Épülettervek/Lakóépület

Társasház Budapesten a Gereben utcában

1/11

1/11

Társasház Budapesten a Gereben utcában
Épülettervek/Lakóépület

Társasház Budapesten a Gereben utcában

2007.06.01. 12:10

Építész tervezők: Lázár Ferenc vezető tervező, Berta György, Szabó D. Gábor - Shambala Stúdió Építészeti Kft.

A képzőművész megrendelővel kialakított épület egyfajta társművészeti hangra talált a tervezés és kivitelezés munkáinak folyamán. Építészeti elgondolásaival, elrugaszkodva a szokásos befektetői hozzáállástól, a lakóépületek palettáján olyan közönséget tud megfogni akik szakítani szeretnének a hagyományos építőipari klisékkel rendelkező épületektől. Egyedi formavilágával a természeti környezettel kapcsolatot teremtő módon, igényesen kialakított, magas szintű elvárásoknak megfelelően tervezett lakóterekkel tulajdonosi oldalról is értékre lelt az épület.

 

 

A változatos és intenzív természeti környezet alkalmazkodó, érzékeny épületet kívánt. A természetes - fa törzs -, vagy ahhoz szorosan kötődő - gyalult fa forgács - formákat idéző tetőfelületű épület anyaghasználatában is az egyszerűség elve érvényesül, hiszen az íves cink felületeket, fa és üveg elemek tagolják, míg a függőleges felületek kő burkolatot kapnak. A telek domborzati viszonyai kizárólag olyan alaprajzú épület elhelyezését teszi lehetővé melynek két széle közötti magasságkülönbség nem haladja meg a szintmagasságot, így a tervezett épület a visszaállítani kívánt természetes környezetben kialakítható. Ennek figyelembevételével a tömegalakítást trapézzal metszett henger formai forgatásával és eltolásával a szabályozás adta kereteken belül legjobban szolgálja az alaprajzi méretek és magasságok összehangolását. A kinyíló trapéz forma ezen felül lehetővé teszi, hogy az épület minél jobban megnyíljon a panoráma felé, és kövesse a szintvonalakat. A ház a Gereben u. felöl 40 m-es távolságra, a hátsó (22m) és oldalkert (10m, 7,5m) betartásával került elhelyezésre. Az épület a telken viszonylag hátra húzva került elhelyezésre, hogy még a földszinti lakások is kellő kilátást kapjanak.

 

 

Az épület megjelenésénél, tömegének kialakításánál a harmonikus környezetbe illeszkedés volt a legfontosabb szempont. A tervezett épület főhomlokzata, íves tetővel fedett, üvegfelületeivel és a panorámára hangolt lakófunkciókkal légiesen jelenik meg a hegyvidék forma világában és intim módon biztosítja az épület elhelyezkedését is.

 

Pince szint:
A pince szinten 9 gépjármű elhelyezését biztosító teremgarázs kerül kialakításra. A pince szinten kerül elhelyezésre továbbá a gépészeti helyiség (kazánház), a főelosztó, valamint lakásonként 1-1 db tároló, illetve egy közös tároló helyiség.

 

Földszint:
A földszinten 4 db lakás kerül kialakításra, melyek megközelítése a lépcsőházból, illetve a liftekkel a közös föld alatti folyosóról lehetséges. A földszinti lakások nagyjából megegyező méretűek és nappali + két hálószoba + fürdőszoba + konyha-éttkező + WC + gardrob helyiségekkel rendelkeznek. Ez alól kivétel a 2. számú lakás, ahol egy nagyobb méretű nappali és csak egy hálószoba került elhelyezésre. A földszinti lakások önálló kert kapcsolattal rendelkeznek. A földszinti lakásoknak csak a Gereben utca felé és az oldal homlokzaton van természetes bevilágításuk, mert hátsó homlokzatuk a föld alatt van, így a helyiségek elrendezésénél ezt figyelembe kellett venni.

 

 

I. emelet:
Az I. emelten 3 db lakás található. A lakásokat szintén a hátsó, de már nem föld alatti folyosóról lehet megközelíteni. Középen egy nagy és a két szélén két db kétszintes lakás, aminek felső szintje a tetőtérben található. A középső lakásban nappali + 4 db hálószoba + 2 db fürdőszoba + konyha-éttkező + gardrob került elhelyezésre, míg a két szintes lakások esetében plussz 1 db fürdőszoba található.

 

Az épületben 1 db lépcsőház és 2 db lift található, hogy a közlekedő terület minél racionálisabb és minél kisebb helyen elférhessen, hiszen az épületben nem került kialakításra klasszikus lépcsőház ezzel is fokozva a lakások intimitását.

Beépítési adatok:

Telek területe: 5546 m2
Övezeti besorolás: L6/A-XII/2

  • Beépített terület: 425,70 m2 < 427 m2 - megfelel

  • Terepszint alatti beépítés: 658,90 m2 + 77,99 m2 = 746,89 m2 (pinceszint + a lakások mögötti terepszint alatti közlekedő) < 854,60 m2 - megfelel

  • Szintterületi mutató: a teraszok területét levonva 1063,11 < 1068,25 m2 - megfelel

  • Maximális építménymagasság: Az oromfalakat figyelmen kívül hagyva, az északi homlokzaton 6 m, a déli homlokzaton 5,89 m - megfelel

  • Zöldfelület: 4.864 m2 > 4.437 m2 - megfelel

  • Lakás szám: 7 db - megfelel

 

 

 

 

 

Társasház Budapesten
XII. Gereben u. 10. (térkép)

Építész tervezők:

Lázár Ferenc építész, vezető tervező,
építész munkatársak: Berta György, Gulácsi Norbert, Ilku Gyögy
kivitelezési folyamat: Berta György építész tervező, Szabó D. Gábor építész tervező -Shambala Stúdió Építészeti Kft.
Látványtervek: Onodi András - ZOA
Statikus tervező: Szántó László, Bartha Enikő - NANIT Kft.
Épületgépész tervező: Koralovszky László, Zsebi László - Kőrös Consult Kft.
Elektromos tervező: Balázs Judit - Art-Vill Kft.
Közlekedés tervező: Szegő János, Balogh Balázs - Közlekedés Kft.
Kerttervező: Török Beatrix - DEEP FOREST Kft.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk