építészet : környezet : innováció

Városrész-központ Pesthidegkúton – ötletpályázat

Rangsorolás nélküli megosztott harmadik díjban részesült pályamű
szerzők: Hőnich Richárd, Fialovszky Tamás(Építész Stúdió Kft.), Grand Gabriella, Sajtos Gábor, Szabó Tibor(Építészlabor), Balogh Péter István, Hómann János, Mohácsi Sándor, Pécsi Máté(Stúdió ’73)

A rangsorolás nélküli megosztott harmadik díjban részesült
12. sorszámú pályamű
szerzői: Hőnich Richárd, Fialovszky TamásÉpítész Stúdió Kft., Grand Gabriella, Sajtos Gábor, Szabó TiborÉpítészlabor, Balogh Péter István, Hómann János, Mohácsi Sándor, Pécsi MátéStúdió ’73



Részletes bírálat:

A tervező tervjavaslatát kiterjeszti a Balázs vendéglő irányába, és vezérgondolata a terület túlnyomó részének zöldterületként való megjelenítése, ill. a funkciók részben szintalatti zöldtetős elhelyezése. Ugyanakkor, a megjelölt 1. tervezési területen kialakítandó központot tagolt, alacsony, változatos tömegű, kisvárosi léptékre törekvő, érdekes arányú épületekkel javasolja megoldani. A vendéglő felőli zöldterület mentén kialakuló gyalogos forgalmat tölcsér szerűen beszűkülő tér fogadja, ami határozottan egy történelmi kisváros hangulatát idézi fel, mai eszközökkel. A zöldtetővel fedett ék alakú épület földszintjén bowling termet, mozit, üzleteket, ill. egy tágas fedett piacot helyez el, míg a belső tér további térfalait üzletek és vendéglátó-ipari létesítmények, bankfiók, posta, stb. képezi. A beszűkülő tér utcában folytatódik, mely rávezet a körforgalomnál kialakított kedvező arányú kisvárosi térre, amit az egészségügyi épület hangsúlyos tömege zár le. Szintén szép arányú teret alakít ki a Hidegkúti út felé az 1., 2., 3. tervezési terület közötti szakaszon.

Összességében a terv egyik fő erénye a jó arányú, érdekes városi terek kialakítása. Szintén jó gondolat a gyalogos forgalom, és a gépkocsi forgalmi út vonalának kedvező elválasztása, a nagy egységes zöldfelület kialakítása, amit további részletek bemutatásával próbál hangsúlyozni (műemléki fal, valamint az Ördögárok egy szakaszának megmutatása vízfelületként).

A Hűvösvölgyi út felőli keskeny, elnyúló épület zárt fallal fordul a forgalmi út felé, amit további átvezető passzázzsal lehetne oldani. Az üzletek gazdasági bejárata, árufeltöltése nem teljesen tisztázott.

A terv grafikai előadásmódja igényes, de kissé komor összhatásában kevésbé megnyerő, a terv adottságai azonban vidámabb, kedvezőbb megjelenítést tennének lehetővé.

A terv rangsorolás nélküli megosztott harmadik díjban részesült.

vélemény írásához jelentkezzen be »