Programok

RECYCLING SOCIALISM avagy mit lehet kezdeni egy szovjet lakóteleppel?

2013.12.09. 13:45

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Helyszín:
FUGA Budapesti Építészeti Központ

Esemény kezdete:
2013.12.12. 17:00
Esemény vége:
2014.01.21. 20:00

Vélemények:
1

2013. december 12-én újabb észt tematikájú kiállítás nyílik a FUGA Budapesti Építészeti Központban. „RECYCLING SOCIALISM – A SZOCIALIZMUS ÉPÍTÉSZETÉNEK ÚJRAGONDOLÁSA" címmel válogatás látható a 2013-as Tallinni Építészeti Biennálé nemzetközi ötletpályázatának anyagából. 

A Tallinni Építészeti Biennálé olyan nemzetközi építészeti és urbanisztikai fórum, ahol elmélet és gyakorlat, tapasztalat és innováció találkozik, gyümölcsöző vitákat kezdeményezve. A 2013. szeptember 4-30. között megrendezett biennálé kurátora a b210 fiatal építészcsapat (Karin Tõugu, Kadri Klementi, Aet Ader, Kaidi Õis), főszervezője az Észt Építészeti Központ volt. A TAB 2013 a „Recycling Socialism" témakört járta körül, a következő kérdésekre keresve a választ: mit lehet ma „újrahasznosítani"a szocializmus építészetének tereiből, struktúráiból, koncepcióiból és alapanyagaiból? Mit érdemes újragondolni a jelen és a jövő szempontjából?

Az Észt Építészeti Központ és Tallinn Város Önkormányzata által szervezett TAB 2013 nemzetközi ötletpályázat  építészeket, tájépítészeket, urbanistákat és egyetemi hallgatókat kívánt megszólítani. A pályázóknak olyan megoldásokat kellett bemutatniuk – a Väike-Õismäe lakótelep jövőjének szempontjából legfontosabbnak vélt témákra fókuszálva –, melyekkel sokszínűbbé és élhetőbbé tehető a szocializmusból örökölt városi tér. A pályamunkáknak mind a látványtervet, mind a részletes építészeti megoldások ismertetését tartalmaznia kellett.

Väike-Õismäe (Kis Virágdomb) egyike Tallinn három legnagyobb szovjet lakótelepének, amely magára vonzza a tekintetet, akár repülőgép ablakából néz ki az ember, akár a várostérképet böngészi. A főváros többi tipikus panelkörzetétől egyértelműen megkülönbözteti sajátos szerkezete: az utópisztikus körváros-ötleten alapuló tervet a szovjet kor sztárépítészei, Mart Port és Malle Meelak jegyezték, akik állami elismerésben is részesültek ezért a munkájukért. A 80-as években épült lakótelep korának szimbóluma, a megtestesült szocialista álom volt. A kis tó körül futó koncentrikus körökből álló alaprajz egyfelől világos kiindulási struktúrát kínál a további fejlesztésekhez. Másfelől ez a geometria korlátokat is jelent, hiszen jól funkcionáló és befejezett egység illúzióját kelti, holott a többi modernista lakókörzethez hasonlóan a környezet és a mindennapi élet egyelőre itt is még csak keresik a közös nyelvet.

Az ötletpályázatra 86 érvényes pályamunka érkezett a világ minden részéről, melyek között igen különböző megközelítéseket találunk, mind a beavatkozás terjedelme, mind filozófiája tekintetében. A víziók szerzői nagyszabású parkokat, új épületeket és új funkciókat, összekötő hidakat és kötélvasutat képzeltek el a lakótelepre, szem előtt tartva az energiatakarékos fejlődést és a lakosság nagyobb mértékű aktivizálódásának előmozdítását is.
A 3 tagú zsüri (Bjarke Ingels – BIG, Dánia, Endrik Mänd – Tallinn város főépítésze és Inga Raukas – Allianss Arhitektid, Észtország) a moszkvai Strelka Institute diákjainak Dynamo című pályázatát ítélte a legjobbnak (Izabela Cichonska, Nathan de Groot, Lindsay Harkema, Ondrej Janku). Második helyre az olasz Anamorfosis projektet rangsorolta (Antonio Buonsante, Nicola Campri, Marco Taccagni, Merilin Jürimets, Giulia Ragnoli), míg a harmadik az F23 című pályamunka lett (David Flynn Architects).

Az Észt Intézet szervezésében megvalósuló budapesti kiállításon a FUGÁ-ban a pályázati anyagok mintegy fele látható, a győztes és a zsűri által dicséretben részesített munkák mellett további, érdekes megoldásokat kínáló ötlettervek, köztük a magyar Urban Jungle projekt is (Botos András).

A kiállítás január 21-ig, naponta 10-21 óráig tekinthető meg.

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2013.12.18.
08:07

Tanulságos ez a FUGA Breuer Marcel termében megrendezett kiállítás. Az eredeti lakótelep magán hordozza a Corbusier-féle megaváros-koncepció összes hibáját: az épületek és a távolságok embertől idegen nagyságát, elviselhetetlen sivárságot és törpékké alázó reménytelenséget sugalló arányait. A meghitt, míves részletek hiányát, a tömbösített funkciókat, az emberi szemmagasságból felismerhetetlen, csak madártávlatban érvényesülő városépítési és tájrendezési koncepciót. Önmaga levében forgó, alaprajzi elrendezésében hangsúlyosan zárt, több tízezer embert katatonizáló falanx ez a lakótelep. Szolgáltató egységei (a boltok és iskolák) a tizen-emeletes lakóházak karéjában elhelyezett, alacsonyabb épületek, amelyek fokozzák a zártság érzetét: ki itt belépsz, nem is kell, hogy valaha kilépj innen... Az egész panel, kő és beton, hatalmas díszmedencével a közepén, amelyben szökőkút képviseli a víz és a technika játékosan huncut vidámságát. Brrr.

A győztes átalakítási pályázat talán a legkevésbé ambíciózus az összes közül. A vízzel kezdi: természetes jelleget ad a központi mega-medencének azzal, hogy lefolyó patakocskát képez, amely merészen keresztül csordogál a panel-karéjon. Ezáltal a hatalmas belső grundot szeretnék összekapcsolni, szervesíteni a külvilággal - szerintem mérsékelt sikerrel. Nagy ötlet viszont az épületek alsó két-három szinjén a panelek eltávolítása, visszabontása. Az így szabaddá és hozzáférhetővé tett épületvázak között változatos közösségi téregyüttesek alakíthatók ki. Sajnos a tervezők ezen túlmenően alig bontanának, ezáltal csak kevéssé enyhítik a helyszínrajzi elrendezés és a funkcionális autarkia által hangsúlyozott, befelé forduló televény-jelleget.

A legklasszabb koncepció szerintem a harmadik helyezett F23 jeligéjű. Vezérlő szólama: "A lake is 400 m, the sea is 1400 m away from Väike-Õismäe". Ennek megfelelően a teljes belső grundot tóvá alakítanák, tehát eltüntetnék az összes kiszolgálóházat, iskolástul, üzletestül, kultúrházastul, és úgy intéznék, hogy a panelházak küszöbétől legfeljebb harminc méterre már ott hullámozzék a tó. Ez lenyűgöző városépítészeti gesztus, amely egyrészt valóban behozza a képbe a táj legjellemzőbb természeti adottságát, a tavas - tengerparti jelleget, másrészt alaposan felnyitja a funkcionálisan belterjes zárványt: ki kell menni a karéjból a városba (a gyönyörű Tallinba...), ha kenyeret akarsz venni, a gyereket iskolába akarod járatni.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk