építészet : környezet : innováció

Történelmi sétaút Szombathelyen tervpályázat

Kiemelt megvétellel díjazott pályamű
Szerzői:Csaba Gyula, Köves András, Lukáts István, Rádóczky (f) László (PÉCSÉPTERV STÚDIÓ KFT.)

Kiemelt megvételben (700.000,- Ft) részesült a 8. sz. pályamű
Szerzői:Csaba Gyula, Köves András, Lukáts István, Rádóczky (f) László (PÉCSÉPTERV STÚDIÓ KFT.)



Részletes bírálat:

A terv által javasolt beépítést két karakteres vonás jellemzi. Az egyik az Aréna utca felöli megnyíló térsor összekacsolása több ponton a Thököly utcával, ezen belül két eltérő módon megformált tér létrehozása, a másik a Zrínyi utcából egy kapuátjárón keresztül nyitott új utca és ennek déli térfallal való beépítése a Zeneiskoláig.

Ez a két beépítési gondolat nem tud mit kezdeni egymással, a két útvonal a túlméretezett és a nem kellőképp megformált nyugati nagy térben kapcsolódik össze.

Az új utcanyitása a parkolási igénynek megfelel, de önmagában megoldatlan, indítása a csomóponthoz közel az új sarok épület alól kérdéses. Még kellemetlenebb a mélygarázs Thököly utca felöli megnyitása, a panzió udvarán keresztül.

A nyugati nagy térrel ellentétben a magtár keleti oldalára tervezett tér jó kialakítású, és szép gondolat a tervezési terület északkeleti sarkának míves kialakítása és javasolt felhasználása .(„Kis-zsidó negyed”).

A tervezett épületek vázlatosak, tömegformálásukban túlságosan heterogének, homlokzati arányrendszerük is különböző, alaprajzaikban, metszeteikben néhol ügyetlenek.

A panzió két emeletes kialakítása ebben a környezetében túlzott, már-már léptéktelen. A magtár jellegét kissé zavarja a bővítés módja és az átjárás megoldása. Az óvoda melletti üzlet- irodaépület szinte elfogadhatatlanul szorul rá a meglévő épületre.

A Bíráló Bizottság a pályaművet a felsorolt hibái ellenére kiemelt megvételben részesíti a továbbtervezés során felhasználható ötleteiért.

vélemény írásához jelentkezzen be »