építészet : környezet : innováció

Városi Sportcsarnok — Szombathely

Építészek: Pálfy Sándor, Fialovszky Tamás, Ivanics Éva, Sajtos Gábor (Építész Stúdió Kft)
Habár az épülő létesítmény neve Városi Sportcsarnok, a tervezés első pillanatától tudtuk, hogy itt valami többről van szó. Az Önálló Megyei Jogú Város -azontúl, hogy kimagasló sporteredmények házigazdája- megyéjének, de a határon túlmutató régiójának kulturális központja is egyben, és eddig nem volt a rendezvények lebonyolításához szükséges méretű, és befogadóképességű, fedett csarnoka. E ténynek a tudatosítása azért volt fontos már rögtön a pályázat szintjén, mert a tervezés időszakában, de most mikor a kivitelezés is megkezdődött, erősít hitünkben, illetve segít másokat meggyőzni arról, hogy itt nem csupán egy egyszerű tornaterem épül. Az épülő létesítmény kialakításának és felszereltségének köszönhetően házigazdája lehet színházi eseményeknek, komoly- és könnyűzenei koncerteknek és a nagy hagyományokkal rendelkező SAVARIA Nemzetközi Táncversenyeknek. A helyszín mindenesetre alkalmas erre, illetve a tervezett módon erre alkalmassá tehető. Közlekedésileg jól feltárható, a szükséges parkolók biztosíthatók, a főbejárat előtti köztér burkolataival, berendezési tárgyaival (vízmedence, ülőpadok stb.) méltó rávezetést adnak a város új és fontos középületére. Az épület és környezetének gyalogos átjárhatósága igazi középület szituációt teremt a számára.


A közvetlen közelében szinte csak lakóépületek találhatók, családi házak és a blokkos „kockaházak”. A tervezett épület az építészeti környezete hierarchiájában méretét tekintve a legnagyobb, de formálását és anyaghasználatát tekintve mértéktartó, visszafogottan elegáns. A csarnok egyszerű kőkubusából élesen kimetszett hasadékokon keresztül tárulkozik fel az épület belső téri- és szerkezeti világa. Ezek a falnyílások adják nappali körülmények között a csarnoktér egyenletes megvilágítását, és eredményezik esti kivilágításban a létesítmény karakteres, szinte emblématikus megjelenését. A Hadnagy utca felé a földszint teljes mértékben feltárulkozik, közvetlen vizuális, bizonyos rendezvényeknél funkcionális kapcsolatot is adva a külső- és belső tér között.

Az épület megközelítésében a közreműködői (sportolói)- és a közönségforgalom szétválik. A közönség a nagy, keretnélküli üvegfalakon át közelíti meg a nézőteret, és az előcsarnokba lépve, annak többszintes terében azonnal részesévé válik a bent zajló eseményeknek, és rögtön áttekintést kap az épület belső téri rendszeréről, mi-hol található. A többszintes előcsarnok minden szintje közvetlen téri kapcsolatban áll a küzdőtérrel. Az első emeletén külső terasszal is rendelkező, 100 adagos étteremet helyeztünk el. A közösségi terek burkolata elegáns, de mégis strapabíró terazzo burkolat, a helyszínen összecsiszolva. A sportolók az elkülönített bejáraton át az ún. „tornacipős” folyosót érik el, ahonnan csak az öltözőkön keresztül tudják a kűzdőteret megközelíteni. Az öltözőkben és a vizesblokkokban kerültük a lapburkolatokat, ehelyett mindenütt egybefüggő, hézagmentes burkolatot (öntött műgyanta illetve üvegmozaik) alkalmaztunk az időtállóság és a könnyű tisztíthatóság miatt. Az épületnek van egy harmadik bejárata is, ahol kamionról lehet a küzdőteret közvetlenül kiszolgálni.

A belső közösségi tereknek a két meghatározó anyaga a látszóbeton és a faszerkezet. A beton rideg időtállóságát, kopásállóságát jól ellensúlyozza a faszerkezetek meleg színe és tapintása. A pillérek, falak, a járófelületek és a mennyezetek egy része látszóbeton felülettel készül, ami az átlagosnál igényesebb kivitelezést feltételez. A küzdőtér padlószerkezete fa sportpadló, aminek „ellensíkja” a faszerkezetű rácsos álmennyezet. A fix nézőtéri ülések (összesen:2059 db) rétegelt faszerkezetűek és ugyanez a mobil lelátók ülésének az anyaga (összesen:1449 db). A főbejárati oldalon a küzdőtérbe „belógatott” kommunikációs dobozok szintén faburkolatúak.

A tervezett létesítmény nagyságrendje, és a város életében betöltendő szerepe indokolta a társművészetek közreműködését az épületen. Már az engedélyezési tervek készítésekor bevontuk a tervezésbe Baróthy Anna üvegművészt, akinek a vasbeton falakba elhelyezendő gyönyörű üvegplasztikái fokozzák az épület építészeti transzparenciáját.


Szombathelyi Városi Sportcsarnok, fotó: Bujnovszky Tamás
Szombathelyi Városi Sportcsarnok, fotó: Bujnovszky Tamás
Szombathelyi Városi Sportcsarnok, fotó: Bujnovszky Tamás
Szombathelyi Városi Sportcsarnok, fotó: Bujnovszky Tamás

rajzok és szöveg: Építész Stúdió Kft.; fotó: Bujnovszky Tamás


Szombathelyi Városi Sportcsarnok


Megbízó: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Építész-generál: Pálfy Sándor, Fialovszky Tamás, Ivanics Éva, Sajtos Gábor
Építész Stúdió Kft
Szerkezet: Pintér Sándor Szigma-Studio Kft.
Épületgépészet: Bihary Zsolt G& B Plan Kft.
Villamos berendezések: Kovács György Provill Kft.
Épületszerkezetek: Becker Gábor ADECO Kft.
Sporttechnológia: Judik Zoltán
Akusztika: Kotschy András Kotschy Bt.
Külső közművek: Karácsony Imréné, Somlai Péter, Horváth Ervin Karácsony és Tsa. Kft.
Kerttervezés: Dr. Józsa Miklósné Karácsony és Tsa. Kft.
Külső elektromos: Györe Károly Techneco Kft.
Környezetvédelem: Kapolcsi Imre Ökohydro Kft.
Konyhatechnológia: Kolozsi Zsigmond Kolozsi Kft.
Tűzvédelem: Pintér Lajos Pintér és Tsa. Bt.

vélemény írásához jelentkezzen be »