építészet : környezet : innováció

Tent London

A pavilon szerkezeti kialakításánál szoborszerű megjelenítésre törekedtünk. A londoni Design Festival ideiglenes pavilonjának megtervezésére kiírt pályázaton részt vett 4F-K Stúdió terve.

Az idén hetedik alakalommal kerül megrendezésre a londoni Design Fesztivál (szeptember 19-27), mely több nagyobb rendezvényt foglal magába. Többek között a londoni divathetet, a 100% Design elnevezésű szakkiállítást, illetve a DesignersBlock névre hallgató, zömében fiatal tervezők tárgyai közül válogatott kollekciót bemutató kiállítást is. A London északi részén elhelyezkedő Shoreditch negyed utcáit ezeken a napokon a Tent London rendezvényei töltik be. Ahogy a fesztivál többi színhelyén, itt is jelentős szerep jut - az ismert kiállítótereken kívül - a köztereken, parkokban és ideiglenesen felállított pavilonokban megvalósuló tárlatoknak.

 

Tent London, Bodola Péter Archibald
Tent London, Bodola Péter Archibald

 

Jelen pályázat egy a RIBA által is díjazott épület, a „The Lightbox“ udvarán felállított pavilon tervezését tűzte ki feladatnak. Az új építménynek funkcionalitásában kapcsolódnia kellett a főépülethez, mint annak kiegészítése,illetve mint az abban zajló kiállításokra bevezető „portaépület“.

A kiíró több paraméter által határozta meg a végleges kubatúrát, úgy mint maximális magasság (4m), alapterület (35m2) és pontos elhelyezés az „anyaépület“ előtt. A pavilonnak három különböző rendezvénytípus kiszolgálását kellett biztosítania. Ezen kívül kiállítótérként, egyszerű előadótérként és összejövetelek, rendezvények helyszínéül szolgáló térként is működtethető épület megformálása volt a cél. További elvárások voltak a viszonylag gyors szét- illetve összerelhetőség, a használaton kívüli időszakokban az egyszerű tárolhatóság és mobilitás.

 

Tent London, Bodola Péter Archibald
Tent London, Bodola Péter Archibald
Tent London, Bodola Péter Archibald
 

 

A pavilont kapuzat szerű szerkesztéssel kívántuk kiemelni a „Light Box“ előtereként. Az ideiglenesen felállított építményen való áthaladás önmagában is különleges térélményt nyújt, mely által a látogatók ráhangolódhatnak a fő kiállításokra. Az egyedi geometriai szerkesztés a FACIT-rendszerben rejlő lehetőségeket mutatja be, melyek segítségével kitörhetnek az előregyártott szerkezetek az egyszerű formák szorításából. A pavilon szerkezeti kialakításánál szoborszerű megjelenítésre törekedtünk ennek érdekében rejtett kapcsolatokkal dolgoztunk és egyszerű anyaghasználatra törekedtünk. A tartószerkezetként funkcionáló fa keretlábak közé könnyed árnyékoló ponyvaszerkezet feszül. A három elvárt funkció különböző igényeit könnyen átalakítható mobil bútorrenszer szolgálja ki, melyek könnyű átrendezhetősége szabadságot ad a rendező elképzeléseinek.

A pályázatra - a különlegesen nagy érdeklődés eredményeként – 610 terv érkezett be a világ minden részéről. Sajnos a Magyarországról küldött 9 pályamű közül egyik sem került értékelésre. A győztes pályaművek megtekinthetőek a Tent London honlapján.

Bodola Péter Archibald

Építészet: Bodola Péter Archibald, Böszörményi „Kobra“ Gábor, Fülöp Alex, Lukács Zsombor, Szirmai Balázs

vélemény írásához jelentkezzen be »