építészet : környezet : innováció

Református ravatalozó Terehegyen

Bódi Gábor, Szabó Ákos, Szarvas Gábor és Trencsényi Árpád a terehegyi református parókia megbízásából egy olyan több célt szolgáló ravatalozót és közösségi építményt tervezett, ami egyszerű, fedett és nyitott építmény. Az épület amellett, hogy kijelöli a ravatalozó helyét és teret biztosít a hozzátartozóknak, alkalmas a nemzeti ünnepek megemlékezéseire is. 

A tervezési helyszín a Baranya megyei Terehegyen található, pontosabban Terehegytől északra, a szőlőhegyre vezető út mentén lévő református temetőben. A temetőt egy kis erdő öleli körül az egyik oldalról, amelyen keresztül egy lövészárok húzódik. Az erdőt és a temetőt négy oldalról termőföldek veszik körül.


M=1:200 Környezeti makett - Bódi Gábor


Kölünösen ügyeltünk a ravatalozó tervezése során, hogy fakivágásra ne kerüljön sor. Továbbá fontos szempont volt, hogy az épület megragadja a táj és a temetőkert hangulatát, mindamellett, hogy meghatározó, de nem eltúlzott építményként jelenjen meg a sírkertben, összefüggést biztosítva a környezeti elemekkel.

A ravatalozó megközelítése az újonnan kialakított tereplépcsőn történik, a koporsó szállítása pedig a tér melletti enyhe emelkedőn lehetséges. A járda vonalában elhelyezett kopjafák megtörik az odavezető út egyenes tengelyét, ezzel indirekt módon egy finom eleganciát biztosítva a kialakított térnek.
Az épülettel szemben elhelyezkedő sírsort a koncepciónkba foglaltuk, kiemeltük helyzetüket. Ennek eredményeként hozzájárulnak a tér szimbolikus lezárásához.

Tavaszi látvány - tervezők: Bódi Gábor, Trencsényi Árpád, Szarvas Gábor, Szabó Ákos


Épületünk keleti tájolású, a kopjafák mellett helyezkedik el, háttal az erdőnek. A tájolásnak köszönhetően érdekes árnyjáték keletkezik a félig nyitott térben, amely a késő délutáni órákban válik a legérdekesebbé. A szertartás háttereként megjelenő, erdőn átszűrődő napfény az épületnek magasztos hatást kölcsönöz, ezzel erősítve a szakralitás érzetét.

A létrejött ravatalozó nem egy hagyományos épület, inkább az élet szakaszának egy állomása. Erre utal az álperspektíva és a vertikálás kivágás, amely a lélek útját szimbolizálja a földről a mennyországig. Az épület bejárata egy horizontális keretet alkot, ami a földi életünk egy apró részletét, egy képet jelenít meg. A kívülről színpadias térbe belépve, a vertikális kivágás viszont a túlvilág felé vezető utat fogalmazza meg. A ravatal tér mellett elhelyeztünk két darab zárható raktár helyiséget is. Az ezekbe való bejutás az épület hátsó homlokzatán elhelyezett rejtett ajtókon keresztül lehetséges.


M=1:25 szerkezet makett - Bódi Gábor


Épületünk hagyományos fa tartószerkezetű, amelyre Eurofox alumínium szerkezet kerül. Az épület burkolata kültéri Fundermax falapokból áll. Ez az anyag rendkívül idő és időjárásálló, utókezelést nem igényel. Az építés gyorsan kivitelezhető, különleges szakértelmet nem igényel. A szerelvények felszerelése gyorsan elsajátítható.

A tervezési feladat az Szent István Egyetem YBL Miklós építéstudomány karán volt, a tervezésmódszertan tantárgy féléves feladata volt a 2014/15 Tavaszi félévben.

Bódi Gábor, Szabó Ákos, Szarvas Gábor, Trencsényi Árpád

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »