építészet : környezet : innováció

Valami mindig megtöri a szürkeséget: a NEXON belsőépítészete

A szürke az a szín, melyről mindannyiunknak az egyhangúság ugrik be, ám erre cáfol rá a NEXON irodaház. Az épület belsőépítészetében a szürke adja meg az alaptónust, mely keretet ad a belsőben fellelhető különböző színek összességének. Az irodaház belsőépítészeti kialakítása során a tervezők - Göbölyös Kristóf és Bakó Attila - különös figyelmet fordítottak a munkavállalók komfortérzetének magas szintű kiszolgálására is. Zsoldos Anna írása. 

Minden kor építészetének megvannak a jellemző épülettípusai: míg a századfordulón épültek postapalotáink és banképületeink, addig korunk megteremtette egyik sajátosságát, az irodaépítészetet. Az irodaházak többsége dehumanizáltnak tűnik. Ezt monumentalitásuk adja, bár az embereknek épülnek.

A NEXON irodaházába belépve még mindig „újillatot” érzünk. Az épületet járva az az érzésünk, mintha csak most szedték volna le róla a védőfóliát. Az érzet abból fakad, hogy csak 2017 szeptemberében vehették birtokba a NEXON munkavállalói az épületet. Csak most kerülnek fel a képek a falra, most jelennek meg az első karcolások és tintafoltok az asztalokon. Az épület az FBIS Építész Iroda Kft. tervei alapján épült, belsőépítészeti kialakítását Göbölyös Kristóf, az Art front Hungary Kft. vezető tervezője és Bakó Attila belsőépítész készítette el.


NEXON irodaház - építész: Fernezelyi Gergely DLA - fotó: Zsila Sándor



A NEXON munkatársai összeszokott közösséget alkotnak, az évtizedek óta tartó munkakapcsolatok miatt családias légkör jellemzi - erre a cég méltán büszke. A vállalat dolgozói végignézhették saját székházuk építésének minden egyes fázisát, hisz előző székházuk Váci úti ablakaiból egyenes rálátásuk volt az újra. A vezetőség az építkezés alatt kikérte munkavállalói véleményét, így az irodák belső kialakításában részt vehettek azok, akik később birtokba vehették, sőt a bútorok kiválasztásában is közreműködtek. Az irodaház ennél jobban nem is lehetne az övék. Az épület belsőépítészetében a szürke szín adja az alaptónust. A szürke egy demokratikus szín. Keretet ad a belsőben fellelhető különböző színek összességének, hisz nem elütnek, hanem idomulnak hozzá. Ez teszi variálhatóvá, s nem unalmassá, hanem sokszínűvé az enteriőr belső színvilágát.

Az irodaház belseje az épület homlokzatának sávozottságát tükrözi. A nyolcemeletes épület minden szintjéhez más-más színek párosulnak az irodák munkaköréhez idomulva. A bútorok és a sávos mintázatú padlószőnyeg színe is harmonizál. A választott anyagok magas minőségűek és könnyen igazíthatóak az igényekhez. Szintenként a vezetők irodái, a tárgyalótermek és nagy mértékben az operatív irodák is üvegfallal határoltak, mely által a közlekedők is természetes megvilágítást kapnak. A munkavállalók különböző méretű cellás, a közlekedők felé üvegfallal nyitott helyiségekben dolgozhatnak. A tárgyalóhelyiségek akusztikailag védett dupla, míg az operatív irodák csak szimpla üvegfalakkal határoltak. A cég ügyvezetői irodái az épület 7. emeletén találhatóak, nem különböznek a többi irodától, ami jelzi, hogy nincs hivalkodó céghierarchia. Az épületben a falakat festhető plasztikus tapétával burkolták, halványszürke latex festékkel festették, ami ugyan költségesebb, mint a diszperziós, de mosható és lényegesen időtállóbb megoldás. A folyosók szélesek, könnyedén közeledik rajtuk három ember is egymás mellett. Minden szinten található melegítőkonyha, gardrób-, kollaborációs- és pihenőhelyiség a munkavállalók mindennapi igényeit szolgálva. 


NEXON irodaház belsőépítészete - építész: Göbölyös Kristóf - fotó: Vitáris László


NEXON irodaház belsőépítészete - építész: Göbölyös Kristóf - fotó: Vitáris László


Az irodaház tagadhatatlan előnyét nyújtja a szabadon álló beépítéséből és magasságából adódó dunai és körpanoráma, ami már a 3. emelettől meghatározó élmény. Az épület lépcsőzetes, masztabaszerű tömegalakításából adódóan emeletenként több teraszt is kialakítottak az építészek. Az ablakok jelentős része nyitható, belső rolókkal állítható és hővisszaverő üvegezéssel készült, amely a külső árnyékoló hiányát ellensúlyozva jelentős energiaveszteséget akadályoz meg. Az árnyékolást belülről oldották meg rolókkal, leengedett állapotukban is látni engedik a panorámát. A Váci út zaj- és porterhelése miatt nem szerencsés az ablakon keresztüli szellőzetés, ezért az egész épületben belső professzionális VRV rendszerű hővisszanyerős, zöldüzemű szellőztetőrendszer működik. Az irodának nagyon fontos volt a környezettudatosság, így belső energiafelhasználásában is a megújuló energiák alkalmazására törekedtek. Az irodaház belsőépítészeti, világítási és épületgépészeti kialakításnál különös figyelmet fordítottak a benntartózkodók magas komfortérzetének kiszolgálására. A terekben akusztikai csillapítással rendelkező álmennyezetet és szőnyegpadlózatot, több áramkörös külön szabályozható világítást és jelenlét érzékelőkkel nyomon követett frisslevegő utánpótláslég-szabályozást építettek ki. A térhatároló falak és a nyílászárók is hangszigeteltek. Az épület gerincét adja az elegáns sötét tónusú gránitburkolatos belső lépcsőház, akár egy 20. századi luxusbérház lépcsőháza.

A földszinten találhatóak a NEXON oktatási tevékenységét kiszolgáló helyiségek. Egy 80 fős, 9 LCD panelből épített prezentációs felülettel felszerelt nagyelőadó és rendezvényterem, és az oktatási céllal kialakított 30 fős kisebb előadó. A bejárati porta szintén üvegfelületű az épület sarkában van elhelyezve. Gránitburkolat fedi, akár a belső lépcsőházat. Az alagsorban található a dolgozók számára kialakított garázs. A biciklivel közlekedőknek, pedig saját öltözőt és zuhanyzót alakítottak ki.


NEXON irodaház belsőépítészete - építész: Göbölyös Kristóf - fotó: Zsila Sándor


NEXON irodaház belsőépítészete - építész: Göbölyös Kristóf - fotó: Vitáris László



Egy modern irodaházban a munkavállalók már nincsenek helyhez kötve. Az épületen belül bárhol végezhetik munkájukat a mobil munkaeszközöknek köszönhetően. Ennek okán az épület tele van kellemes sarkokkal, elvonulásra alkalmas térrészekkel, olyan székekkel és fotelekkel, melyek pihenésre és magánbeszélgetésekre is alkalmasak. Az egyik foteltípusnak - mely az épület minden szintjén megtalálható - megnyújtott támlája elrejti az ott ülő egész alakját, saját intim teret képezve. A műfűvel és díszmurvával fedett teraszok is alkalmasak a munkavégzés helyszíneként szolgálni, miközben a panoráma általi feltöltődést is kiválóan szolgálják.

Göbölyös Kristóf és munkatársai már sokszor terveztek irodabelsőket. A NEXON-nak tervezett belsőépítészeti munkájuk során is felismerhető a kézjegyük. Az irodaház lépcsőfordulójában megjelenő köríves LED lámpák, kedvelt kézjegyük. Több irodaház, étterem sőt, szálloda enteriörének részleteként alkalmazták már. A NEXON-nak végzett munkájuk során egy emberi teret hoztak létre a dolgozóknak.


NEXON irodaház belsőépítészete - építész: Göbölyös Kristóf - fotó: Vitáris László



Az irodaház tele van reflexiv felületekkel. A belső tobzódik az üvegfelületek és gránitburkolat sima fekete felületén visszatükröződő fényektől.
A falak között megmaradt valami a századelő '10-es éveinek, a modernizmus építészetének szelleméből. Talán a szigorú és éles vágású kontúrvonalak teszik, talán a nagy üvegfelületek és szalagablakok fekete keretezése, a belsőben létrejövő lépcsőzetes szinteltolódások, vagy a sarokablakok léte, mely oly közkedvelt volt a 20. század elején. Tudatos a kapcsolat a Váci úton az iroda mellett álló épülettel, a Rimanóczy Gyula tervezte a Bánki Donát iskolával. Mindenesetre nem a véletlen összjátéka, hanem az építészeti koncepció a részletekig menő megtervezettségében rejlik a tagadhatatlan összhang. Mindez az épületet tervező építész- és a belsőépítészeti irodától, valamint a megrendelőtől származik. Együttműködésük és közös munkájuk eredménye ez a Ház, melyben minden apró részletre, még a kilincs formájára is kierjedt a figyelmük. S ez a fajta szellemiség köti a 20. századhoz a NEXON új irodájának épületét.

Zsoldos Anna

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »