építészet : környezet : innováció

Zaha Hadid Szervita téri tervét elvi engedélyezésre ajánlja a Tervtanács

Iroda- és kereskedelmi szolgáltató ház terve az OMFB irodaház és a parkolóház helyére a Belváros szívében.
Részletek az elvi építési engedélykérelem benyújtása előtti tervkonzultáció (február 20.) Állásfoglalásából.

Részletek a Központi Építészeti - Műszaki Tervtanács és a Fővárosi Tervtanács együttes ülésén kialakított Állásfoglalásból:

A Szervita téri iroda- kereskedelmi és szolgáltatóház terveit először a Központi és a Fővárosi Tervtanács együttes ülésen tárgyalta 2007. március 22-én. Az izgalmas, nagyvonalú alkotás megépíthetőségének akkor a legfőbb akadálya az érvényes előírások korlátja volt. A konzultáció számos egyéb észrevételt és javaslatot támasztott az épülettel szemben. Az V. kerület a Főváros támogatásával olyan módosított szabályozást tervez nemcsak a Szervita téren, de néhány más kiemelt kerületi helyszínen is, amely lehetővé teszi a korábbi szigorú szabályok átértékelését. A Szervita téren a bemutatott tervvel kapcsolatban a fő elvárások: a 40 m-es legmagasabb pont korlátjának betartása, a földszint átjárhatósága a gyalogosforgalom számára, az épület előtti tér akadálytalan és szintváltás nélküli kapcsolata a közterülethez, a Mária szobor és környezetének méltó megjelenése, a Szomori Dezső téri műemléképülettől való nagyobb távolságtartás és a Fehér hajó utcában az épület homlokzati kontúrjának a közterületen belüli tervezése.


A tervtanács a bemutatott tervek, az opponens és a tervtanácsi tagok szakmai véleménye alapján az alábbi állásfoglalást alakította ki:
  1. A tervtanács megállapítja, hogy a terv alapkoncepciója, gondolatisága megmaradt az áttervezett változat során is. Az épület kedvezőbb lett az alacsonyabb tömeggel és előnyére változott az épület előtti térképzés is. Megállapítható, hogy a tervezők a tervtanács észrevételei szerint a tervet átdolgozták.
  2. A tervtanács és az opponens véleménye szerint a tervezett nagyvonalú, lendületes vonalvezetésű épület, a merőben más megfogalmazású építészeti formavilágával egy olyan új értéket teremt, amely a tér műemléképületeit, a meglévő térfalakat éppen a kontrasztos hatásával hozza előnyös helyzetbe.
  3. A tervtanács elfogadja az épület előtti kisebb téralakzat lejtése és az épület homlokzata közötti kompozíciós összefüggést. A tervtanács fontosnak tartja az épület földszinti tereinek átjárhatóságát a gyalogosok számára és azok publikussá tételét, amelyek hozzájárulnak az élhetőbb belváros megteremtéséhez. Javasolható az épület süllyesztett földszintje feletti 1. emeleti területének esetleges bevonása a közforgalmú területekbe.
  4. A tervtanács az épület körüli tér részleteivel kapcsolatosan még javításokat tart szükségesnek. Tanácsolható az épület kapuinak jobb hangsúlyozása és a tér humanizálása. A tervtanács javasolja a Szervita tér és a Szomory Dezső tér összefüggő területeinek egységes tervezését, a térburkolat, zöldfelület, utcabútorok és a térvilágítás tekintetében, lehetőleg a projekt keretében, a tereket határoló térfalakig bezáróan.
  5. A tervtanács a gépkocsilehajtó helyét továbbra is átgondolandónak tartja. A kerület a jelenlegi lehajtók megtartását tartja megfelelőnek. Az újabb rámpák létesítése ellentmond annak a koncepciónak, hogy minél több közterületet visszaadjanak a gyalogosoknak a belvárosban.
  6. A tervezett nagy gépkocsiszám környezeti hatásvizsgálatot igényel. A vonatkozó előírásokat a parkolószámításnál be kell tartani, de keresni kell a forgalomvonzó parkolószám csökkentésének lehetőségeit a külföldi jó példák szerinti parkolómegváltással.
  7. A tervtanács figyelemre méltónak tartja a körültekintő energiatudatos tervezést.

Összefoglalva:
A tervtanács üdvözli az új hangvételű, egyedi építészeti alkotást Budapesten, a léptékét megfelelőnek tartja. A tervtanács elfogadja, hogy az elegáns, organikus szerkesztésű épület együtt éljen a Szervita tér történeti épületegyüttesével a meglévő térstruktúra sérelme nélkül. A tervhez a fenti javaslatokat a tervező figyelmébe ajánlja. A tervezett szabályozásnak megfelelő igazoló számításokat csatolni kell az elvi engedélyezési dokumentációhoz.

A tervtanács a bemutatott tervet elvi engedélyezésre ajánlja.
Budapest, 2008. március 10.


Budapest, V. ker. Szervita tér (hrsz: 24366/1, 24366/2)
Iroda- és kereskedelmi szolgáltató ház terve
elvi építési engedélykérelem benyújtását megelőző tervkonzultáció
(műemléki jelentőségű terület, világörökség védőzóna területe)

Tervezők: Zaha Hadid Architects, London; partnerek: Szécsi Zoltán és Váncza László (Váncza Művek)
Opponens: Szász László

26 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »