építészet : környezet : innováció

Új Idősek Klubja Békásmegyeren

Nem csak a húszévekesé a világ - szól a sláger, mégis fontos újra és újra felhívni a figyelmet ennek fontosságára. Békásmegyeren Bander Péter és Törőcsik Ferenc tervei alapján alakítottak ki egy multifunkcionális közösségi teret, mely klubteremnek, szabadidőszobának, és mindenféle tevékenységnek helyként szolgál a Heltai Jenő Idősek Klubjában. 

A békásmegyeri Madzsar József utcában található szolgáltatóház ad otthont a kerület legújabb, idősek számára kialakított közösségi terének. A Heltai Jenő Idősek Klubja a TÉR_KÖZ pályázat „Multifunkciós közösségi tér Békásmegyeren – a Heltai Jenő tér melletti lakóterület rehabilitációja” elnevezésű projekt részeként, a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósult meg, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának megbízásából. 

A pályázat a közel 3 hektáros terület rendezését foglalja magában, mely a lakóépületek közötti-melletti elhanyagolt parkok, sétányok, parkolók megújítását, ill. egy új multifunkciós közösségi tér létrehozását jelenti. A terület tengelyében promenád jellegű gyalogút húzódik majd, összekötve a piacot a szolgáltatóházzal. A kitaposott gyalogösvényeket rendbe teszik, mintegy 300 új telepítésű fát, és 5000-nél is több cserjét ültetnek, a teljes felületet gyepesítik és megnyitják a nagyközönség előtt. Párakapuk, vízjátékok teszik elviselhetőbbé a nyári hőséget.

A TÉR_KÖZ pályázat „köztér-rehabilitációs” projektelemének kivitelezése várhatóan 2016-ban fejeződhet be, az Idősek Klubja, vagyis a „multifunkciós közösségi tér” projektelem viszont ez év nyarán elkészült, a műszaki átadás megtörtént, szeptemberben pedig hivatalosan is átadták.

A klubnak otthont adó szolgáltatóház rossz állapotú, 70-es években épült, földszintes, lapostetős épület. 12 m-es raszterben elhelyezett vasbeton pillérek alkotják a teherhordó vázat, ezeken ülnek a nagy övmagasságú rácsos tartók, melyek a homlokzati sík elé nyúlva karakteres megjelenést adnak – sajnos a szó rosszabb értelmében. Ez a könnyűszerkezetes, szakipari falas épülettípus gyakran felbukkan szerte az országban, a műanyag „dobozokból” álló, kalapkarimaként kinyúló előtető sokak számára ismerős lehet.



felújítás előtti állapot




Az épület alapegysége a 120x120 cm-es raszter, melyet minden szerkezeti elem, válaszfal többé-kevésbé lekövet. Ez a rendszerelvűség azonban – mélyebben elmerülve a ház „lelkivilágában” – inkább tűnik kockás papírra szerkesztett, mechanikus adaptációnak, mintsem elemző építészeti gondolkodás végtermékének. Ebből fakadóan valódi, megőrzésre alkalmas építészeti értéknek nem tekinthető, ennek ellenére mégis rendelkezik valamiféle építészeti karakterrel.

Mivel az új funkció szervesen beépül a jelentős kiterjedéssel bíró „lepényépületbe”, óhatatlanul idomulni kellett a befogadó tömeghez. A metszeti kontúr és a „kalapkarima” dobozainak ritmusa adja a befogadó épület fő karakterét, e viszonyulási pontokhoz az új homlokzat is alkalmazkodik. Az előtető műanyag dobozelemeinek korszerűbb átiratai, a homloksíkra szerelt, konzolos acélkeretekre ragasztott szálcement lapok biztosítják a korábbi ritmus folytonosságát, javítva a korábbi előtető aránytalan, robosztus megjelenésén. E homlokzati elemek jelentősen hozzájárulnak az érintett homlokzatszakasz térbeli jellegének erősítéséhez, a vetett árnyékok napszaktól függően változó, plasztikus megjelenést adnak.

A homlokzatburkolat az eredeti tervek szerint nagytáblás greslapból készült volna, de végül a költségcsökkentések következtében szálcement lapot ragasztottak fel. Az épület első és hátsó homlokzata egyaránt ilyen módon újult meg.



homlokzat - Heltai Jenő Idősek Klubja - építész: Bander Péter - fotó: Orosz Ádám




A két oldalról csatlakozó, meglévő épület homlokzata ütött-kopott, graffitikkel és feliratokkal teleszórt, heterogén képet mutat. Ebbe a közegbe zárványszerűen illeszkedik az új homlokzatszakasz: a kétféle szürke megtöri a csapongó, zűrzavaros megjelenést és a szennyeződést is jól tűri. A szürke szín – idősek számára – komor hangulatának ellenpontozására az eredeti elképzelés szerint színes rolók, majd a „kis” ablakok színes fóliázása szolgált volna, ezek végül elmaradtak (remélhetőleg a későbbiek folyamán a fóliázás megvalósul).

A belső kialakítás az Üzemeltetővel – az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézménnyel – folytatott egyeztetések eredményeképpen jött létre. Mivel a tervezési terület rendkívül mély traktusa két szomszédos bérlemény közé ékelődik, keskeny, sötét hátsó homlokzattal, meglehetősen nehéz volt a kevés kompromisszummal bíró alaprajzi elrendezést megtalálni.



alaprajz



A felújított épületrész legfontosabb helyisége a klubterem, melyet mobil tolófal választ el a szabadidőszobától, ez utóbbi aerobik-, jóga-, ill. egyéb sport és szabadidős foglalkozások helyszíne. A két helyiség multifunkcionális térként üzemel, egybenyitás után konferenciateremként vagy táncteremként működik.



klubterem a szabadidőszoba felől - Heltai Jenő Idősek Klubja - építész: Bander Péter - fotó: Orosz Ádám



A fenti két terem a fogadó/recepciós térből nyílik, innen közelíthetők meg az irodák és a pihenőhelyiség. A recepció mögött nyílik az étkező, mely nyelvórák, rövidebb csoportfoglalkozások, kézműves tevékenységek végzésére egyaránt alkalmas. Hátul melegítőkonyha található a gazdasági blokk részeként, közvetlen utcai bejárattal. A fogadóteret folytató közlekedő szolgál a vizesblokkok – köztük akadálymentes illemhely és zuhanyzó – megközelítésére.



étkező a konyha felől - Heltai Jenő Idősek Klubja - építész: Bander Péter - fotó: Orosz Ádám




A belsőépítészeti kialakítás során fontos szempont volt az üzemeltetői igényeknek megfelelő, jól használható térkapcsolatok biztosítása, sok tárolási lehetőséggel. Részben ez utóbbi az oka a klubtermet a fogadótértől elválasztó „felvastagított” falszakasznak, mely felül beépített szekrényeket, alul pedig perforált lapokkal takart radiátorokat rejt. A „szekrényfal” két oldala a leginkább igénybevett felület, így azt eredetileg a homlokzaton megjelenő nagytáblás gresburkolat védte volna, de a kivitelezés során ez is szálcement lapokkal lett helyettesítve. A recepciós pult melletti falszakasz kemény Polifoam burkolatos nyíló szárnyai tűzhető hirdetőtáblaként funkcionálnak.





fogadótér a recepcióval - Heltai Jenő Idősek Klubja - építész: Bander Péter



A meglévő-befogadó épület az évek során lepusztult, sok helyen eredetileg is „barkács” jellegű megoldásokkal készült, ami számos, előre nem látható, kivitelezés közben felmerülő-megoldandó problémához vezetett. (A tervezési terület ráadásul egy működő ház „tranzit” zónája, az összes közmű keresztülhalad rajta, épületszerkezetileg sem független a befogadó épülettől)

A kivitelezés során fokozatosan nyilvánvalóvá vált, hogy az előirányzott árszínvonal nem lesz tartható. A legnagyobb kihívást ezután az jelentette, miként lehet úgy megőrizni az építészeti minőséget, hogy közben „olcsóbb” kategóriába került a ház, illetve hol szükséges kompromisszumot kötni, hol pedig ragaszkodni az eredeti elképzelésekhez. Számos kompromisszum után végül talán sikerült megtalálni a nyugvópontot, így üzemeltető, kivitelező és tervező egyaránt elégedett lehet.

A belső terek egy részét meghatározó sárga színvilág kivitelezés közben, az üzemeltetői elképzeléseknek megfelelően alakult ki. A homogén sárga pvc padlóburkolatok színét örökölték a falak, a fogadó/recepciós térben a mennyezet is, így a „mediterrán sárga” egy mai kornak megfelelő dimenzióba lényegült át.

Az épületen belüli „sárga” és „fehér” helyiségek élesen elválnak egymástól, egyikből a másikba lépve szinte külön világba cseppenünk.   




étkező bejárata - Heltai Jenő Idősek Klubja - építész: Bander Péter - fotó: Orosz Ádám




A külső-belső kialakításnál az egységre való törekvés dominánsabb volt, mint a stílusokhoz való ragaszkodás. Mivel a helyet főként a fiatalabb nyugdíjasok használják és a befogadó épület is „megköveteli”, adta magát, hogy a mai kor szellemében történjék a tervezés. Nem építettek be utánzat anyagokot, a térelemek fizikai megjelenését rendeltetésük szabályozza, ha történik is reprezentáció, ez ebből az attitűdből fakad. E szemléletmód érvényesítéséhez azonban elengedhetetlen volt a jelenlegi üzemeltető – az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény – támogatása és együttműködése.

A köztér-rehabilitáció és a szolgáltatóház csatlakozó homlokzatainak felújítása (vagy legalább egységes homlokzatfestése) nagy előrelépést jelenthet majd a környék megítélésében és az épített környezet minőségében, ami az Idősek Klubjára is pozitív hatással lesz. Addig is bízunk abban, hogy az ide betérők örömteli pillanatok részesei lehetnek, az igénybe vehető szociális szolgáltatások pedig sok ember életét teszik könnyebbé.

Update: időközben megtörtént az épület ünnepélyes átadása, használóik „belakták” a tereket, lakberendezési kiegészítőkkel ellenpontozva a számukra kissé szokatlan formai megjelenést. A személyes tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy mind a létesítmény üzemeltetője, mind az idős emberek maradéktalanul elégedettek az új klubbal és annak szolgáltatásaival.

 

Bander Péter




Adatok

A projekt címe: Multifunkciós közösségi tér kialakítása Békásmegyeren – A Heltai Jenő tér melletti lakóterület rehabilitációja – Heltai Jenő Idősek Klubja
Kedvezményezett: Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat
Projekt lebonyolító szervezet: Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.
Projektmenedzser: Banai Erika
Támogató: Fővárosi Önkormányzat
Projektkoordinátor: Főpolgármesteri Hivatal, Városépítési Főosztály, Városmegújító Csoport

Tervezők:
Generáltervező: PLATINIUM GROUP Kft. –
Bander Péter építész-belsőépítész, Törőcsik Ferenc kreatív igazgató
Statika: OPT-TERV Kft. – Dr. Lógó János
Épületgépészet: L’EVÉL Kft. – Lencsés János
Épületvillamosság: YUROSIGNAL Kft. – Nagy Gábor
Tűzvédelem: FG PARTNER Kft. – Fazekas Gábor
Konyhatechnológia: TECO-GASTRO Bt. – Gauland András

Partnerek:
Generálkivitelező: LATEREX Építő Zrt.
Üzemeltető: Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény

Teljes projektköltség: 571.447.000 Ft, ebből 113.195.481 Ft összegből valósult meg az Idősek Klubja.
Elnyert fővárosi támogatás: 385.150.000 Ft, ebből 76.292.709 Ft támogatási összeget lehetett fordítani az Idősek Klubja épületének kialakítására.
A támogatás intenzitása: 67,4%

A projekt tartalma:
Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatást nyert Budapest Főváros Városrehabilitációs Keret keretében a „Multifunkcionális közösségi tér kialakítása Békásmegyeren – A Heltai Jenő tér melletti lakóterület rehabilitációja” c. projekt keretén belül Idősek Klubja épület kialakítására. A kialakítás a meglévő, egyszintes szolgáltató épület két bérleményét érintette, melyek területén teljeskörű belsőépítészeti átalakítást történt, továbbá átalakításra került a két csatlakozó szakipari homlokzat. A kivitelezés során kialakításra került egy idősek nappali tartózkodására szolgáló épületrész, benne egy 63 főt (ülőhely) befogadni képes, mobil fallal elválasztható rendezvényterem, étkezőhelyiség melegítőkonyhával, irodahelyiségek, recepció, szociális- és kiszolgáló helyiségek (építészet, belsőépítészet, elektromos-, gépészeti és konyhatechnológiai szerelés, járulékos tevékenységek). További beavatkozásként a meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása, belső válaszfalak, egyszintes szakipari határoló falak bontása és átalakítása történt.



vélemény írásához jelentkezzen be »