építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Tipikusan atipikus üdülőház a szlovén Alpokban

Mit tegyünk, ha egy öttagú család számára szeretnénk kényelmes üdülőházat elrejteni a hegyoldalban? Visszahúzódik, mégis minden eszközzel nyit a környezetére a szlovén Prima iroda építészei által tervezett pihenőház, amely jól illeszkedik az országban egyre jobban fellelhető, a finom részletekre fókuszáló építészeti irányzatba. Bán Dávid írása.

Első ránézésre könnyeden belesimul a környezetébe, a lazán elrendezett szórvány nyaraló- és falusi házak közé, de ahogy közeledünk az épülethez, mégis mást, többet, kiemelkedőbbet nyújt számunkra. A Júliai-Alpokra néző pompás panorámájú hegyoldalban nem könnyű rábukkanni arra az üdülőházra, amely jól illeszkedik az utóbbi években kibontakozó szlovén építészeti tendencia sorába. Délnyugati szomszédunk, a számos természeti kincset rejtő kis ország építészei jó érzékkel használják ki a természet adta lehetőségeket és sorra jelennek meg a hegyoldalak lankáin és a tengerparton a környezetükbe behúzódó, mégis újszerűt, frisset nyújtó épületek. A nagyotmondás, a hivalkodás, a feltűnés, a túlépítés helyett a finom megoldásokat szem előtt tartó, környezetükre jól rezonáló, újszerű, emberléptékű házak épülnek országszerte. És erre látunk jó példákat a nagyobb köztér megújulásoknál, a városi léptéknél is: a finom részleteken van a hangsúly és nem a harsogó megoldásokon.

Az elmúlt hetekben kisebb kirándulást tettünk a szlovén hegyvidéken, bemutattunk pár megbújó, egyszerűségében szépen kidolgozott, nagyon mai szellemiségű üdülőhelyet. A sort sokáig folytathatnánk, hiszen Szlovénia-szerte találunk minőségi, kisebb volumenben kiteljesedő nyaralókat, üdülőket. A Ljubljanától alig egy órányi autózásra levő magashegyek közötti völgyben, a Júliai-Alpok árnyékában húzódik meg a Kranjska Gora síparadicsom. Míg a kisváros központja a hagyományos alpesi építészet jegyeit mutatja, addig a településhez lazábban kapcsolódó üdülőházas övezete egy mai, nem különösen kiemelkedő építészeti képet mutató szórványt alkot. Ám ezek között megbújik néhány rejtett meglepetés, kiforrott építészeti gondolat, így a ljubljanai Prima stúdió építészei, Jernej Prijon és Vid Razinger tervezte, visszafogottsága ellenére meglepően nagy és tágas üdülőépület.


Családi üdülőház Kranjska Gorában - építész: Prima - fotó: Matevž Paternoste

Családi üdülőház Kranjska Gorában - építész: Prima - fotó: Matevž Paternoste



"Az ötfős család számára épített, kis területen megvalósított 180 négyzetméteres téli pihenőház programjának lényegét mindenképpen a lejtős terep és a fantasztikus kilátás határozta meg." – írták az építészek. A két, hasonló formájú, a hagyományos nyeregtetős hegyvidéki építészeten alapuló tömb, adekvát válasznak tűnt a helyszín adta adottságokra. A két teljesen különálló épület csak egy esővédő tetővel kerül összeköttetésbe, mégis szoros kapcsolatban állnak egymással. Egységet, és a kettős homlokzat, a dupla oromzat ellenére egy közös tömböt alkotnak. A garázst és tárolót magában rejtő kisebb, egyszintes részre lényegesen nagyobb mérete ellenére sem borul rá, nem nyomja el a lakóterek egysége, amely a terepviszonyokat jól kihasználva, három szintre osztja el belső terét.

A hegyoldal lejtőjét jól adaptáló, a környezetében megszokott tömegeket nem túllépő, egyszerű elrendezésű tömböket képzeltek el az építészek. Éppen azért, hogy a vidéken megszokott méretekből ne lépjenek ki, de egyben a megrendelői igényeket is ki tudják elégíteni, két nagyobb egységre osztották a funkciókat. A főépület pozicionálását egyértelműen adta a telek elé táruló panoráma, amit a ház nappali részlege is a lehető legnagyobb mértékben, több irányból is befogad. Éppen ezért, a völgy felé néző homlokzat teljes egészében, beleértve az oromzatot is, üvegfelületet kapott. A ház mindkét oldalán van kijárat, így minden irányból közvetlen kapcsolatba lép a természettel, a nappalit körbefonják a környező hegycsúcsok. A hátsó és az oldalsó homlokzatra a természetes benapozás napi járását követő kisebb ablakok kerültek, a felső szint a tetőablakokból is kap közvetlen bevilágítást. A belső elrendezés gerincét a földszinten elhelyezett nagyterű nappali-étkező adja, a hátterében a konyhával, kamrával és vizesblokkal, a szuterén és a manzárd szinten hozták létre az intim tereket, a fürdőkkel és megfelelő tároló gardróbokkal kiegészített három hálószobát. A felnőttek és a gyerekek szintje erőteljesen elválik egymástól.


Családi üdülőház Kranjska Gorában - építész: Prima - fotó: Matevž Paternoste

Családi üdülőház Kranjska Gorában - építész: Prima - fotó: Matevž Paternoste


Anyaghasználatában a kettősség jó harmóniája jelenik meg, míg a külső homlokzat három oldala nyersen hagyott, de kellőképpen kezelt vörösfenyő deszkaburkolatot kapott, a főhomlokzat viszont a sötét alumínium keretes nagy ablakfelületeknek hála teljesen megnyílik. Leginkább domináns eleme a földszinti nappali előtt végighúzódó 7 méter hosszú ablakfelület, amelynek belső oldalát, teljes hosszban egy fűthető fapad követi végig. A padon ülve zavartalan kilátást kapunk, hiszen a földszintet úgy pozícionálták, hogy az a környező házak tetőszintje fölé került, így a Júliai-Alpok hófödte hegycsúcsai beköszönnek a kellemesen fűtött, meleg faburkolatú nappaliba, ezáltal menedékházban érezhetjük magunkat. A terhet viselő vasbeton tartógerendát az ablakfelület fölé, az emelet mennyezetébe rejtették. Ezzel a megoldással az egész nappali teljes üvegfelületével tud megnyílni, a filigrán ablakkeretezésen kívül semmi nem zavarja a kilátást. Míg belül a fehér falakat a falambériák osztják meg, addig a kontrasztos anyaghasználat leginkább a külsőben, a természetes és meleg hatású faburkolatok és a garázs bejárati oldalánál megtalálható sötétszürke alumíniumlemezezés között mutatkozik meg. Az ipari megjelenéshez képest jóval kifinomultabb, de környezetében mégis szokatlan, a tetőoromzatot is magába foglaló teljes fémmel burkolt falfelület az automata garázskaput rejti magában.

A kertben kialakított kisebb tereket úgy tagolták, hogy mindezek igazodjanak a különböző évszakokhoz és időjárási viszonyokhoz, így találunk itt kellemes napozóteraszt és szélvédett kültéri társalgót, étkezőt egyaránt. A négyévszakos, de leginkább a téli tájra hangolt üdülőház melegségével és nyitottságával optikailag is megnöveli a komoly méretű, de jó elosztása és szintbe rendezése miatt visszafogott hatású belső teret. Kívülről nem látunk mást, mint a fenyők által ölelt, vörösfenyőbe öltöztetett, megszokott formájú és tömegű kettős tömböt. A ház egyszerűségében, a környezet és belső tér adta harmónia megteremtésében, valamint a terepviszonyokhoz való remek alkalmazkodásában rejlik annak nagyszerűsége.  

Bán Dávid

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »