építészet : környezet : innováció

Szigetszentmiklósi általános iskola

A beadott pályaművek közül egyedülálló módon az egyes rendeltetési egységeket különálló épületekben helyezi el.
Megvétellel jutalmazott, 33. sz. pályaműSchüller és Társa Építész Iroda Kft.
építészek: Schüller Ferenc, Kovács Balázs, Déry Judit

Megvétellel jutalmazott, 33. sz. pályamű
Schüller és Társa Építész Iroda Kft.
építészek: Schüller Ferenc, Kovács Balázs, Déry Judit
szakági tervezők:
tartószerkiezet: Méry Zsolt,
épületgépészet: Lucz Attila,
tájépítészet: Kontra Dániel, Salgó Borbála,
konyhatechnológia: Gauland András
taolajmechanika: Szitnyai György
építéstechnológia: Varga Zoltán

 

Szigetszentmiklósi általános iskola - Schüller és Társa
Szigetszentmiklósi általános iskola - Schüller és Társa

 


Részletes bírálat

A beadott pályaművek közül egyedülálló módon az egyes rendeltetési egységeket különálló épületekben helyezi el. Az egyediségért azonban nagy árat fizet. Az épületek
földalatti összeköttetése, a tornacsarnok padlószintjének mértékadó talajvízszint alá történő süllyesztése csak nagyon komoly többletköltség árán valósítható meg. Az óvoda a csendesebb, kisforgalmú utca felé került, a tornaterem és az iskola a Szebeni út felől közelíthetők meg. Az É-K-i és a D-NY-i telekhatáron nem foglalkozik környezeti kapcsolatokkal.

Arányos, rendezett a terület felhasználás. Szintkülönbség ellenére sem szerencsés
viszont a sport udvar és az óvoda udvar közvetlen szomszédsága.

A parkolókat a Szebeni és a vele párhuzamos új utca mentén elosztva, zöldbe ágyazva
helyezi el.

Funkció: Az alaprajzi tagolás megfelelő. Az óvoda jól működő alaprajzú. Az általános
iskola szépen, tisztán szervezett alaprajz. Zeneiskola jól kapcsolódik az előcsarnokhoz,
alaprajza jól működik.

Sportcsarnok multifunkcionális kiszolgálása a nézőtér tekintetében megfelelő (3 oldalú nézőtér). A szépen tagolt tömegek árát a föld alá helyezett alagútrendszerben kell megfizetni.

A sportudvar és a sportcsarnok padozata mélyebben van, mint a mértékadó talajvízszint.

Építészeti megjelenésében szuggesszív hatású épületegyüttes, hatását fokozza a
dombra helyezés, mely méltó megjelenést biztosít. Nagy üvegfelületei látványosak. Építészeti megjelenése letisztult, sztereometrikus tömegekkel komponált egységes kompozíció.

Landscape: tájépítészeti megoldásai a pályázati szintnek megfelelően kidolgozottak, viszont nem foglalkozott a telek ÉK-i és DNy-i határán környezet kapcsolatokkal.
A helyi szabályozó előírásokat a műleírás szerint megtartja. Bruttó szintterülete: 12.275
m2.

Jól ütemezhető. Ütemezése: óvoda, iskola és a zeneiskola, sportcsarnok.
A komfortos belső hőmérséklet jelentős üzemeltetési költséggel biztosítható a nagyméretű üvegfelületek miatt. A sportudvar víztelenítése csak mesterséges úton történhet, amely költségnövelő tényező. Az adott talajvízmagasság miatt nagyobb költségigényű, sőt műszaki megvalósíthatósága kérdéses.

A Bíráló Bizottság a pályaművet a telepítés egyedi építészeti értékeiért megvételre
tartotta érdemesnek (díja 1 M Ft)

 

vélemény írásához jelentkezzen be »