Pályázatok/Magyar

Tájépítészeti pályázat a Városliget megújítására

1/1

?>
1/1

Tájépítészeti pályázat a Városliget megújítására
Pályázatok/Magyar

Tájépítészeti pályázat a Városliget megújítására

2016.01.04. 09:42

Történelmi jelentőségű feladat előtt áll a hazai tájépítész szakma, hiszen a Városliget Zrt. által most meghirdetett - a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetsége által is támogatott - nyílt tájépítészeti pályázat egyszerre szolgálja a park 21. századi megújulását és a Liget történeti rehabilitációját.

A mostaninál nagyobb és gondozottabb zöldfelület, több kikapcsolódási és sportolási lehetőség kialakítása, összességében pedig egy minden elemében megújult városi park megalkotása a célja a nyílt tervpályázatnak. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően így párhuzamosan épülnek új, világszínvonalú múzeumok, újulnak meg az itt lévő népszerű régi intézmények és gyarapodik a zöldfelület Európa egyik legrégebbi közparkjában, a Városligetben.

A pályázat a www.ligetbudapest.org/park oldalon érhető el.

A csaknem 200 éves Városliget az elmúlt évtizedekben egyre jobban lepusztult, növényállománya gondozatlanná vált, elöregedett, a közösségi, pihenési és sportolási lehetőségek beszűkültek, a hosszú ideje használaton kívüli, romos épületek, valamint a parkoló gépkocsik látványa pedig megszokottá vált a valaha Pest egyik legnépszerűbb közösségi helyszíneként működő parkban.

A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek is csak öt és fél százalékot foglalnak el a parkból: a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület a Ligetben. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően ez utóbbi, burkolt felületek egy részének visszaparkosítása révén növekszik majd 5 százalékkal, összesen 65 százalékra a Városliget zöldfelülete. A 21,5 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredménye alapján a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el és a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik majd birtokba a minden elemében megújult, zöldebb és vonzóbb Városligetet.

Az átfogó parkpályázat a zöldterület rehabilitációja, gyarapítása és a növényállomány védelme mellett nagy hangsúlyt fektet az új sétányok köztéri bútorok kialakítására, a régiek felújítására, új játszóterek és sportpályák, többek között egy 2 kilométeres kivilágított futókör kiépítésére, a Városligeti-tó rehabilitációjára, az akadálymentesítésre, valamint az új épületek és a park kapcsolatának megteremtésre is. Az elmúlt években számos szervezet, intézmény (iskolák, nyugdíjas otthonok), egyesület (pl. biciklisek, kutyások, zöldszervezetek, nagycsaládosok) és környékbeli lakos mondta el ötletét, javaslatát a Liget megújításáról. A pályázati kiírásban így számos olyan elem található, amely ezeknek a civil egyezetéseknek köszönhetően fogalmazódott meg a Városliget fejlesztése kapcsán.

Egy ekkora léptékű és komplexitású tervpályázat történelmi lehetőséget kínál a táj- és kertépítészeti szakmának, amely - szakmai szervezetei útján - részt vesz a beérkező pályaművek elbírálásban. A 12 tagú bíráló bizottság tagjainak többsége tájépítész, a pályázat elbírálása és eredményhirdetése 2016 májusára várható.

 

A pályázat

A Városliget Zrt. a Liget Budapest Projekt keretein belül nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdet a Városligetnek, mint Európa egyik első közparkjának átfogó fejlesztésére, kerttörténeti értékeinek bemutatása mellett történő kortárs szemléletű megtervezésére –figyelemmel a nemzetközi építészeti tervpályázatok eredményeire, valamint a meglévő intézmények megújításának jogszabályokban és kormányhatározatokban előírt feladataira.

A Városliget örökségét, kulturális és rekreációs kínálatának sokszínűségét megőrizve az új épületekkel együtt új funkciókkal is gazdagodik. A teljes közlekedési rendszer és a zöldfelület megújítása által a parkfejlesztés célja a meglevő és új funkciók sikeres együttélésének, egymást erősítő hatásának megteremtése annak érdekében, hogy a Liget Budapest kulturális és szabadidős célpontként hazai és nemzetközi szinten is kiemelt vonzerőt jelentsen.

Jelen tervpályázati kiírás a Városligeti Építési Szabályzat, a múzeumépületek tervezésére lefolytatott elhelyezési ötletpályázat és két nemzetközi építészeti tervpályázat eredményeire támaszkodik.

Jelen pályázati kiírás a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozatával, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetségével folytatott előzetes konzultációk figyelembe vételével készült.


A tervpályázat céljai

A tervpályázat azon pályaművek kiválasztására irányul, amelyek:

  • képesek a Városliget örökségét, történeti értékeit kortárs eszközökkel megőrizni és bemutatni;
  • a park történeti és funkcionális sokszínűségének hagyományait folytatva a kortárs európai tájépítészet eszközeivel és szemléletmódjával teremtenek hozzáadott értéket, tovább gazdagítva Budapest épített örökségét és növelve turisztikai vonzerejét;
  • környezetesztétikai- és funkcionális összeköttetést teremtenek a városligeti épületek és azok környezete között;
  • a kortárs tájépítészet eszközeivel teszik teljessé és emelik magasabb szintre a parkhasználat értékeit, biztosítva a szabadidő eltöltésének változatos és sokrétű lehetőségét az év minden napján;
  • olyan környezetet teremtenek, amely a látogatók – elsősorban a családok, gyermekek és az ide látogató környékbeliek – számára nyújt arra lehetőséget, hogy minél több időt töltsenek el tartalmasan a megújuló Városligetben;
  • erősítik a Városliget településökológiai szerepét és természeti vonzásterületeket teremtenek cserjés foltok és vizes élőhelyek létrehozásával;
  • reálisan megvalósítható, ütemezhető és fenntartható fejlesztési javaslatokat mutatnak be;
  • innovatív, „okos" megoldásokon alapuló látogatóbarát, hosszú távon is gazdaságosan üzemeltethető környezetet teremtenek;
  • az akadálymentességet kiemelt szempontként kezelik;
  • megfelelnek a BREEAM Communities minősítés Ajánlatkérő által megadott feltételeinek.

Kiknek a jelentkezését várjuk?

A tervpályázat egyfordulós, nyílt. A tervezési feladat komplexitása miatt javasoljuk, hogy a Pályázók széleskörű szakmai háttér bevonásával, a feladat megoldásához szükséges szakértőkkel és szakági tervezőkkel együttműködve dolgozzák ki pályamunkájukat.

Kötelező feltétel, hogy a Pályázó tervezőcsoportját „K" vezetőtervezői jogosultsággal, vagy országa jogi szabályozása szerint azzal egyenértékű jogosultsággal rendelkező tájépítészmérnök irányítsa, és a tervezők között legyen nyilvántartott és munkavégzésre jogosult, a kamarai nyilvántartásban érvényes tervezési jogosultsággal rendelkező építészmérnök és infrastruktúra-építőmérnök (közmű-, út- és közlekedéstervező mérnök) is.Dokumentáció beszerzése

A teljes tervpályázati dokumentáció a pályázati regisztrációt követően ingyenesen letölthető a tervpályázat honlapjáról.

forrás: Városliget Zrt.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk