építészet : környezet : innováció

Sopron, Várkerület pályázat

A megvételben részesült a 8. számú pályamű szerzői: APOSTROPH Műterem Kft. – Baranyai Balázs, Csukás Judit, Kronavetter Péter, Szobota Eszter, Baranyai István

Megvételben részesült a 8. számú pályamű
szerzői: APOSTROPH Műterem Kft.
Baranyai Balázs, Csukás Judit, Kronavetter Péter, Szobota Eszter, Baranyai István

 

 
jelenlegi Volán pályaudvar mint a turistabuszok parkolója - Apostroph Műterem
Kisvárkerület, Rendezvény tér alaprajza m 1:200 - Apostroph Műterem
Kisvárkerület, Rendezvény tér látványterve - Apostroph Műterem
Mária szobor környéke - Központi tér alaprajza m 1:200
Mária szobor környéke - Központi tér látványterve
Bástya tér környezete - Játék tér alaprajza m 1:200
Bástya tér környezete - Játék tér látványterve
 

 


Részletes bírálat
A pályamű alapkoncepciója, a teljes terület egységes kezelése, a vegyes forgalmú út külső vezetése helyeselhető, ugyanakkor a pályamű még kissé kidolgozatlan, vázlatos, az egyes térrészek építészeti megfogalmazásában esetenként semmitmondó. A tömegközlekedést az autóbusz-forgalom puszta korlátozásával oldja meg. A parkolást a tervezési területen kívül javasolja megoldani - a Híd utca felé - ami kedvező megoldást adhat, távol tartva a gépkocsiforgalom egy részét a Várkerülettől. Ehhez kapcsolódó, sajátos felvetés, érdekes gondolat a keleti irányból kapcsolódó területen, a Pap rét sarkában álló két modern áruház parkolóházzá alakításának ötlete.

A területen túl sok az összefüggő burkolt felület, nagyon kevés a zöld, ami így a mikroklímát nem tudja javítani. A teljes terület túlságosan homogén, a kis elemes burkolati mezők egyenletesen, egyben kissé esetlegesen vannak szétszórva.

Helyes törekvés az utcabútorok egységes megtervezése, kár, hogy jellegükben múlandó divatokat látszanak követni. A belvárosi jellegű területen a sajátos formájú, kis foltszerű zöldfelületek megjelenése megkérdőjelezhető.

A rondella tövében a víz megjelenése szerencsés gondolat, de az új kiállító-épület elhelyezése szükségtelennek látszik.

A felvázolt megoldás egyszerűsége, a túlcizelláltság elkerülése, a kapcsolódó térfalak homlokzatainak homogén háttér előtti, hangsúlyos érvényesülése összességében nagyvonalú megoldás kellően talán ki nem bontott esélyét adja meg.

A Bíráló Bizottság a 8. számú pályaművet értékes részmegoldásait elismerve megvételben részesíti.

vélemény írásához jelentkezzen be »