építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Üde színfolt Veresegyházon

A szó valódi értemében új színt hozott Veresegyház kaotikus arculatú ipari-kereskedelmi zónájába a Minusplus iroda tervezte Hoval márkakereskedés megújult bemutatóterme és irodaépülete. Bán Dávid írása.

A Pest megyei Veresegyház az utóbbi évtizedekben komoly fejlődésen ment keresztül. A számos betelepülővel gyarapodó lakossága mellé egyre több ipari vállalkozást is sikerült a kisvárossá duzzadt településre csábítani. Az egyik fő kivezető útvonal, a Szadai út mellett organikus, igencsak rendezetlen módon egyfajta ipari gócpont alakult ki, raktárakkal, ipartelepekkel és több benzinkúttal. Ebben a környezetben épült meg az 1980-as években a mai LZ Thermotrade Kft. kétszintes, tetőtér-beépítéses energetikai bemutatóterme, mögötte raktárral. A jó két évtizede a liechtensteini székhelyű Hoval márkaképviseletét ellátó cég az épület felújítása mellett döntött, amire 2013-ban szakmérnöki pályázatot írt ki.

A tulajdonosok az Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos által alapított Minusplus tervét választották ki, ez alapján újulhatott meg és kaphatott megfrissült arculatot az épület. A külső változás mellett a belső munkahelyek közösségi terekkel is kibővültek. Az eredetileg Ruda Győző tervezte – korabeli tervrajzokkal már nem rendelkező – ház homlokzati átalakulására számos verzió született, bennük azonban közös vonás volt a nagy üvegfelületekkel és a homlokzati elemekből kiugró kiszögelésekkel való játék. Az elfogadott változat a vállalat arculati elemeivel és annak erőteljes piros színvilágával operál.



homlokzat



A cél a korábbi, rendezetlen homlokzatú, csak a főút felé nyitott saroképület kéthomlokzatúvá alakítása és építészeti megtisztítása, egységesítése volt. A terv tudatosan elhatárolódik a környezet és a csatlakozó épület kaotikus építészeti világától, inkább önmagában kíván építészeti értéket teremteni. A korábbi tetőtér helyén teljes értékű új emelet épült – itt helyezkednek el a vezetőségi irodák.

A földszintre bemutatóterem és recepció került, bejárattal a sarok felől. A szint hátsó falainak domináns piros festése – a kiállított gépekkel azonos árnyalatban – az épület több külső elemében is visszaköszön, így az ablakokra szerelt lamellákon, a konzolokon, néhány oszlopon. Az üvegfelületeket árnyékoló lamellák az épület két színével, a pirossal és a fehérrel játszanak, s beforgatás kérdése, hogy ezekből éppen melyik érvényesül. E két szín finoman vonul végig a teljes homlokzaton, a fehér vakolás és bádoglemezek mellett a piros élzárók különböző mértékű és tengelyű kiszögellései teszik változatossá az egyébként egységes homlokzatú épületet.



Hoval iroda - tervező: Minusplus - fotó: Török Tamás




A feltöltött mocsaras területre épült és eredeti tervrajzokkal nem rendelkező ház átépítése során a kivitelezőket komoly meglepetések érték. A jelentős szerkezeti átalakítás során kiderült, hogy számos tartószerkezeti elem nem megfelelő vagy használhatatlan, így a munka során volt olyan pillanat, amikor a teljes bontás  ésszerűbbnek tűnt, mint a szerkezeti megerősítés. Az épület végül a megerősített és kiegészített eredeti statikus szerkezeten nyugszik. A megrendelő a tervezés megkezdése előtt lemondott a belső tér tervezéséről, így annak kialakítása az egységes külsőtől jelentősen eltér.


Hoval iroda - tervező: Minusplus - fotó: Török Tamás




Bán Dávid


vélemény írásához jelentkezzen be »