Szőlőszemek Kínában – Borászati és kulturális központ
A Créa Talents 2020 őszén írt ki nemzetközi építészeti pályázatot egy olyan borászati és kulturális központ megtervezésére, mely a Peking városát körülölelő Hebei tartományban fekvő Huailai régiójának meghatározó központjává képes válni. A versenyre 79 országból összesen 1012 pályázati terv érkezett be, melyekből Kazi Zsolt tervének egyedüli magyarként sikerült a legjobb 9 közé kerülni.
A projekt célja egy olyan komplexum formai megtervezése volt, mely lehetőséget ad az ide látogatóknak megtapasztalni a kulinaritás világát. Az épület szerteágazó kínálatával képes a terület regionális központjává válni, magába foglalva kulturális, kereskedelmi, üzleti, szállás, sport és vendéglátó funkciókat. A terv fontos része a környezettel való együttműködés: tetőszinten egy közel 15 ezer négyzetméteres kert kapott helyet, mely a rekreáció részeként panorámát nyit a környező tájra.
Helyszínismertetés
A tervezési helyszín Kína. Az évezredekre visszanyúló történelemmel és sokszínű kultúrával rendelkező ország különleges és sokszor egyedi természeti adottságokkal bír. A földterület alapján a világ legnagyobb szőlőtermő vidékein számos szőlőfajta is őshonos, melyekből több, mint 7000 éve állítanak elő bort. A különböző klimatikus viszonyoknak megfelelően az egyes borvidékek esetenként némileg eltérő fajtáknak adnak otthont.
A közvetlen helyszín a Peking városát három oldalról körülölelő Hebei tartomány, Huailai régiója. A hegyekkel sűrűn borított terület völgyeiben egyedi mikroklimatikus körülmények alakultak ki, melyek mérsékelt irányba mozdítják az egyébként monszunos éghajlatot, kedvezve ezzel a szőlőtermesztésnek. Az egyedi viszonyok és a főváros közelsége (~120 km) lehetővé tették a terület fellendülését, mely a mai napig tart, nem csupán hazai szinten, hanem a világ 20 országába/régiójába történő exporttevékenységgel.
Épület
A koncepció szerint az épületnek a táj részévé kell válnia, miközben távolról is képes jelként mutatni a látogatónak, hogy hova tart. A terv a szőlőszemek természetes formáját veszi alapul, a kialakuló tömeget 3 szőlőszem téri viszonya határozza meg. A fő épülettömegek találkozása hozza létre az épület központi magját, mely egy zöld függőteraszokkal tagolt belső átriumként nyílik meg, minél több természetes fényt beengedve.
Az átriumtér biztosítja az egyes funkciók közötti összeköttetést, emellett átmeneti publikus zónáknak ad helyet. Az épületek eltérő funkcióiból adódóan esetenként szükség van beléptető és igény szerinti ellenőrző pontokra, melyek mindig az adott épület átriumtér felőli bejáratánál kaptak helyet.
A kiírás meghatározta, hogy 100 000 m2-es szintterületen szükséges elhelyezni a kívánt funkciócsoportokat, ennek oldására a tervezés során elemezve és kategorizálva lettek az egyes funkciók, melyből kialakultak a szükséges kapcsolatok. A program fő eleme az északi épület 5 szintjén elhelyezkedő 30 000 m2-es borászati múzeum és kiállítótér. Itt a múzeumi kiállítóterek mellett helyet kaptak interaktív zónák, oktató és előadóterek, könyvtár, restaurátor műhely, illetve kutatási és élményzónák.
A múzeumi útvonal kötöttebb és egyéni szakaszokból épül fel, mely során a látogató eldöntheti az általa preferált irányt és témát. A kiállítás aktív része – állomástól függően részben vagy egészben – betekintés nyújt a kutatási és restaurátor területekre is megismertetve az egyes folyamatokat, technikákat, amiket a vállalkozóbbak ki is próbálhatnak az interaktív pontokon. Az élményprogram részeként a látogatók szervezett túrákkal ismerhetik meg a borvidéket, boros pincéket, valamint az úgy nevezett smell & touch pontokon próbára tehetik ízlelő képességeiket.
A múzeumi terek egy privát átriumra vannak felfűzve, a látogatói útvonalak fentről lefelé összekötik az egyes szinteket. A keleti épületben kaptak helyet a kulturális és kereskedelmi területek, valamint a szálloda. A kulturális zónában üzletek, éttermek, kávézók, rendezvényterek fogadják az ide látogatókat, az üzleti szféra kiszolgálására konferencia és bemutatótermek állnak rendelkezésre. A cél a gasztronómiai élmény elérése. A teljeskörű szolgáltatás részeként az épületben helyet kapott egy 300 fő befogadására alkalmas koncertterem, melyhez igény esetén catering is rendelkezésre áll fogadások alkalmával.
A szálloda három részből tevődik össze: a szállás funkcióban különböző szobatípusok közül választhatunk, standard, superior, suite, illetve master suite kategóriában. A vendégek számára az épület belső részén privát kert áll rendelkezésre, rekreáció céljából. Az egészség és sport funkcióhoz kötődően fitneszterem, masszázs, jacuzzik és szauna kapott helyet, valamint a skypark egy leválasztott részében a táj felett fürdőzhetünk gyönyörködve a panorámában.
A déli épület expo és irodatereket foglal magába. Az expoterek részeként szabadon alakítható terek, kisebb nagyobb bemutatótermek, tárgyalók és pavilonok kaptak helyet. A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében a déli magban egy teherlift működik összeköttetésben az alagsori raktárakkal, tárolóegységekkel. Az irodatér kialakítása cellás és open office jelleggel is megoldható a szintek és belső területek kialakítása igény esetén lehetővé teszi a szeparált működést. A szállodához hasonlóan az iroda is privát belső udvarral rendelkezik, mely a pihenés mellett a természet állandó jelenlétét biztosítja a munkavégzés közben.
Kert
Az épületcsoport legfelső gépészeti és üzemeltetési szintje felett zónákra tagolt, de egységesen működő kert található, mintegy 15 000 m2-es területen. A zónák a három épületen elhelyezkedő 1-1 pavilon köré szerveződnek. Mindegyik zóna saját karaktert és természeti egységet képvisel, közösen alkotva meg a teljes egészet. Az egyes zónák között ösvények vezetnek végig a parkon, melyeken az adott ösvény téri hangulatát erősítve eltérő burkolatok kerültek kialakításra néhol éles, néhol finomabb átmenetet képezve egy egy zóna között.
A kert közvetlenül csatlakozik az épületekhez és a központi átriumon keresztül, a belső terek kiterjesztése a panorámát nyújtó természetes környezethez. Az épületen lehetőség nyílik kültéri események lebonyolítására is: kiállítások, kulturális estek, zenei koncertek, bemutatók. A koncepció fontos eleme a víz, melynek kettős feladata van: hozzájárul az épület energiagazdálkodási rendszeréhez, valamint jelentős mentális-vizuális hatással bír. A külső vízfelületek mellett a belső átriumtér zöld függőteraszai között meghatározott pozíciókban vízfüggöny köti össze a szinteket.
Fenntarthatóság
Az épületek skypark és legfelső szintje között gépészeti-üzemeltetési szint kapott helyet. A skypark teljes területén aktív vízgyűjtés zajlik. Az összegyűjtött víz a gépészeti szinten elhelyezett tartályokba kerül, ahonnan részben szürkevízként, illetve ózonos tisztítás után használati vízként látja el az épületeket. A park intenzív növényzetéhez tartozó vastag ültetőközeg egyrészt biztosítja a légtechnikai szívócsövek elhúzását – így előhűtve/előmelegítve a beérkező levegőt – másrészt természetes pufferzónaként szigeteli az épületek felső sávját. Az épületek körüli vízfelületek akár több Celsius fokkal hűtik a környező levegőt, mely a homlokzat és az épület természetes átszellőztetéséhez is használható. Az épületek hasznosítják a területi adottságokat, így a nagyfelületű napelemrendszer mellett geotermikus energiakezelés zajlik.
Anyaghasználat
Az épületet közepesen fényvisszaverő szerelt fémburkolat határolja, amin halványan visszasejlik a környező táj képe. A burkolatba programozható LED világítás került az időszakos rendezvényekre, megnyitókra. Az átrium látszóbeton felületű kerete foglalja magába a vékonyréteg napelemmel ellátott függönyfalrendszert. Ezek együttesen formálják egy egységgé a 3 épülettömeget.
Kazi Zsolt
Szerk.: Pleskovics Viola