építészet : környezet : innováció

SAP LABS Hungary Irodaház - Graphisoft Park

"A beruházói négyzetméter-igény jóval meghaladta a parkban eddig szokásos méreteket, ezért a bériroda funkció által igényelt hasáb alakú, zárt tömeget geometrikus kivágásokkal bontottuk meg, léptékben igazodva a park már meglévő épületeihez."
Építész tervezők: Szász László, Hajnády Erzsébet - STÚDIÓ’100 Kft.

A Graphisoft R&D Rt., mint a Graphisoft Park tulajdonosa, 2005 nyarán megállapodott az SAP céggel, hogy a park területén felépít az SAP Labs Hungary számára egy cca. 7000 m2 felépítményi területű irodaházat konyhával, étteremmel, parkolókkal. Ezt követően került sor az építtető által kiírt meghívásos tervpályázatra, amely után megbízást adott a STÚDIÓ’100 Kft.-nek az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére.

 

SAP LABS Hungary Irodaház fotó: Batár Attila
SAP LABS Hungary Irodaház fotó: Batár Attila

 

A tervezett beépítés a Graphisoft Park dél-nyugati határa mentén, a gázgyári lakótelepre vezető úthoz közel kapott helyet oly módon, hogy a főbejárati út környezetében a zöldfelületet minél szélesebb sávban megmaradjon, ezáltal a korábban épült Duna menti épületek láthatóságát ne rontsa.

A beruházói négyzetméter-igény jóval meghaladta a parkban eddig szokásos méreteket, ezért a bériroda funkció által igényelt hasáb alakú, zárt tömeget geometrikus kivágásokkal bontottuk meg, léptékben igazodva a park már meglévő épületeihez.

 

SAP LABS Hungary Irodaház
SAP LABS Hungary Irodaház
SAP LABS Hungary Irodaház

 

A homlokzat anyaga a hasáb felületén a környezethez illeszkedő, de színárnyalatában attól eltérő téglaburkolat sávablakokkal, a kivágásokban teljes magasságban függönyfal. A hasáb kontúrját a negatív elemeknél a tető vonalában végigvezetett acélvázzal szándékoztunk érzékeltetni, melyek még nem kerültek fel az épületre, ezért azt még nem tekintjük befejezettnek.

Az épület alapfunkciója iroda, a pinceszinteken gépkocsi- és kerékpártárolóval, gépészeti helyiségekkel, fitness teremmel és konyhával, a földszinten dolgozói étteremmel, kávézóval, illetve előcsarnokkal.

 

SAP LABS Hungary Irodaház fotó: Batár Attila
SAP LABS Hungary Irodaház fotó: Batár Attila
SAP LABS Hungary Irodaház fotó: Batár Attila
SAP LABS Hungary Irodaház fotó: Batár Attila
SAP LABS Hungary Irodaház fotó: Batár Attila
SAP LABS Hungary Irodaház fotó: Batár Attila

 

A harmadik emelet visszahúzott kontúrja által értékes tetőteraszok létesültek, melyek értékes pihenő és rekreációs felületeket nyújtanak a kivételesen szép dunai környezetben.

Az épület három szinten alápincézett, a garázs jóval a most meglévő irodaház igényei fölé lett méretezve, hogy a Graphisoft Park meglévő parkolási gondjait enyhítse. Azok számára, akik nem ebben az épületben dolgoznak, a park súlypontjához közel, egy kisebb pavilonban lépcső–liftblokk készült, melyen át mindhárom parkoló szint megközelíthető. A pavilonban kapott helyet a garázs felügyelet, egy újságos stand és egy cukrászda is.

Szász László, Hajnády Erzsébet, Kuźniarski Tamás
fotók: Batár Zsolt és Stúdió'100 Kft.


Graphisoft Park - SAP LABS Hungary Irodaház
Budapest III. Záhony u. 7.
Kivitelezés ideje: 2006.

Építész tervezők:
Szász László, Hajnády Erzsébet - STÚDIÓ’100 Kft.

Építész munkatársak:
Kuźniarski Tamás, Mórocz Balázs, Veress Gyöngyi

Szakági tervezők:
Statika: Dr. Lendvai Miklósné - LMI Kft.
Épületgépészet: Pfenningberger Ottó - ENCO Kft.
Elektromos tervező: Komm Péter - VA-IQ Kft.
Kert- és tájtervező: Torma Sarolta - Land-A Kft.
Környezetvédelem: Weiner László - Toppeidon Kft.
Konyhatechnológia: Rátonyi Árpád - Quartisse Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »