építészet : környezet : innováció

Új szögtörések, régi alapokon - családi ház Diósdligeten

Mihez kezdjünk, ha egy félbemaradt építkezés támfalaival és alapozásával szembesülünk? A diósdligeti családi ház esetében Huszár András és Székely György tervezők úgy döntöttek, a meglévő alapokra építenek újat. A kihívásokkal teli feladat eredménye szögtörések, lépcsők és rámpák izgalmas együttese lett, ragasztott fatartókkal és üvegfallal fűszerezve.

Előzmények
Diósdon, a Hegyalja út egyik telkén meglévő, 151 m2 alapterületű alapozás és támfalrendszer állt. A korábbi tulajdonos komoly tereprendezést végzett és a támfalak mögött az útig feltöltötte a terepet. Családi okok miatt a tervezett ház végül nem épült tovább. Az új tulajdonosnak nem állt módjában a támfal elbontása és új alapozás készítése, illetve ez kockázatos következményekkel járt volna a szomszéd telekre és a határoló utakra nézve. Az előző tulajdonos rendelkezésünkre bocsátotta a korábban ide készült családi ház engedélyezési tervdokumentációját, amelyben azt olvashattuk, hogy az önkormányzattal egyeztetve eltekintettek a három utcával határos telek Szarvas utca felőli oldalán az öt méteres előkerttől. A jelenlegi támfal három méterre húzódik a Szarvas utca felőli telekhatártól, magától az utcától viszont kb. tíz méterre. A telek egy közvetlen szomszéddal rendelkezik a Hegyalja út felől. A terep, a meglévő vasbeton szerkezet és a támfalrendszer adottságait megvizsgálva, illetve a megrendelők kérésére arra jutottam, hogy a ház egyetlen telepítési módja a meglévő vasbeton szerkezetek felhasználásával lehetséges.

 

Családi ház Diósdon, makett
Családi ház Diósdon, makett
Családi ház Diósdon, makett
Családi ház Diósdon, makett
Családi ház Diósdon, makett
 

 

Az épület leírása
A ház három szintből áll: nappali-, háló-, és garázsszintből. A meglévő támfalrendszer és alap megmaradt. A megrendelő a nappali és a kert között szeretett volna közvetlen kapcsolatot, ezért a legfelső szintre került a nappali, a hálószint pedig ezalatt kapott helyet. A ház teraszára futó rámpa mellett a hálószobákhoz kerti lépcső vezet. A garázsszint már a Szarvas utcára merőleges, lejtős közút szintjéhez kapcsolódik. A főbejáratot a Szarvas utca felől alakítottuk ki. A vendég WC-vel rendelkező előtérből a konyha-étkező-nappali közös, egybefüggő terébe jutunk, ahonnan a kert látványa és a környék panorámája tárul fel. A mészkővel burkolt tér a konyha felé egy faltöréssel szűkül - ezt a garázs falsíkjának a közút felé fordítása eredményezte, a személygépkocsik beállásának megkönnyítése érdekében. A konyhához közel egy kis iroda alakult ki vendég fürdővel, illetve egy kamra. A nappali tér közvetlen kapcsolatban áll a fedett-nyitott terasszal és a kerttel. A nappali érdekessége, hogy a panoráma felé a tér majdnem teljes hosszában belső pillérek nélküli, mintegy 10 méter hosszú fix üvegfallal rendelkezik. A konyha és a nappali szellőzése más nyílászárókon keresztül történik. E közösségi térhez tartozik még egy fatüzelésű kandalló, amely összeköttetésben áll a kazán fűtésrendszerével.

 

 
A tető a medence felé lejt, így a nap hamarabb éri a vizet - fotó: Turós Balázs
A kertből egy rámpán lehet megközelíteni a házat - fotó: Turós Balázs
Panoráma felé forduló homlokzat - fotó: Turós Balázs
A ház a főbejárat felől nézve szerény, egyszintes épület hatását kelti - fotó: Turós Balázs
A hálószobák és a fürdőszoba is panorámára néző ablakokat kapott - fotó: Turós Balázs
A ház teraszára futó rámpa mellett a hálószobákhoz kerti lépcső vezet - fotós: Turós Balázs
 

 

A ház középtengelyében található a fával burkolt, kétkarú lépcső, amely a hálószintre vezet le. Itt a mészkő burkolatú közlekedőből nyílik a fürdőszoba, a két gyerekszoba, a gardróbbal és erkéllyel rendelkező szülői háló, valamint egy tároló helyiség. A legtávolabbi gyerekszoba erkélyén át a kert szintjére juthatunk egy meglévő lépcsőn keresztül. Ezen a szinten a hálók mellett a fürdő is a panoráma felé néző ablakot kapott. A fürdőszobában és a szülői hálóban a nyers vasbeton födém a  deszkazsaluzat nyomát őrzi. A közlekedőből egykarú lépcső vezet le a legalsó szintre, a  mosókonyha előterébe, ahonnan a gépészeti tér, illetve a műhely nyílik -utóbbihoz kapcsolódik a két autót befogadó garázs. A lépcső alatt tárolót alakítottunk ki.

 

 
A nappali látszó ragasztott fatartói a külső fa oszlopsorra támaszkodnak, így jön létre a keret nélküli, 10 m hosszú üvegfal - fotó: Turós Balázs
A nappali tér két végének eltérő irányú dőlésszöge miatt a tetőszerkezet átcsavarodik - fotó: Turós Balázs
A hálószint közlekedő tere - fotó: Turós Balázs

 

A ház tömegformálása egyszerű, az alaprajz szögtörései a telek adottságaihoz és a funkcionális igényekhez alkalmazkodnak, nagyvonalú, átlátható és jól használható tereket hozva létre. A ház a főbejárat felől nézve szerény, egyszintes épület benyomását kelti. A felső szint látszó ragasztott fatartói külső faoszlopokra támaszkodnak. A nappali tér két végének eltérő irányú dőlése miatt a tetőszerkezet átcsavarodik, kétirányban hajlított felületet hozva létre. A ház külső megjelenését a fából készült tartószerkezet mellett a vakolt-, és üvegfelületek határozzák meg.

A ház virtuálisan be-és körbejárható itt is.


Családi ház, Diósdliget

egy spontán született portré Huszár Andrásról - fotó: Turós Balázs
vezető tervezők: Huszár András, Székely György
statika: Pásztor István
műszaki vezető: Ghile Gábor
fotók: Turós Balázs
generáltervező: HA Építésziroda Kft.

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2010
telekterület: 892 m2
nettó szintterület: 282 m2

 

 

17 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »