építészet : környezet : innováció

Városi bíróság bővítése és átalakítása, Keszthely

építész vezető tervező: Hegedűs Péter, MATESZ; építész munkatárs: Vargacz Csaba, MATESZ; belsőépítész: Hefkó Mihály

Városi bíróság bővítése és átalakítása, Keszthely

Városi Bíróság, Keszthely
Az 1910-ben épült Városi Bíróság 770 m2-es épületének duplájára bővítése a bíróság eredeti, történelmi helyén és telkének felhasználásával valósult meg.

A telek méretei, a max. 50%-os beépíthetőség, a funkcionális és építészeti előnyök, és a beruházás gazdaságosságának elemzése azt mutatta, hogy egy-, a meglévőhöz hasonló tömegű, és a bevált oldalfolyosós, várós bírósági struktúrát követő új épületszárnyat hosszoldalán a meglévő épület oldalfolyosóival összeforgatva eredményezi a legkedvezőbb megoldást.

A bíróság utcai főhomlokzatát eredeti formájában újítottuk fel. Átalakított udvari homlokzata a régi és az új szárny közötti, kétszintes légterű, üvegtetővel fedett előcsarnok-váró belső homlokzatát képezi.

A régi és új épületrészek között így új építészeti minőséget eredményező, áttekinthető, világos tér alakul ki, melyben érvényesül az eredeti bírósági épület architektúrája.

Az új főbejárat a sarok közelében, a meglévő épület Georgikon úti rizalitjában nyílik, megőrizve ezzel az eredeti bírósági épület hangsúlyát. A régi épület udvari bejárata személyzeti bejáratul szolgál, a belül csatlakozó régi lépcsőházzal együtt. A funkciók elrendezése ideális: Az ügyfél- és a személyzeti forgalom tisztán szétválik, mert minden tárgyaló a hozzá tartozó váróval és egyéb ügyfélforgalmi funkciókkal a földszinten, míg a bírói szobák és a kapcsolódó belső funkciók az emeleten helyezkednek el.

A földszinti tárgyalók által körülölelt, üvegtetős váróból a tér és annak összefüggései világosan áttekinthetők. E kétszintes teret az emeleten övező közlekedők a régi szárnyhoz hasonlóan lyukarchitektúrás belső-homlokzatúak, középen átkötő híddal. A bírósági funkciók tereit átszövik a Balatonra és a hajóépítésre utaló anyagok, színek, formai elemek, az árnyékoló vásznak vitorlái.

 

Városi Bíróság, Keszthely
Városi Bíróság, Keszthely
Városi Bíróság, Keszthely
Városi Bíróság, Keszthely
Városi Bíróság, Keszthely
Városi Bíróság, Keszthely
Városi Bíróság, Keszthely
Városi Bíróság, KeszthelyVárosi bíróság bővítése és átalakítása

Keszthely, Georgikon utca 16.

építész vezető tervező: Hegedűs Péter, MATESZ
építész munkatárs: Vargacz Csaba, MATESZ
belsőépítész: Hefkó Mihály

vélemény írásához jelentkezzen be »