építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Vertikális sűrűsödés - Hódmezővásárhelyi könyvtár és tudásközpont

"A pályaművet a bíráló bizottság differenciált, jól használható köztereket eredményező koncepciójáért kiemelt megvételben részesítette." - olvasható a zárójelentésben Deichler Tímea, Jakab Dániel és Fejérdy Péter terve kapcsán. 

Helyszín

A tervezési helyszín a Kossuth tér déli oldalán az ótemplom és az Andrássy utca, valamint az Andrássy utca 2-4-6 sz. lakóépület és hozzá tartozó park által határolt terület. A templom fala részben megmaradt, az épületegyüttest az elbontott északi fal, illetve a későbbi bazársor helyére rendeztük, mellyel a templom egykori zártabb kertjét visszaállítjuk, ezzel a templom körül zárt, nyugodt templomkertet teremtve. Tervünkben a sarokház elbontásra kerül.


Hódmezővásárhelyi könyvtár és tudásközpont - építész: Deichler Tímea, Jakab Dániel, Fejérdy Péter

 

Megközelítés

Két főbb megközelítési iránnyal számolunk, az Andrássy úti tram-train megálló felől, valamint a telek sarkán Kossuth tér, illetve a Rapcsák András utca felől. Ugyanakkor a terület jól megközelíthető kell, hogy legyen az Andrássy utca 2-4-6. épület mögé tervezett mélygarázs felől, mely parkoló a tervek szerint nemcsak a könyvtárat, hanem az egész városrészt kiszolgálja, így innen a kis utcát szabadon hagyva összekötjük a parkoló területét a Kossuth térrel.

 

Térfalak

A saroktelket határoló két utca két eltérő karakterű terület. Az Andrássy út zártsorú, a templom felőli pedig szabadon álló beépítésű. A könyvtár négyzetes épülettömege a két utca térfalának vonalán helyezkedik el, így térfallal definiálja a Kossuth tér keleti oldalát. A szabadon álló tömegek feloldják az Andrássy úti zártsorú beépítést, átmenetet képezve a Kossuth tér irányába.

 

Tömegek helyzete

A beépítés déli határát a templom egykori kerítése határozza meg, a keleti határ erre merőleges. Az északi és nyugati térfalak vonalára illeszkedő négyzetes épületrészének elforgatásával, valamint tömbszerű kialakításával a telek mind az Andrássy út, mind a Kossuth tér felé megnyílik.

 

Terek

Az elforgatott tömeg és a kapcsolódó kisebb egységek izgalmas téri irányokat és mozgásokat generálnak, ezáltal különféle terek jönnek létre. Az elforgatott térfal finom előteret képez mind az Andrássy út, mind a Kossut tér felé. A tömegképzés az utcafronton széles nagy kapukat hoz létre, melyeken betérve egy gazdag belső udvarban találjuk magunkat. Az utcai nyüzsgéstől leválasztva, de térkapcsolatai révén könnyen megközelíthetően.


Hódmezővásárhelyi könyvtár és tudásközpont - építész: Deichler Tímea, Jakab Dániel, Fejérdy Péter


Koncepció

Funkcionálisan négy fő egységet alakítottunk ki. A leghangsúlyosabb, négyzetes alaprajzú négy szintes épületrész foglalja magában a közösségi, közönségforgalmi terek nagy részét. A második egység az egykori templomfalra, illetve bazársor helyére rendezett földszint, plusz két pinceszintes tömegben találhatók a személyzeti helyiségek. A harmadik egység multifunkciós terem, mely a pinceszint közönségforgalmi részén kap helyet, növekedő belmagassággal a földszinti zónában is megjelenik. A negyedik egység az előbbi hármat összekapcsoló pinceszintek.


Hódmezővásárhelyi könyvtár és tudásközpont - építész: Deichler Tímea, Jakab Dániel, Fejérdy Péter

 

A négyzetes épület lentről felfelé haladva egyre zártabb, csöndesebb. A nyüzsgőbb, kifelé sok helyen felnyíló térről különböző zónákon, tereken keresztül feljutunk egy befelé záró, elmélyülést nyújtó térbe. Az épület középső zónájában található egy több szint magas lépcsőkkel átszőtt aulatér, melyet liftek és mosdók magja határol. A mag fala erre a térre nézve monumentális könyvespolcként szolgál. Környezete barátságos, laza, egy nagy nappali, klub hatását kelti. Mind a központi átriumban lévő lépcsők, mind az áttörések mérete fölfelé szintenként csökken, a harmadik emeleten már csak felülvilágítóként jelenik meg. A harmadik emelet egy különálló világ, zajtól védett zóna. A második emeletről a harmadik emeletre a lépcső is zárt térből indul, biztosítva a felső olvasótér nyugodt, csöndes légkörét.

Alapvető törekvésünk, hogy minél rugalmasabb, flexibilisebb, könnyebben átalakítható tereket hozzunk létre, hiszen könyvtárat sok-sok évtizedre építünk, és a cél, hogy jól ki tudja szolgálni a jövőbeli igényeket is. Ezért tereink nagy része tetszőlegesen osztható, mobilfalak, üvegfalak beépítésével kisebb-nagyobb helyiségek alakíthatók ki.


Hódmezővásárhelyi könyvtár és tudásközpont - építész: Deichler Tímea, Jakab Dániel, Fejérdy Péter

 

A személyzeti egység kizárólag a személyzet, illetve célforgalom számára, ellenőrizhetően közelíthető meg. Az épületrész földszintjén kapnak helyet az igazgatási, üzemeltetési funkciók és a tárgyalók. A -1. szintre tervezzük a műhelyeket, munkaszobát, melyek természetes világítása, szellőzése belső átrium által biztosított. A -2. szinten a természetes világítást nem igénylő szobák vannak. A pinceszinteken a személyzeti épületrész közvetlen kapcsolata biztosított a vele szemközt elhelyezett levéltári, illetve irattári raktárokkal. A raktárok másik oldalukon szintén közvetlenül kapcsolódnak a fő épületrészt kiszolgáló maghoz.

A multifunkciós terem fontos részét képezi egy modern könyvtárnak, itt rendezhetők meg azok az előadások, szemináriumok, konferenciák, tematikus események nagy része, melyek a tudás átadásának egyik legszórakoztatóbb módját adhatják. Bejárata a -1. szinten található és az aulatérből érhető el. Födéme emelkedik, ezzel a terem természetes megvilágítást kap, valamint a földszinten is létrejön egy szabadtéri lelátó.


Hódmezővásárhelyi könyvtár és tudásközpont - építész: Deichler Tímea, Jakab Dániel, Fejérdy Péter


Burkolatok

A földszinti zóna mozgalmas városi tér külső-belső terekkel. Fontos az átláthatósága, ezért itt alapvetően üvegfalakat használunk, melyek tolóajtók segítségével nagy felületeken nyílhatnak. A négyzetes épület külső határoló szerkezete függönyfal, mely fölfelé egyre kevésbé átlátszó, a felső szinten már be- és kilátást nem enged, csak szórt fényt biztosít, ezzel is elősegítve a felső szint elmélyülést nyújtó zártságának megteremtését. A függönyfal elé távolságban az első emelettől árnyékolást is biztosító szerelt kerámia homlokzatburkolat kerül. A burkolat alapja egy függőleges lamellasor. A lamellák közé az elemek távolságával megegyező szélességű, és lamellákkal egyező mélységű tömör elemek kerülnek. Osztásuk fölfelé egyre sűrűbb, mint, ahogy az épület is fölfelé egyre zártabb. Ebbe a fölfelé záródó perforált burkolatba elhelyeztünk három nagyobb ablakfülkét, melyen keresztül kilátás nyílik a környék legszebb pontjaira.


Hódmezővásárhelyi könyvtár és tudásközpont - építész: Deichler Tímea, Jakab Dániel, Fejérdy Péter


Deichler Tímea, Jakab Dániel és Fejérdy Péter 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »