innovatív megoldásainak köszönhetően az iroda számos projektjét ismerték már el szakmai díjakkal, kiérdemelték többek között az Architizer A+Awardot, a Pro Architectura díjat, a Budapesti Építészeti Nívódíjat, Budapestért díjat, a Média Építészeti Díját, ​​a FIABCI World Prix d´ Excellence Awardot, az Építőipari Nívódíjat, a XIII. Kerületi Építészeti díjat és a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat is, illetve szerepeltek már a Mies van der Rohe Award shortlistjén is.

A 6. alkalommal megrendezett fórum február 15-én, a Budapest Marriott Hotelben kerül megrendezésre a Budapesti Építész Kamara és a SHARE Architects szervezésében. További információk és regisztráció a rendezvény weboldalán.