építészet : környezet : innováció

Szikla tövében - Családi ház, Budapest II. kerület

A helyszín erős karakterjegyei, a szomszédos szikla és a korábban itt működő bánya szolgáltak inspirációul a budapesti családi ház és iroda építészeti megformálásakor. A Sajtos Gábor vezetésével készült tervek célja ugyanakkor egy racionálisan működő, funkciójának maximálisan megfelelő épület létrehozása volt.

A tervezett családi házban egy lakás és a család vállalkozásának az irodája kap helyet. Az épület pince+fsz+emelet kialakítású. A földszinten a lakás bejárata, annak egy szobája, valamint külön bejárattal az iroda kap helyet. Az emeletet a lakás foglalja el. A pinceszinten a 3 gépkocsinak helyet adó garázs és egy tároló található.

 

Családi ház (lakás és iroda) Budapest, II. kerület, tervező: Sajtos Gábor
Családi ház (lakás és iroda) Budapest, II. kerület, tervező: Sajtos Gábor
Családi ház (lakás és iroda) Budapest, II. kerület, tervező: Sajtos Gábor
 

 

A koncepció kialakításánál alapvető kiindulási szempont volt egy racionálisan működő, funkciójának maximálisan megfelelő épület létrehozása úgy, hogy az –  innovatív, egyedi megoldásokkal párosulva – magas építészeti minőséget hozzon létre. Az épület koncepciójában fontos szerepet tölt be a hely. Az inspiráló, különleges terepadottságok, a szomszédos telken magasodó szikla hatással voltak az épület architekturájára.

A telek délkeleti sarka a földszinti padlóvonalhoz képest közel 10 méterrel magasabban van, így különösen igaz, hogy az épület teteje ötödik homlokzatként viselkedik. A szomszédos szikla és a korábban itt működő bánya is egy kőtömbre hagy asszociálni az épület kialakításánál, azonban mindezt persze absztrahálva és a házat hatalmas áttörésekkel (üvegfelületekkel) megnyitva, hogy egy jól élhető épület jöjjön létre. Az épület arányainak kialakításánál az aranymetszés szabályait hívtuk segítségül mind a tömeg, mindpedig a homlokzati tömör és áttört (üveg) felületek méretének meghatározásánál. A kőtömb statikussága dinamizmussal társul. Az épület dinamizmusát erősíti a telek hosszán emelkedő terep, a földszinti és emeleti áttört felületek eltolt elhelyezése, az erkélylemez kialakítása és a tető aszimmetrikus megformálása.

 

Helyszínrajz, tervező: Sajtos Gábor
Pince, tervező: Sajtos gábor
Földszint, tervező: Sajtos gábor
 

 

Az épület kialakításánál a hely adottságait maximálisan figyelembe vettük. Az utca és a telek szintkülönbségét kihasználva, a garázsbejáraton keresztül közel szintbe (enyhe emelkedésű rámpán át) jutunk be a pinceszinti garázsba. A telekbejárattól egy bejárati lépcsőn feljutva a földszint szintjére érkezünk, ami északi és nyugati irányban szintben csatlakozik a kerttel. Az emeleti lakás déli-délnyugati, nagy felületű megnyitásán keresztül a felső kerttel egy szintben a belső tér vizuálisan kitágul. A felső kert faterasza az emeleti szint padlóvonalának szintjével azonos magasságba kerül.

Az épület homlokzata sötétszürke színű, sík nagytáblás kerámia burkolattal lesz fedve. A tető szintén ugyanezt a nagytáblás burkolatot kapja. A padlótól mennyezetig futó, nagy üvegfelületek hőhídmentes alumínium nyílászárók eloxált felülettel fix és tolószárnyakkal.

 

Nyugati homlokzat, tervező: Sajtos Gábor
Északi homlokzat, tervező: Sajtos gábor
Déli homlokzat, tervező: Sajtos Gábor
 

 

Az épület tervezésénél a környezettudatos és energiatakarékos megoldásokat szem előtt tartottuk. Az épület külső teherhordó falszerkezete 44 cm vastag kerámia falazóblokkból készül, így természetes alapanyag felhasználásával igen jó hőszigetelő képességű falszerkezetet hozunk létre. Az épület fűtését és hűtését levegő-víz hőszivattyú látja el. A fűtést alapvetően felületfűtéssel (mennyezetfűtés, padlófűtés) oldjuk meg. A helyiségekben a nyári hőterhelés kompenzálására a mennyezethűtés szolgál, ebben az esetben a padlófűtést ellátó köröket az osztó-gyűjtőkön található motoros szelepek lezárják, ezzel leválasztva azokat a rendszerről. Az épület tetőfelületére hullott csapadékot zárt ciszternába vezetjük, majd az ott összegyűjtött vizet locsolásra, WC-k vízellátására használjuk fel.


Családi ház (lakás és iroda) Budapest, II. kerület
építészet: SAGRA Architects Kft.
építész, vezető tervező: Sajtos Gábor
építész munkatárs: Virág Péter, Páll András
tartószerkezet: Horváth Csaba, V. Nagy Zoltán
épületgépészet: Kurunczi György
elektromosság: Gombás Lukács
kivitelezés alatt szerkezetkész állapot

 

8 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »