építészet : környezet : innováció

Tartalék ATS központ (ANS-III épület) - Légiforgalmi irányító központ tervpályázat

I. díjas pályamű
Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft.
építész vez.tervezők: Kalmár László, Zsuffa Zsolt

I. díjas (8. sorszámú) pályamű
Pályázó neve: Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft.
Tervezők
építész vez.tervezők: Kalmár László, Zsuffa Zsolt,
építész tervezők: Papp Glória, Rehus Szilvia,
építész munkatárs: Lázár Zsófia,
Harsányi Csaba (statikus vez.terv.), Fejes Tamás (gépész vez.terv.)

 


Részletes bírálat:

A pályamű építészeti megjelenése rendkívül mértéktartó, elegáns, nagyvonalú.

A műleírásban megfogalmazott szándékát pontosan teljesíti: állítja, hogy az új épület nem igényel új építészeti karaktert, de eleget kell tegyen a kiírásban megfogalmazott reprezentációs elvárásoknak. Harmonikus viszonyra törekszik, miközben új elemekkel gazdagítva az ANS II épületében fellelhető eszköztárat, egyedi, magas színvonalú világot teremt.

A beépítési struktúrát követi, alaprajzi rendszere még ott is hordozza az alapritmust, ahol a nagy terek miatt más szerkesztést kell alkalmaznia. Alaprajza képletszerűen tiszta, szerkesztettsége mintaszerű.

A -1 -es szint egy részét beemeli a hasznos irodai - közösségi terek világába, igy a megnyert terekkel okosan gazdálkodva szellős, mindenütt elegánsan testreszabott térrendszert tud létrehozni. (lásd: előcsarnok - lobby - büfé - könyvtár konferenciaterem térkapcsolat) Közlekedési rendszere áttekinthető rendet teremt, könnyű tájékozódást biztosít. A közlekedők jól megvilágítottak, változatos terekkel - átlátásokkal - kilátásokkal szegélyezettek, gazdag téri világot teremtenek. A metszetek a fegyelmezett szerkesztés ellenére arányos tereket - ahol az elvárható, ott elegáns térkapcsolatokat - ábrázolnak. Szép az előcsarnok belső udvarra nyitó emeleti térbővülete. Elegáns megoldás a könyvtár belső "átriumra" szervezett kétszintes világa, mely igazi könyvtári hangulatot ígér.

Szerkezeti rendszere átgondolt. Jól kezeli az eltérő nagyságú terek eltérő szerkezetigényét, szerkezetei szervesen, zökkenőmentesen igazodnak a választott alaprajzi struktúrához.

Homlokzatai, a választott anyagok, a javasolt struktúra, pontos leképezése építészeti elveinek. Az ANS II anyagát használja, de más térbeli helyzetbe emelve a téglát, más szerepet osztva az egyedi szerkezetre. A födémeket jelölő sávok a léptékhelyes megjelenést biztosítják, a reprezentációra is gondolva visszafogott homlokzati fényjátékot - fényfestést javasol. A pinceszintre (-2) racionálisan kiosztott parkolót tervez.

Összhangja, együttélése az ANS II épületével kiegyensúlyozott, az eltérő eszközrendszer ellenére, illetve annak köszönhetően az összkép természetes, az új épület érzékenyen ellenpontozva zárja a megkezdett történetet. A szimbiózis mintaszerű, a "korkülönbség" leheletfinoman érezhető - Ez a legfőbb erénye:

kiindulva a meglévő struktúrából csak annyit és úgy változtatott azon, hogy minden mozdulata, minden döntése kismértékű, de értéknövelő változtatást eredményezett.

Építészetet itt így lehet magas fokon művelni.

vélemény írásához jelentkezzen be »