Épületek/Középület

Time Box - Pavilonok a Mikháza Régészeti Parkban

1/26

koncepció kép - építész: Sági Gergely

koncepció kép - építész: Sági Gergely
részletek a vázlatfüzetből - építész: Sági Gergely
koncepció makettek - építész: Sági Gergely
Mikháza - fotó: Sági Gergely
A pavilonok a Deményházára vezető út mellől - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
A pavilonok a Deményházára vezető út mellől - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
Az első hó - építész: Sági Gergely - fotó: Sidó Katalin
A pavilonok a megnyitó napján - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
A kitekintő nyílás - építész: Sági Gergely - fotó: Sidó Katalin
A kitekintő nyílás - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
A pavilonok őrzője, Morzsi kutya - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Zsindely 1. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Oldalsó bevilágító - építész: Sági Gergely - fotó Sági Gergely
Tető - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Zsindely 2 - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Az Ikrek 1. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Az Ikrek 2. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
A fürdő kiállítás - fotó: Sági Gergely
A tábor kiállítás - fotó: Vasáros Zsolt
Faluszéli életkép infótáblával, Daciaval - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
A pavilonok az egykori erődből - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
A Pavilonok az útról - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
Az Ikrek 3. - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
A falu felől - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
A falu felől 2. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
koncepció kép - építész: Sági Gergely
részletek a vázlatfüzetből - építész: Sági Gergely
koncepció makettek - építész: Sági Gergely
Mikháza - fotó: Sági Gergely
A pavilonok a Deményházára vezető út mellől - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
A pavilonok a Deményházára vezető út mellől - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
Az első hó - építész: Sági Gergely - fotó: Sidó Katalin
A pavilonok a megnyitó napján - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
A kitekintő nyílás - építész: Sági Gergely - fotó: Sidó Katalin
A kitekintő nyílás - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
A pavilonok őrzője, Morzsi kutya - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Zsindely 1. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Oldalsó bevilágító - építész: Sági Gergely - fotó Sági Gergely
Tető - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Zsindely 2 - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Az Ikrek 1. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Az Ikrek 2. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
A fürdő kiállítás - fotó: Sági Gergely
A tábor kiállítás - fotó: Vasáros Zsolt
Faluszéli életkép infótáblával, Daciaval - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
A pavilonok az egykori erődből - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
A Pavilonok az útról - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
Az Ikrek 3. - építész: Sági Gergely - fotó: Sági Gergely
A falu felől - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
A falu felől 2. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
1/26

koncepció kép - építész: Sági Gergely

Time Box - Pavilonok a Mikháza Régészeti Parkban
Épületek/Középület

Time Box - Pavilonok a Mikháza Régészeti Parkban

2016.07.04. 14:12

Projektinfó

Földrajzi hely:
Románia, Mikháza

Time Box - Mikháza Régészeti Park, ideiglenes bemutató pavilon

Tervezés éve:
2015

Építés éve:
2015

Bruttó szintterület:
78 m2

Stáblista

építész vezető tervező: Sági Gergely
építész konzulens: Vasáros Zsolt DLA, Gaul Cicelle DLA
terveket honosító építészpartner: Tövissi Zsolt 

tartószerkezet tervező: Dénes Péter
építésvezető: Ötvös Koppány Bulcsú
kivitelező csapat: Ambrus Sándor, Andrási Ferencz, Antal János, Balla István, Balla Lehel, Balla Zsigmond, Balla Zsolt, Bálint József, Csiki Botond, Dósa Szilárd, Kacsó Szilárd, Lackó Nándor, László Regő, Moldován Norbert, Siklódi Botond, Siklódi László, Szabó József, Szász Hunor, Szilveszter Zsolt

kiállítás főkurátorok: Pánczél Szilamér Péter, Silvia Mustață, Ötvös Koppány Bulcsú
kiállítás kurátorok: Dobos Alpár, Karácsony István, Nicoleta Man, Petruț Dávid, Sidó Katalin 

Letölthető dokumentumok:

A pavilonok terve 2013-ban született az ERASMUS IP első évében. A feladat ideiglenes kiállítási pavilonokról szólt, amelyeket a terepmunkák alatt az ásatási területen lehet felállítani, hogy érthetővé tegyék az érdeklődök számára a gyakran nehezen értelmezhető feltárási eredményeket. A kari TDK-n Sági Gergely pavilonterve dobogós lett és tanszéki különdíjat nyert.

A pavilonokról

A tervezés egyik alapkérdése a viselkedés. Miképpen lehet és kell építészként viselkednünk egy olyan, végletekig konzervatív és „határozott” környezetben, mint amilyennek első ránézésre Mikháza is tűnik? A Marosvásárhelytől mindössze 40 km-re található falu mondhatni eszményi környezetben fekszik, olyan fontos és viszonylag forgalmas városok között, mint amilyen Marosvásárhely és Szováta. Mintha száz év választaná el a külvilágtól: sem aszfalt út, sem közvilágítás, alig 150 ember lakja. Tipikus példája egy elöregedő székely falunak, amely sürgős és jelentős beavatkozás nélkül egy, legfeljebb két évtizeden belül végleg kiürülne és eltűnne Székelyföld térképéről.

koncepció kép - építész: Sági Gergely
1/26
koncepció kép - építész: Sági Gergely




Új világ születhet

Ebből a helyzetből kíván most fordítani a falu és eltűnés helyett nagyon úgy fest, hogy csoda készül a Nyárád mentén: évek óta sikerrel működik a Csűrszínház, immár három éve az ásatásokhoz kapcsolódó Római fesztivál egyre több látogatót vonz. A Maros Megyei Múzeum, valamint a falu és a megye vezetőségének hosszú távú fejlesztési koncepciója nem csak megmentheti Mikházát, de regionális turista-attrakcióvá is emelheti. Ennek a nagyívű koncepciónak az első lépése a most elkészült két pavilon (munkanevükön az „Ikrek”, akik a keresztségben a „Time Box” nevet kapták).


A pavilonok őrzője, Morzsi kutya - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
11/26
A pavilonok őrzője, Morzsi kutya - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt




Régi-új építészet

A kezdetben kinyíló terű, hátsó frontján szabályos „ház” metszetét felvevő, majd minden irányból szűkülő tölcsérszerű épület a továbbtervezés során bezárult, tömege mozgalmasabbá vált és végül elnyerte azt a szokatlan, ám alapjaiban továbbra is a helyi építészet világából táplálkozó formáját, amely egyedisége és feltűnősége ellenére, ismerős anyagai és emberi léptéke segítségével mégis képes illeszkedni a falu és a táj által lazán meghatározott szövetéhez.


Az Ikrek 1. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
16/26
Az Ikrek 1. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt




Újfajta kapcsolat

A pavilonok legfontosabb mondanivalója és üzenete a kapcsolatteremtés, ennek a formálás és az anyagi valóság is alá lett rendelve. Kapcsolatot kell teremteni múlt és jelen között, az egykori Római Birodalom peremvidéke és a mai Mikháza között, az építész, régész, muzeológus és helybeli ács, tanár, diák, szakember és látogató között. Ez egy olyan új közeg, amely összeköt minket egymással, a múltunkkal, a jelenünkkel és a jövőnkkel is. A megvalósítás története úgy alakult, hogy a múzeum és a helybeliek vállalkoztak a felépítésre, így a kis építmények nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is a falu közösségéhez tartoznak. A helybeliek ugyanúgy a sajátjuknak, ha úgy tetszik, „gyerekeiknek" tekintik őket, mint ahogy bármelyikünk, aki aktívan részt vett a munka valamely folyamatában.


A falu felől 2. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt
25/26
A falu felől 2. - építész: Sági Gergely - fotó: Vasáros Zsolt




Minden jó, ha jó a vége…

Két év különböző intenzitású tervezés után 2015 nyarán elkezdődött a pavilonok felépítése a Maros Megyei Múzeum által sikeresen megpályázott állami támogatással és más szponzorációkkal. A múzeum („civilben” régész) munkatársa, Ötvös Koppány Bulcsú irányítása alatt számos falubeli mesterember bevonásával folyt a munka. A szokatlan szerkezet és forma izgalmas kihívássá vált mindenki számára, jóllehet kezdetben többeknek meglepő volt. A tábor résztvevői „ikrek”-nek emlegették őket, a munkások pedig elkezdtek velük álmodni. Az építkezés (ahogy az lenni szokott) elhúzódott, így a pavilonok 2015 őszére készültek el, avatásuk 2016 májusában, majd’ 3 évvel az első skiccek után volt.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk