Közélet, hírek

Építészek kaptak egyetemi tanári címet

2019.09.04. 09:01

A köztársasági elnök egyetemi tanári kinevezésekről szóló határozata értelmében, az emberi erőforrások miniszterének a fenntartóval egyetértésben tett javaslatára, egyetemi tanári címet kapott Anthony Gall, Szabó Levente, Vasáros Zsolt és Wesselényi-Garay Andor.

A kinevezésekről szóló köztársasági elnöki határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Anthony Gall Phd ausztrál származású Ybl-díjas építész, építészettörténész 1993 óta él Magyarországon, nevéhez fűződik a Fővárosi Állat-és Növénykert műemlék állatházainak és a Clark Ádám téri Clark Hotel. 1985-87 és 1991-92 között a Queenslandi Egyetemen építészetet végzett, 1989-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán festészetet tanult. 1988-ban a London Docklands Development Corporation-nél műszaki rajzoló; 1991-92 között tanársegéd a Brisbane-i Képzőművészeti Főiskolán; 1993-tól Magyarországon él és dolgozik. 1993-ban egyéves ösztöndíjjal kutatja Kós Károly munkásságát a Magyar Építészeti Múzeumban; 1994-től a Kvadrum Építészirodában dolgozik; 1996-tól a Fővárosi Állat- és Növénykert műemléki szakértője. Kós Károly munkásságának avatott szakértője, Fabó Beáta levéltárossal közös, Kós Károly világa című könyve 2014-ben jelent meg. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet Épülettervezési Szakcsoportjának vezetője.

Szabó Levente DLA a BME Középülettervezési Tanszékén 2001-től meghívott, 2007-től főállású egyetemi oktató, tanszékvezető helyettes. 2010-től az Építőművészeti Doktori Iskola titkára, témavezetője és előadója. 2008-tól több éven keresztül az ÉME-Mesteriskola mestere. Építész tanári munkája mellett saját irodát vezet. Társtervezőként készített első jelentős épülete – a Népliget Center irodaház tervezéséért megosztott Pro Architectura díjat kapott. Szinte minden munkája az építész szakma és a szélesebb közvélemény érdeklődésének középpontjába került. Ybl-díjas. A Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének rekonstrukciója, az ELTE Trefort-kerti emlékműve, a soproni Várkerület revitalizációja, vagy a reformáció 500. évfordulójára készült Kálvin téri köztéri installációja egyaránt emblematikus alkotások.

Vasáros Zsolt DLA építészeti tanulmányai közben az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vendéghallgatója volt, majd a Kölni Egyetem Régészeti Intézetében kutatott, mely jól mutatja érdeklődésének kettősségét. A BME Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszékvezetőjeként egyiptomi és hazai régészeti munkák résztvevője. Építészeti és muzeológiai felkészültségét sikeresen ötvözte olyan jelentős munkáiban, mint a Rudabányai Rudapithecus Látványtár, vagy a most épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási központ. Ybl-díjas. A régészeten túl a kiállítás-tervezés területén is számos sikeres feladatot oldott meg. Nevéhez fűződik a Sárospataki Vármúzeum, a Páva utcai Holokauszt emlékmúzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum állandó tárlatán túli időszaki kiállítások, pl. a Botticellitől Tizianóig, vagy a Cézanne és a múlt. Az ő tervei alapján készült többek között a Mi Magyarok látogatóközpont a Magyarság Házában és az 56-os Kossuth téri emlékhely.

Wesselényi-Garay Andor PhD 1969-ben született Szegeden. 1988-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1994-ben ugyanitt kapta meg Építészmérnöki Diplomáját kiváló minősítéssel. Diplomaterve a Magyar Építőművészek Szövetsége Diplomadíj Pályázatán III. díjat ért el. 1995-ben saját építészirodát alapított Osváth Gáborral GYÁR néven, 2001-től önálló irodát vezetett W-G-A PSYCHODESIGN néven és érdeklődése az építészet elméletei oldala felé fordult. Doktori fokozatát 2008-ban szerezte meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán summa cum laude minősítéssel. 2012-ben habilitált a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kara, Breuer Marcell Doktori Iskolájában. 2009-ben a MODEM-ben rendezett, A mindenség modellje című kiállítás, 2010-ben pedig Ferencz Marcellel a 12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás – la Biennale di Venezia – alkalmával a Magyar Pavilonba tervezett installáció kurátora. 2008 és 2011 között a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékén főiskolai-, 2011 és 2017 között a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetében, 2018-tól a Metropolitan Egyetemen volt egyetemi docens.  2012-ben jelent meg Bazsányi Sándorral közösen írt könyve a Kalligram gondozásában Kettős vakolás címmel. A kötet esszéi az építészet és az irodalom kapcsolatait vizsgálják.

Az Építészfórum szerkesztősége szeretettel gratulál a kinevezésekhez!

(Források: Magyar Közlöny, Építészfórum, ymmf.hu, kozep.bme.hu, ipar.bme.hu, mma-mmki.hu)