építészet : környezet : innováció

Távolról érkezett matrózok pihenőhelye – a Helsinki Seafarers’ Centre épülete

A tervezési szituációt Dávid és Góliát esetéhez hasonlítja Pentti Kareoja, az ARK House Architects építésze, mikor a messzi földről hazaérkezett matrózok számára létesített pihenőhelyről mesél. A Helsinki kikötőjébe épített rekreációs hely többhektáros raktárak, acélkonténerek és aszfaltmezők közepén teremt kis önálló szigetet. A kortárs épületet Nemes András írása mutatja be.

A Vuosaari kikötő északi bejáratánál, raktárak és konténerek rengetegében, széles utcakereszteződés mentén szimpatikus faházikó áll – egy meleg, hívogató menedék, a finn ARK House Architects által tervezett új tengerészközpont. Ez volt az utolsó telek a kikötő területén, amely bárminemű természeti elemmel – földdel, fűvel, fával – rendelkezett. Alaszkából, Chiléből, Japánból és Új-Zélandról is érkeznek ide kereskedelmi tengerészek.

Seafarers - ARK House Architects
Seafarers - ARK House Architects
Seafarers - ARK House Architects
 

Kívül fa
Az épület formája egyedi és minden tekintetben átgondolt. Az alaprajz halszerű formája két egymás mellett futó hullámvonal találkozásából alakult ki. A homlokzati falak túlfutnak az épületen – ez a megoldás meg egy régi vitorlás hajóorrát idézi fel. Az utcafront teljesen zárt, a külső hullámfal faborítású. A falapokat átlósan, ferdeszögben szerelték fel, az így létrejött mintázat is lassú hullámzást hivatott érzékeltetni. A lábmagasságban induló, tejüveggel borított ablakszerű résztől az épület élőlényszerű megjelenést kap – mintha sejtelmesen kacsintana egyet. Este a földbe rejtett fényszórók fénycsóvái éles szöget zárnak be a faborítás mintázatával, az így létrejött megvilágítás szépen emeli ki a homlokzat faktúráját. Az épület külvárosi szokásokhoz híven inkább a csendesebb hátsó frontra nyílik, ahol hangulatos, sziklás, gyér bokrokkal benőtt kertes domboldal található. Erre néznek a tágas verandaablakok, itt van a parkettázott terasz is.

Seafarers - ARK House Architects
Seafarers - ARK House Architects
Seafarers - ARK House Architects
Seafarers - ARK House Architects
 

Belül kis helyen sok minden
A Helsinki Seafarers’ Centre 320 négyzetméteres, változatos igényeket kielégítő pihenőhely. Van benne egy kis kápolna, aztán egy fogadásra, kiállításra alkalmas helyiség, egy könyvtárnak keresztelt kis olvasóterem internet-állomással, egy kis kávézó, egy kis bolt, egy kis konyha. Továbbá két iroda, egy mosoda, egy szauna és néhány raktár. A hallban csocsó is van! Laza, szakszervezeti üdülő-hangulat honol a társalgóban, no persze a kivitelezés a legmodernebb finn minimál-design.

A helyiségek viszonylag szűkek, de az építészek remekül játszottak a színekkel, néhol ezzel is növelték a térérzetet. Az uralkodó fehér és a decens szürke mellett az olvasóterem egyik fala bíborszínű. Amott a kávézóban egy kis élénkpiros tűnik fel. A konyha zöld, a vécék előtti tér pedig friss világoskék. A fényesre polírozott padló is nagyobb léptéket sugall – mintha vízen járnának a vendégek. A könyvtár nagy fehér könyvespolcát szintén az ARK House építészei tervezték. A polcok kialakításában is visszaköszön a hullámforma, és nemcsak öncélú vizuális elemként, ugyanis az ívek miatt változatos mélységű tárolóhelyek alakultak ki könyvek, képeslapok, virágos vázák számára.

Seafarers - ARK House Architects
Seafarers - ARK House Architects
Seafarers - ARK House Architects

Vendégvárás felsőfokon
A megrendelők, a Finn Tengerészeti Misszió és a Finn Tengerész Szolgálat hazájukban nagy hagyományokkal rendelkező szervezetek. Arra is ügyelnek, hogy az új központban minden látogató vallási hovatartozása és kulturális szokása tiszteletben legyen tartva. A centrum egy ökomenikus felekezeti tér, amely hivatalosan is templomnak van elfogadva. Tanulságos ez az északi mértéktartás, a töltődés és a csendes visszavonulás igénye. Lehet, hogy sok más helyen hasonló közösségszervező, relaxációs feladatokat harsányabban oldottak volna meg, és inkább éjszakai klub vagy zárhelyű kocsma lenne az eredmény.

A lapostető egy külön történet, a rajta található fekete és fehér háromszögek játékos mintázatára ugyanis csak a szomszédos központi kikötőépületből lehet rálátni. Kedves gesztus unatkozó kikötői hivatalnokok számára, akiket kicsit feldobhat a látvány, amikor kibámészkodnak az ablakon.

Seafarers - ARK House Architects
Seafarers - ARK House Architects
Seafarers - ARK House Architects
 

A vezető tervező, Pentti Kareoja szavai:
„Fennállt a veszély, hogy a Seafarers’ Centre teljesen eltörpül a környező többhektáros raktárak, acélkonténerek és aszfaltmezők között. Ebben a Dávid-és-Góliát-helyzetben átgondolt építészeti stratégiára volt szükség. A kontraszt eszközét választottuk: a puha, organikus formát és a faszerkezetet. Az épület erős ellentétben áll környezetével, így felhívja a figyelmet korunk ökológiai kihívásaira is. Egy talpalatnyi föld, egy megmentett kis domb fákkal és sziklákkal – ez tervünk építészeti esszenciája. Olyan egyedi identitásra törekedtünk, amely a távolról érkezett utazóban pozitív benyomást, szívszorító emlékeket ébreszt. A faépítmény zárt formavilága tiszteletadás a hajóépítés hagyományainak. A helyiségek egyaránt kínálnak fizikai és szellemi táplálékot: van kávé, mosoda, számítógép ugyanakkor a szellemi világ is jelen van. Különösen fontos volt a meghitt hangulat megteremtése. A vendégek családias légkört és az izgató újdonság élményét tapasztalhatják”

Nemes András


Helsinki Seafarer's Centre / Helsinki Tengerész Központ
elhelyezkedés: Helsinki, Vuosaari kikötő,  Provianttikatu és Seilorinkatu sarok
tervező: ARK House Architects
funkció: középület
megrendelő: Finnish Seamens´ Mission / Finn Tengerészeti Misszió
elkészült: 2009

vélemény írásához jelentkezzen be »