építészet : környezet : innováció

Twisted pavilions

Bee Breeders által meghirdetett Northern Light Room Challenge pályázatára beadott munkájában a STUDIO IN-EX csapata, Gölles Fruzsina, Varga Kata, Szilágyi Árpád és Iván Noémi az archaikus házformát gondolta tovább a sarki fény megfigyelésére alkalmas pavilonok tervezésekor. 

Tervezési program

A feladat egy olyan szállásegység megtervezése volt, mely különlegessége az északi fényre (aurora borealis) nyíló zavartalan kilátásban rejlik. Követelmény volt még a mobilitás az építési helyszín sajátosságaiból adódóan és a fenntarthatóság.

A tervezési helyszín Izland északi részén, a Myvatn tó mellett egy összefüggő lankásabb, kopár területen található. A tervezési program részét képezte a vendégeket fogadó szállásegységek, közösségi funkciók, az üzemeltető részére kialakított szállásegység, valamint egy lóistálló.

 

Telepítés

A tervezési helyszín feltárása egy meglévő bekötőúton keresztül történik, mely közvetlen leágazása a telek keleti határával párhuzamosan futó főútnak.

A telepítés koncepciója a telek formai adottságaiból született. Az épületegyütteseket északra, a sarki fény felé tájolva, a bekötőút érkezőpontjából sugarasan indított képzeletbeli vonalakra fűztük fel. Az így kapott raszter egyfajta legyezőformára hasonlít.

A legyező középső vonalán, mely pontosan a meglévő bekötőút meghosszabbítása, foglal helyet a főépület, valamint az üzemeltető számára épülő lakóház, melyek ily módon két részre osztják a telket: egy közös és egy privát részre. A pavilonok a főépülettől északra, a privát zónában kapnak helyet, míg a déli részen, a közösségi zónába települ az istálló.

 

építész: Gölles Fruzsina, Varga Kata, Szilágyi Árpád, Iván Noémi (STUDIO IN-EX Kft.)

 

Funkció

A közösségi funkciókat magába foglaló főépület egy 12 méter széles zöldtető alatt helyezkedik el, mely közvetítő és összefogó szerepet lát el a különböző egységek között: recepció blokk, szauna, étterem. Az éttermi blokk a zöldtető fölé emelkedik megtörve ezzel a tető egyenes, bekötőútra felfűzött vonalát. Az épületrész – méretéből és közösségi funkciójából adódóan - hangsúlyos szerepet kapott, amit egyedi anyaghasználata, a korten acél borítás is tükröz.

Az üzemeltető szállásegysége a pavilonok felnagyított változata formavilágában. A privát zóna felé befordítva helyezkedik el, az étkezőblokk vonalát követve, így rálátást biztosít a vendégeket fogadó pavilonokra. Alaprajzi elrendezésében a földszinten kap helyet egy konyha, nappali és fürdőszoba. A hálószobák az emeleten helyezkednek el, galériáról nyitva.

Az istálló épülete a pavilonok csavart tetőformáját nyújtja meg. A tető két részre osztott, egy nyitott átmeneti térre, valamint egy faburkolattal fedett, az istállókat védő részre, mely a tíz izlandi ló menedékéül szolgál.

A pavilon alaprajzi kialakítása megfelel az egyszerű funkciónak. A tömör rész rejti magába a vizesblokkot, a nyitott, transzparens rész pedig a hálószobát, bárpultot.

 

Koncepció

Az alap formavilág az archaikus házforma tovább gondolt változata. A nyeregtető gerincvonalát játékosan elforgattuk, így adva új megjelenést a hagyományos házformának. Ezt a formarendszert vezettük végig az épületegységeken, ezzel teremtve meg a kapcsolatot az épületegyüttes megjelenésében, néhány helyen sajátos jegyekkel kiegészülve a megkövetelt funkciókból adódóan.

 

építész: Gölles Fruzsina, Varga Kata, Szilágyi Árpád, Iván Noémi (STUDIO IN-EX Kft.)

 

Pavilon

Fő funkciója az elszállásolás és kilátás biztosítása az északi fény megtekintéséhez. Egy tömör és egy transzparens egységből áll. A tömör, fával borított rész foglalja magába a fürdőszobát és a tárolási lehetőséget. A transzparens, üveg-acél szerkezet alatt kap helyet a hálószoba és az étkezőpult. Alaprajzi elrendezésben flexibilis, a perforált fal elforgatásával 2 különböző módon bútorozható, ami 1-4 személyes kialakítást tesz lehetővé.

 

Mobilitás

Szárazföldön – kerekekkel. A pavilonokhoz faburkolatú terasz szerkezet kapcsolódik, melybe négy darab kerék van elrejtve. Teherautó segítségével a pavilonok szabadon mozgathatóak a telken belül. A teraszra lépcső vezet fel, így jutunk a pavilon bejáratához.

Vízfelszín – úszóstég. A vízfelszínre helyezett úszóstégek csupán kötelek segítségével kapcsolódnak a partszakaszhoz. A pavilonok egy mozgatható rámpán keresztül a stégekre gördíthetők, egy erre a célra kialakított mélyedésbe illeszthetők. Az úszóstég a pavilon teraszával megegyező faburkolatot kap. A stég acélszerkezetvázból épül fel, mely alatt közel 1 méter magas légkitöltésű szerkezet készül. A felhajtóerőnek köszönhetően így maradnak a vízfelszínen a pavilonok. Az úszóstéget egy szintén úszóhíd köti össze a parttal. Az úszóstégek ideiglenes építmények, a vízből könnyedén kihúzhatóak, ha épp nincsenek használatban.

 

építész: Gölles Fruzsina, Varga Kata, Szilágyi Árpád, Iván Noémi (STUDIO IN-EX Kft.)

 

Anyaghasználat

A természetközeliség szintén a koncepciónk részét képezi, melyet anyaghasználatban is próbáltunk visszaadni. Az épületeken visszaköszön a fa, fém, korten acél, üveg, perforált falemez, melyet a vulkáni tufák textúrája inspirált. A fém keretezi az épületeket, a fa a természetközeliséget hangsúlyozza, az üveg lehetővé teszi a sarki fény csodálatát, a korten acél pedig ’csavart ad’ az összképnek.

 

Fenntarthatóság

A főépület önfenntartó energiahasználat szempontjából. Az áramot geotermikus energia feldolgozása biztosítja. Kiegészítésképp napelemek kerülnek a tetőre. A pavilonok az elektromos áramot mobilvezetékeken keresztül kapják a főépületből, ami egyfajta töltőállomásként is szolgál. A pavilonok teteje szintén alkalmas napelemek lehelyezésére kiegészítésképp.

Az ívóvíz a közművízhálózaton keresztül érkezik a főépületbe. A pavilonok saját újratölthető víztartállyal rendelkeznek. A csapadékvIzet a tetőn keresztül rejtett tartályokba gyűjtjük, mely megoldja az illemhelyek öblítését.

STUDIO IN-EX
Gölles Fruzsina, Varga Kata, Szilágyi Árpád, Iván Noémi

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »