építészet : környezet : innováció

Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat – II. díj: M. M. Művek

Részletesen bemutatjuk az Újpalota Közösségi Ház ötletpályázatára az M. M. Művek  által készített, II. díjban részesült 5.sz.  pályaművet.

TERVEZETT ÁLLAPOT
Újpalota Fő tér

A tervezési program célja egy olyan központi tér kialakítása, amely jól megközelíthető, de a gépkocsi- és áthaladó gyalogosforgalomtól leválasztott kapcsolatot teremt a park és a közösségi ház között, valamint helyet ad a városrész nagy tömegeket megmozgató időszakos rendezvényeinek is. A tervezésnél a fő hangsúlyt a közösségi ház és a tér kapcsolatának javítására és az ökologikus megoldások alkalmazására helyeztük.

 

 
Területhasználati vizsgálatok - Edvi Bettina, Németh Eszter, Boros-Orosz Orsolya
Funkcióséma - Edvi Bettina, Németh Eszter, Boros-Orosz Orsolya

 

A közösségi ház a tér délnyugati oldalán helyezkedik el. A tér és az épület kialakításával lehetővé tettük, hogy három oldalról körüljárható, köztérrel körülvett épület alakuljon ki. A reprezentatívabb, nagy forgalomra méretezett főtéren kívül kialakítottunk egy kisebb, barátságos városi teret is, erre néz a Közösségi Ház kávézója. Az élelmiszerbolt épületét úgy alakítottuk át, hogy erre a második, kisebb térre homlokzati kapcsolattal rendelkező üzletek nézzenek. Ezek átveszik a mostani pavilonok szerepét, és idevonzzák a környéken közlekedőket. Az épületek mögött kap helyet az üzleteket és a közösségi házat egyaránt kiszolgáló 61 darab parkolóhely.

A parkban három fogadóteret alakítottunk ki, ezek a fő gyalogos csomópontoknál vannak. A gépkocsiforgalmat bonyolító Legénybíró utca a park mindkét oldalán egy-egy szakaszon forgalomcsillapított burkolatot kap, amely összeköti a tér és a lakóterületek gyalogos zónáit. A fogadóterekről indulnak a területet feltáró sétányok, melyek forgalmuktól függően 10-6-3-2 méter szélesek. A fő sétány a Nyírpalota úti buszmegálló felől vezet a központi térre. E mellett található a dupla fasor alatt a gyöngykavics borítású árnyas pihenőrész. Sétány köti össze a két fogadóteret is, amely a buszmegállók közötti átmenő gyalogosforgalmat bonyolítja. A területet kívülről körülzáró járdát kétméteres zöldsáv választja el a közutaktól.

 

Nyári helyszínrajz - Edvi Bettina, Németh Eszter, Boros-Orosz Orsolya
Téli helyszínrajz - Edvi Bettina, Németh Eszter, Boros-Orosz Orsolya
Világítási koncepció - Edvi Bettina, Németh Eszter, Boros-Orosz Orsolya
 

 

A központi tér közvetlenül csatlakozik a közösségi házhoz, innen nyílik a ház főbejárata. A téren medence és hozzá csatlakozó, nagyméretű fapalló burkolat van, amelyen saját anyagából épített ülőkockákat helyeztünk el.  A zöldfelületek között nyírt gyepű napozótér, süllyesztett vízgyűjtő kazetta és magasfüves park is található.

Közösségi ház
Tervezési feladatunk volt az újpalotai Közösségi Ház bővítése, újragondolása is. A Kiíró elképzelése szerint egy többcélú színházterem, több kisebb terem, illetve további közösségi terek elhelyezése szükséges. A fenti igények alapján, illetve a meglévő épület adottságait, elhelyezkedését áttekintve új épület tervezése mellett döntöttünk. Meglátásunk szerint a mostani épület nem hordoz olyan értéket, amely megtartásra lenne érdemes, illetve a meglévő és a tervezett funkció olyan mértékben eltérő léptékű, hogy a jelenlegi épület megtartása csak komoly, az új épület értékét csökkentő kompromisszum árán lett volna megvalósítható.

Az új épület két jól elkülöníthető egységből épül fel: a színháztermi, illetve a közösségi funkciókat tartalmazó részből. Az épületet kiszolgáló irodablokkot a tetőtéri szinten helyeztük el. Az épület főtér felé eső traktusa ad helyet az előcsarnoknak, amely kiállítások, rendezvények megtartására is alkalmas. Az földszinten összekapcsolódik a kávézó és az előcsarnok tere, ami lehetővé teszi a terület rugalmas felhasználását. Szükség esetén az előcsarnokban rendezett rendezvény, kiállítás „átnyúlhat” a kávézó terébe, de téli időszakban szükség esetén a kávézó is „terjeszkedhet” az előcsarnok rovására.

 

Távlati kép a főbejárat felől - MM Művek Építésziroda
Távlati kép az iskola felől - MM Művek Építésziroda
 

 

A közösségi szárny emeletén helyezkednek el a kisebb klubtermek, illetve a hozzájuk kapcsolódó vizesblokk. További közösségi funkciót helyeztünk el az épület tetőteraszán. Ez a terasz a közösségi traktusának lépcsőjén, illetve liftjének segítségével közvetlenül megközelíthető, és a legkülönfélébb szabadtéri funkciók – testmozgás, kulturális rendezvények, állófogadások – befogadására alkalmas. A minél sokoldalúbb felhasználás érdekében a teraszhoz kapcsolódóan konyha-büfé helyiséget helyeztünk el, amely alkalmas „önkiszolgáló” funkcióban, de hagyományos büféként is üzemelni. A teraszról kilátás nyílik a főtérre, illetve a teljes parkra.

A közfunkciótól elválasztva, szintén a tetőtéren helyezkedik el az irodablokk. Az iroda esetében is kihasználjuk a tetőterasz adta lehetőségeket, így az irodákhoz is nagyméretű teraszok tartoznak. A munkahelyeket rugalmasabban kihasználható egyterű irodában helyeztük el.

A színházterem az előcsarnokból nyíló előtéren keresztül közelíthető meg. A színházi tömb a nagytermen kívül magába foglalja a kiszolgáló helyiségeket is, öltözőket, raktárakat, illetve az első emeleten a gépészeti helyiségeket. A színpad mellett, a művészbejárathoz kapcsolódóan tágas előteret alakítottunk ki, amely szolgálhat a fellépők várakozóhelyéül, illetve a színpadi kellékek ideiglenes tárolására. A színházterem tér felőli zárt homlokzata alkalmas lenne nyári szabadtéri filmvetítések lebonyolítására is a téren mobil széksorok elhelyezésével, illetve a távolabbi füves terület bevonásával.

 

Távlati kép a városi tér felől - MM Művek Építésziroda
Közel kép a rendezvénytér felől - MM Művek Építésziroda
 

 

Az épület tömegének kialakításánál a környezet nagyvárosias jellegét vettük figyelembe. Olyan épületet szerettünk volna tervezni, amely nem valamilyen kisvárosi romantikával próbálja ellensúlyozni a környező paneles épületek építészeti világát, hanem modern városi épületként teremt barátságos hangulatot.
A funkciók elkülönülése a tömegalakításban és a homlokzati anyaghasználatban is megjelenik. A színházterem zárt homlokzatú tömbje világos színű finombeton burkolatot kapott, amelyet azonban a környező növényzetre reagáló, a felületbe nyomott ornamentikus textúra ellenpontoz, ezzel lágyítja mind a tömeg, mind a burkolatul választott anyag keménységét. A színházi tömbbel ellenpontot képez a nyitott, nagy üvegfelületekkel ellátott, faburkolatú közösségi tömb. A különböző funkciókhoz kapcsolódó megnyitások változatos átlátásokat biztosítanak az épületet körülvevő tér különböző pontjaira.

Parkban található egyéb épületek, építmények
A parkban fellelhető épületek, építmények jelenlegi formájukban nem méltók a főtér funkcióhoz
. Ezért a közösségi házon kívül megújul az élelmiszerbolt és a vendéglátóegységek is. Az élelmiszerboltot jelenlegi helyéhez viszonyítva 90 fokos szögben elfordítva helyeztük el, így közvetlenül kapcsolódik a parkolóhoz. Az épület oldalában egyéb üzlethelységek: virágüzlet, cukrászda is helyet kapnak. A közösségi házban állandó jelleggel kávézó üzemel. A Zsókavár utca felőli fogadótéren átalakított épületben a vendéglátóhelyen kívül pékség is megtalálható. Az épületrészek közötti árkádon lehet a központi tér felé közlekedni. Az épülethez közel fedett buszmegálló van. A Nyírpalota úti fogadótéren megszűnnek a kereskedelmi épületek, itt csak a fedett buszmegálló található, így szabad látvány nyílik a közösségi házra.

 

Madárperspektíva a Zsókavár utca felől
A városi tér látványterve az iskola felől
A sétány a Nyírpalota út felől
 

 

Térburkolat
A központi tér és a kapcsolódó sétányok burkolata egyaránt természetes kő. A világos szín halvány rózsaszín gránitot, a sötét szín szürke andezitet jelöl. Ettől eltérő burkolat a pihenőtéren található gyöngykavics, a központi téren lévő fapalló burkolat, valamint a parkolóhelyeken és a park körül futó járdák környezetbarát aszfalt borítása.

Az aszfalt fenntartható és környezetbarát technológiával készül, a növényi alapú kötőanyag (végécol) felasználásával. A végécol gyártásához kizárólag mezőgazdasági termelésből származó újrafelhasznált melléktermékeket alkalmaznak, gyártása és az útburkolat elhelyezése nem jár sem erős pára, sem mérgező gázok felszabadulásával, a hagyományos aszfaltnál jóval alacsonyabb hőmérsékleten (akár 40 fokon) állítható elő.

Zöldfelület
A terv kialakításánál a meglévő értékes faállományt körülbelül 80%-ban tartottuk meg, a tér és a közösségi ház az eredetileg is legritkábban borított területen van. Az eredetileg az élelmiszerbolt mellé ültetett fiatal gömbfák a park szélén húzódó szélesített zöldsávban kerülnek átültetésre. Megtartottuk a dupla platánfasort, amely a pihenőtérnek ad árnyékot.

A parkba kétféle minőségű és magasságú gyepfelületet terveztünk. A központi téren és környékén nyírt gyep található, ez a napozótér. A perifériás helyeken nyírt gyep és magas füves mező (40-50 cm) váltja egymást. Az alacsony fenntartási igényű magas gyep és a benne található 1 méter magas dombok látványos térhatároló elemei az egyébként szinte teljesen sík területnek.

A fenntarthatóság jegyében készültek a süllyesztett vízgyűjtő növénykazetták, amelyek térelválasztó funkciójukon kívül a lehető legtöbb vizet tartják meg a területen. A burkolatról idelejtetett vizet 10-20 cm mélyen sűrű, változatos növényzet hasznosítja. A fölösleges víz a biológiai szűrés után egy dréncsövön keresztül a csatornahálózatba jut.

 

A rendezvénytér a Zsókavár út felől
A rendezvénytér a Közösségi Ház tetőteraszáról
 

 

Berendezési tárgyak
A jelenleg a területen található padok, a szökőkút és kiemelt növénykazetták elbontásra kerülnek. Az alapkő az eredeti helyén marad, megközelíthetőségét andezit lépőkövek biztosítják. A centenáriumi emlékmű a Nyírpalota úti buszmegállóhoz közel kerül kiemelés nélkül, míg a Tenke Tibor emlékmű a fő sétányon kap helyet. A három zászlótartó a Zsókavár utcai buszmegállót díszíti.

A Nyírpalota úti fogadótéren buszmegállót, valamint találkozási pontként is működő méretes órát helyeztünk el. A fő sétányt palló átjárók kötik össze a pihenőtérrel, ahol sakkasztalok és ivókút van. Egy másik ivókút a Zsókavár út felőli fogadótéren, a fák árnyékában található. A burkolt felületeken, sétányok mentén padokon lehet megpihenni, a magas füves gyepben egyedileg tervezett, térplasztikaszerű világtó kockapadok állnak. Továbbá ülőfelületként működnek a napozógyepen és a pihenőtéren elhelyezett üvegkockák is.

Nyáron a központi tér északi felén színpadot építenek, kézműves vásár esetén az árusító pavilonok a sétány mentén kapnak helyet, a büfépavilonok a Közösségi Ház előtt találhatóak. A parkhoz tartozó egyedi megjelenésű mobil székeket koncert esetén a színpad elé sorakoztatják, esti kertmozi idején a vetítés helyére, azaz a közösségi ház falára irányulnak.  Télen a karácsonyi vásár pavilonjai a központi tér közepén felállított jégpálya körül, valamint a fő sétányon sorakoznak. A kerületi karácsonyfa az épület északi sarkánál helyezkedik el.

Információs rendszer
Az információs rendszert két részre osztottuk. Az egyik elemeit a hely identitását növelő, helytörténeti érdekességeket bemutató, terméskőkockába befogott és megvilágított, gravírozott üveglapok alkotják, amelyek a magas gyepes felületeket díszítik. A másik elemei a tér és a közösségi ház aktuális programját hirdető felületek. A közösségi ház homlokzata úgy lett kialakítva, hogy azon óriásplakátok is helyet kaphassanak. A fő sétány fái alatt és a városi téren is lehetőség van időszakos kiállítások, programtáblák elhelyezésére. A helyes irányt a fogadóterek burkolatába vésett utcanevek, nyilak mutatják. Sajátos, interaktív lehetőséget ad az óra oldala, amelyen krétával lehet üzenetet hagyni.

BÍRÁLAT
Az alapvetően városépítészeti/szabadtér-építészeti indíttatású pályamű térszervezési koncepciója a környező lakótelepi beépítés határozott ortogonális rendjéhez való igazodás, melyet azonban a terv a koordinátarendszer elfordításával old meg, ezzel mintegy jelezve az igazodás és az eltérés szándékát is. A választott derékszögű rendszer a Nyírpalota utcai buszmegállótól a Legénybíró utcai élelmiszer-áruház bejárata felé vezető – a megtartott kettős fasorral párhuzamos – gyalogostengely, a teret tagoló további elemeket az erre merőleges koordinátához szervezi. A pályamű az előbbi mellett (nagyjából a két buszmegálló közötti gyalogos kapcsolat helyén) mindössze egy, a teret teljesen átmetsző gyalogos sávot jelöl ki, az összes többi gyalogos felületet úgy alakítja, hogy  azok a tér egyes, önálló identitással bíró felületei határán vezetnek, így folyamatosan változó térélményt kínálnak.

A Zsókavár utcától délnyugatra vezető jelenlegi gyalogos fővonalat megszünteti, az új közösségi házat ennek vonalában, az új koordináta-rendszerre ültetve helyezi el. Ez a megoldás annak ellenére helyesen mutat rá a közművelődési-közösségi létesítmény egyik lehetséges elhelyezésére, hogy maga a bemutatott építészeti megoldás az épület tömeg- és homlokzatformálását, javasolt anyagkezelését tekintve nem csak a meglévő épített környezettől, hanem a terv igényes szabadtérépítészeti megoldásaitól is idegen, karaktere egyáltalán nem mutat rokonságot a befoglalt rendeltetéssel. Mindezek ellenére a pályamű meggyőzően mutatja be, hogy szabadonálló beépítés mellett a környező tér-részekhez kapcsolódva igen változatos térhasználatra nyílik lehetőség.

A pályamű a közösségi ház környezetében két, önálló identitással bíró, eltérő léptékű teret hoz létre, melyek közül a közösségi háztól északra létesített tér alkalmas a nagyobb rendezvények lebonyolítására, míg a kisebb, városias karakterű tér az élelmiszer-áruház előtt a közösségi ház vendéglátó funkciót is befogadó felületéhez kapcsolódik. A választott szerkesztési rend által kínált lehetőséget a pályamű jól használja ki, a környező területektől elfordított koordináták miatt a tervezett épület, illetve a terek épített, burkolt elemei több nézetből is érdekesen tárulnak fel, a látványt sem merev lezáró felületek, sem „befejezetlen” nézetek nem zavarják. Érthetetlen ugyanakkor, hogy mi szükség az élelmiszer-áruház lebontására és 90 fokos szögeltéréssel szinte ugyanott történő újraépítésére, ami gazdaságilag indokolhatatlan, ráadásul kisebb korrekció mellett, a közösségi ház és a vele határos két tér létesítése a terv alapvető koncepciójának feladása nélkül, a kereskedelmi létesítmény megtartása mellett is megoldható lenne.

A pályamű környezetalakítási javaslata példás megoldást ad az épített és a természetes környezet megfelelő arányára, a meglévő fákat döntően megtartja, a zöldfelületek differenciált kialakításával lehetőséget biztosít arra, hogy – a környező útvonalak nagy dinamikájú gépjármű-, illetve a tér egy részét terhelő átmenő gyalogosforgalma ellenére – a közösségi rendezvények befogadása mellett érdemes legyen a téren találkozni, pihenni, sétálni.

A Bíráló Bizottság a pályaművet II. díjban részesítette.


Budapest XV. kerület újpalotai lakótelep Fő terének környezetalakítására és az itt lévő Újpalotai Közösségi Ház fejlesztésére, nagyarányú bővítésére kiírt ötletpályázat

tájépítész tervezők: Edvi Bettina, Németh Eszter, Boros-Orosz Orsolya
építész tervező: Balogh Attila
építész munkatárs: M. Miltényi Miklós

 

Kapcsolódó oldal:
Újpalota Közösségi Ház bővítése ötletpályázatának eredményhirdetése

vélemény írásához jelentkezzen be »