építészet : környezet : innováció

Transzparens közösségi teret az uszodába!

A szegedi Etelka sori sportuszoda tervezésére kiírt pályázatra készítette el terveit Fontos Rómeó, Márkus Péter és Varsányi András. A tervezőcsapat fő koncepciója az uszoda megnyitása, transzparenssé tétele volt az utca és a környező lakótelep felé. Az egyszerű tömegformálású, átlátható uszoda megalkotásával a környék lakosságát megszólító közösségi tér jöhet létre.

Helyszín

A tervezési terület Szeged északi-keleti részén található, néhány száz méterre a Tisza partjától, de a területnek a folyóval vizuális kapcsolata nincsen. A pályázat által előírt követelmények és a tervezett uszodához előírt igényekhez képest egy viszonylag kisméretű telekre kellett egy nagyméretű, komplex, többfunkciós létesítményt tervezni. A telket nyugatról, a főbejárati megközelítése felől egy forgalmasabb út és egy panel lakótelep, délről egy volt sportcsarnok, keletről focipályák, míg északról egy benzinkút és egy elhanyagolt állapotú garázssor határolják. A kis telekméret és a korlátozott beépítés miatt az uszoda egyes funkcióit vertikálisan el kellett tolnunk egymástól a tervezés folyamán, annak érdekében, hogy a tervezett uszoda a pályázatkiírásnak minden tekintetben meg tudjon felelni. 

Tömegalakítás

Az épület és a tömegalakítás egyik legfontosabb koncepciója a környezet felé való nyitás és transzparencia volt, illetve, hogy az épület egy egyszerű, letisztult, könnyen átlátható tömegalakítást kapjon. Az épületet északi és nyugati oldalról transzparens felületek határolják, hogy az arra járókat vizuális kapcsolattal csábítsa az uszodába. Így az uszoda világa nyitott lehet mindenki számára. A koncepció része volt, hogy az épület egy egyszerű, akár papírlapból is kivágható és kihajtogatható tömeget alkosson. A koncepció egyik legfontosabb eleme az épületen végigfutó és az utcára kinyúló lelátó, mely az uszoda hangulatát hivatott kivinni az utcára, így a lelátó mind a sportmedencékből, mind az előtérről és az utcáról is látható. További fontos koncepcionális elem a kis telek méret miatt adódó helyhiány következtében a lelátó alatt egymáshoz képest vertikálisan eltolt különböző öltözőfunkciók és az ezekhez kapcsolódó szinteltolással elhelyezett medencék.

 

Főhomlokzat esti látványterve - építész: Márkus Péter


Transzparencia, nyitás a környezet elé

Az uszoda tömegét úgy alakítottuk, hogy az utcafronti transzparens felületeket, szükség esetén egy mozgatható perforált árnyékolóval vizuálisan el lehet választani a belső tértől. Az árnyékoló perforációi hullámokat rajzolnak ki, melyeket a Tisza hullámai ihlettek. Az árnyékoló mögött az utca felöli homlokzat üveg, míg az előteret is egy transzparens üvegfelület választja el a medence tértől. A transzparens üvegfelületek belső oldali árnyékolást kaptak, hogy televíziós közvetítés esetén káprázás mentes környezetet lehessen biztosítani. 

Előtér

Az előteret két oldalról üvegfelület határolja, így kíván vizuális kapcsolatot biztosítani az utca és a medencetér között. Az épületbe belépve a látogató rögtön rálát a medencetérre a transzparens üvegfelületen keresztül. A látogatók az épületen átfutó és az utcára kifutó lelátón felfelé indulva jutnak fel az öltözőkhöz, illetve az első emeleti lépcsőn tovább haladva a verseny lelátóra és a hozzátartozó kiszolgáló funkciókhoz. Az előtérbe kifutó lelátó pihenésre, várakozásra is szolgál, az edzésen végzett sportolók vagy az edzés végét váró szülők is leülhetnek itt várakozni, de akár közösségi térként előadásokhoz is használható. Az előtérhez kapcsolódó helyiségekben kapott helyet a gyermekmegőrző, fodrász, kozmetikus, mosdók, porta és az információ is.

 

Medencetér látványterve - építész: Márkus Péter


Medencetér

A medencetér és a medencék elrendezése egymáshoz képest vertikálisan elmozdított, lépcsőzetes, helymegtakarítás céljából. Továbbá, így jobban megközelíthetőek a különböző medencék, a lelátó alatt elhelyezett különböző szinteken található öltözőkből. Az 50 méteres medence a földszinten helyezkedik el és kapcsolódik a szinten elhelyezett versenyzői és csapat öltözőkhöz és versenyhelyiségekhez. A versenymedence tere nagy belmagasságú, a FINA előírásainak megfelelő, míg az emeleten elhelyezett többi medencetér gazdaságosabb kialakítású, itt kisebb a belmagasság.

A 400 fős vendégöltöző és a gyereköltöző az első emeleten a lelátó alatt kapott helyet, hozzá kapcsolódóan a fő medencétől vertikálisan megemelve található a 25 méteres bemelegítő medence, a wellness részleg, wellness medence, és a gyerek medence található. A medence terek között vizuális kapcsolat van és egy légtérben találhatóak, de szükség esetén mozgatható mobilfalakkal elhatárolhatóak a versenymedencétől. A két medence szintet egy lépcsőzetes mobillelátó választja el, melyet, ha nincs verseny, akkor a látogatók használhatnak pihenésre. Az épület dél-nyugati oldalán a wellness részleg és medence mellett kapott helyet a szabadtéri napozóterasz is. A földszinten külön megközelíthetőséggel kaptak még helyet a dolgozói irodák, konferencia terem, karbantartói, orvosi és egyéb versenyhez tartozó helyiségek is. A medence belső világát a fa ragasztott tartók és a fa hatású burkolatok dominálják.


Kilátás a lelátóról - építész: Márkus Péter


Lelátó

A koncepció megalkotása során, úgy éreztük, hogy a versenyuszoda egyik legfontosabb eleme a lelátó, így ez lett az épület egyik leghangsúlyosabb eleme, mely végigfut az épületen és kifut a homlokzatra. A lelátó az összes versenymedencéből, előtérből és az utcáról is látható, így keresve a vizuális kapcsolatot a környező lakóteleppel és a lakosaival. Az épületből kifutó lelátót egy olyan gesztus a tervezők felől, mely a transzparencia mellett jelzi, hogy a létesítmény nem egy zárt világot kíván létrehozni, hanem kapcsolódni szeretne a környező közösségekhez és be szeretné csábítani a sportolókat, úszókat és nézőket, kapcsolatot teremtve köztük. A lelátó homlokzati részén felmenve, az első emeleten található továbbá egy étterem, melynek kültéri része az épület homlokzatának peremén kapott helyet. Az étterem az utcáról is nyitott, hogy minél több helyi és környező lakost becsábítson az épületbe, még akkor is ha nem nézőként vagy sportolóként jöttek, így egyfajta közösségi teret alkot. A versenylelátót kiszolgáló helyiségeit a szurkolók a lelátó előtéri szakszán felsétálva a legfelső szinten érik el. Itt találhatóak az 1000 néző kiszolgálásához a büfék, mosdók és a ruhatár is. Innen érhető el a nézőtér, mely leválasztható, külön megközelíthető vendégszurkolói szektorral, és akadálymentesített helyekkel is rendelkezik.

Gépészet - Épületfenntartás

A vízgépészeti és légtechnikai berendezések a -1 szinten kaptak helyet. A légtechnika rejtve, a lelátók mögötti V pillérekben és a fő tartószerkezet V gerendáinak a magjában lettek elhelyezve. A gerendákban továbbá egy kis búvótér is biztosítva lett a gépészet, elektromos vezetékek javításához és az uszoda megvilágításához használt izzók cseréjéhez való hozzáféréshez. A V alakú gerendák fahatású burkolattal takartak. Mivel a 25 méteres medence az első emeleten kapott helyet, így itt a vízgépészeti berendezések alatta, a földszinten tudtak helyet kapni.


Tér látványterve - építész: Márkus Péter


Környezet

Az uszoda északi oldalán a benzinkút és az uszoda között egy új parkot és közteret hoztunk létre, mely egyrészt pihenésre és kikapcsolódásra szolgál, illetve a térbútorok és a térplasztika a benzinkút és a garázssor vizuális látványát hivatott javítani, izgalmasabbá tenni. Így a medencék fő kilátása egy rendezett, nyugodt parkra néz. Az épület felső része kívül korcolt cinklemez burkolatot kapott, míg a fölszinti hátsó kiszolgáló területek perforált acéllemez burkolatot kaptak.


Márkus Péter



vélemény írásához jelentkezzen be »