Épületek/Lakóépület

Süllyesztett monitorok - a Péterfia Corner

1/17

Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György

?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
?>
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
1/17

Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György

Süllyesztett monitorok - a Péterfia Corner
Épületek/Lakóépület

Süllyesztett monitorok - a Péterfia Corner

2017.08.11. 12:00

Projektinfó

Térkép:
Péterfia Corner

Földrajzi hely:
Debrecen, Magyarország

Építészek, alkotók:
Bordás Péter, BORD Építész Stúdió

Péterfia Corner

URL:
BORD Építész Stúdió

Tervezés éve:
2015

Építés éve:
2016

Stáblista

generáltervező: BORD Építész Stúdió

építész vezető tervező: Bordás Péter
tervezők: Benke Róbert, Bukovszky Péter, Dobay Zsófia, Gulyás Róbert, Hindy Dorka, Kazamér György, Kracker Csilla, Marsal Béla, Mezey Tamás, Zih Kata

épületgépészet: Hollókövi Zoltán, BORD Építész Stúdió
szerkezettervezés: Dezső Zsigmond, Hydrastat Mérnöki Iroda Kft.

építtető: PB Invest Kft.

fotó: Palkó György

Dosszié:

A BORD Építész Stúdió által tervezett Péterfia Corner Debrecen belvárosában, a Nagytemplomtól csupán néhány száz méterre található. Az egykori szakszervezeti székház teljes átalakuláson ment keresztül és a megújult épület friss, lendületes megjelenésével a város üde színfoltja lett.

A program szerint stúdiónk feladata az volt, hogy modern, prémium minőségű lakó- és irodafunkciót alakítsunk ki az egykori székház épületében. A Megbízóval közös döntés értelmében, azt a környezettudatos megoldást választottuk, hogy megőrizzük az eredeti épület előregyártott, vasbeton pillérvázas szerkezetét, valamint a régi lépcső- és liftmagot. Elbontottunk viszont mindent, a teherhordó vázon kívül, beleértve a lyukarchitektúrát idéző homlokzatpaneleket is. Új arcot adni egy épületnek mindig nagy kihívás, különösen, ha városközpontban, zártsorú beépítésről van szó. A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.


Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
1/17
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György


 

Az új épület magasan komfortos, megfelel a mai modern ember igényeinek. A különböző funkciók az épületben egymástól szeparáltan lettek elhelyezve. A földszinten található a recepció, étterem, kávézó és egy üzlethelyiség, melyek teljes fronton üvegfallal nyitnak az utca irányába. Az egykori magasföldszintes épület érkezési szintje az utcaszint felett volt. A bejáratnál a földszinti födém szakasz elbontása által azonban az érkezési szint az utca síkjára kerülhetett, a szükséges szinteltolást pedig az épületen belül oldottuk meg.


Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György
7/17
Péterfia Corner - építész: Bordás Péter - fotó: Palkó György




A felsőbb szinteken találhatók az irodák és a lakások. Az alsó négy emelet homlokzata világosszürke, alumínium homlokzattal burkolt, benne süllyesztett "monitorok" jelennek meg, szintenként eltolt ritmusban. A "monitorok" megtört üvegfelületei a környező épületek architektúráját tükrözik. Ez a koncepció hozza létre a homlokzaton észlelhető jellegzetes hullámzó mozgást. A legfelső két lakószint új ráépítés, melynek lelépcsőző tömege könnyed átmenetet teremt a különböző magasságú szomszédos épületek között. Az alagsorban wellness, szauna, gőzkabin, jakuzzi várja a lakókat. Az új funkcióhoz szükséges parkolószám az alagsorban és a földszinten, az udvar felől lett megoldva.

BORD Építész Stúdió

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

A KŐBÁNYAI SZENT LÁSZLÓ-TEMPLOM ÉS A KŐBÁNYAI SZENT LÁSZLÓ GIMNÁZIUM // Egy hely + Építészfórum

2023.02.08. 11:25
7 perc

A magyar építészetnek kettő gyöngyszeme áll mindössze pár száz méterre egymástól Kőbányán. A Szent László-templom jól ismert Lechner Ödön mű, tervezésekor az építész maga is kőbányai lakos volt egyébként. A gimnáziumot azonban kevesebben ismerik, pláne belülről, tervezésében azonban Lechner Ödön szintén részt vett Vágó Józseffel.

A magyar építészetnek kettő gyöngyszeme áll mindössze pár száz méterre egymástól Kőbányán. A Szent László-templom jól ismert Lechner Ödön mű, tervezésekor az építész maga is kőbányai lakos volt egyébként. A gimnáziumot azonban kevesebben ismerik, pláne belülről, tervezésében azonban Lechner Ödön szintén részt vett Vágó Józseffel.

Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk