építészet : környezet : innováció

Zsebkendőnyi zöld rejtek – két családi ház, Nantes

Ki ne álmodna arról, hogy a város nyújtotta kulturális és szociális lehetőségeket, a pezsgő életet ötvözze a zöldbe rejtett, kertkapcsolatos ház előnyeivel – főleg, ha még a fenntartási költségek is alacsonyak. Ezt az álmot váltotta valóra a Karine Olivier, Frédéric Péchereau és Thomas Cantin által tervezett kvázi „ikerház” a franciaországi Nantes-ban.

Tervezési program – Építkezés a városban két család részére

Városban élni kertkapcsolattal és alacsony költségekkel? Jónak tűnő alternatíva az urbánus zsúfoltság oldására. A szóba jöhető területek kis száma és azok magas ára viszont eleve kizárja a tervezés szempontjából „könnyű”, megnyerő méretekkel és hosszan elnyúló utcafronttal rendelkező telkeket. Egyedül a belső udvarra szerveződő koncepció mutatott kiutat ehhez a projekthez, elfogadva annak összes kényszerűségét: a bejárat helyének kötöttségét, a technikai korlátokat és a jószomszédi viszony alapszabályainak szigorú betartását. Ez volt a projekt alapja. A két család erre a feladatra nem volt igazán rátermett.

 

MAISONS 110, tervezők: Karine Olivier és Frédéric Péchereau, Thomas Cantin
 

 

Két, pációra szervezett ház

Az épület a két kőfal által határolt, erősen lejtős és szűk telken két belső udvar köré épül, melyek a megfelelő tájolást és bevilágítást hivatottak szolgálni. Az utcafronttól induló térfűzés folyamatában (lakó- és közlekedőterek, út és a közös kert) mindegyik ház a központi bevilágított homlokzat köré szerveződik. Az építészek szerették volna megőrizni a helyszín eredeti képét, vagyis egy többé-kevésbé kezelhető dzsungelt egymást követő kilátásokkal, nyílásokkal, terekkel.

 

MAISONS 110, tervezők: Karine Olivier és Frédéric Péchereau, Thomas Cantin
MAISONS 110, tervezők: Karine Olivier és Frédéric Péchereau, Thomas Cantin
MAISONS 110, tervezők: Karine Olivier és Frédéric Péchereau, Thomas Cantin
 

 

A terek sorba rendezése különböző szintű intimitásuk alapján történt. A ház a közös kert felől – melyet kerítés nélkül, nyitottnak hagytak meg – indulva tárul fel, ahol egyik belső térből sem lehet közvetlenül átlátni a szomszéd ház saját intim külső terét alkotó pációja felé. Végül a sort a hátsó, elkerítetlen, közös kert zárja.

„Kvázi ikerház”

A kert felőli oldalon a két házat nem lehet megkülönböztetni, elválasztani, a homlokzat mögött viszont mindkettő már a saját belső logikája szerint szerveződik. A déli ház követi a terepet és három platóra épül, felül viszont egyetlen, az eredeti terepszinttel párhuzamos síkú tető fedi. Az északi ház – hogy a szomszéd ház ne árnyékolja le – egyetlen vezérszinten található, melyet az egymás mellé sorolt helyiségek adnak ki. Az északi homlokzat megformálásához a telekre érvényes magassági előírások adtak keretet. A szobák padlószintje mindkét háznál követi a terepet. A két ház egységes együttest alkot, közös, növénnyel beültetett, a magasságkülönbséget követő kanyargós tető fedi őket.

 

MAISONS 110, tervezők: Karine Olivier és Frédéric Péchereau, Thomas Cantin
MAISONS 110, tervezők: Karine Olivier és Frédéric Péchereau, Thomas Cantin
MAISONS 110, tervezők: Karine Olivier és Frédéric Péchereau, Thomas Cantin
 

 

Annak ellenére, hogy a favázas szerkezet jó választás volt, illetve a tervezők egyetlen kényelmetlenséggel számoltak csak a bejáratot illetően (az ingatlan egy 80 cm széles folyosószakaszról, és 1,8 m magas ajtón keresztül közelíthető meg), a technikai bonyodalmak mégis elhúzódtak, végigkísérték, nem egyszer lassították a projekt előrehaladását. A nehézségek egy része persze megoldható helikopterről, alpesi technikával, ésszerűen elhelyezett fapallókon közlekedve, de számtalan egyéb, többé-kevésbé megvalósítható megoldást is megvizsgáltak az építészek. Végül az vezetett eredményre, hogy a szomszéd telektulajdonossal – akinek parkolója a telek mellett található –  6 napig tartó anyagszállításra kötöttek szerződést a szomszédos kőfal helyreállítása fejében.

 

MAISONS 110, tervezők: Karine Olivier és Frédéric Péchereau, Thomas Cantin
 

 

Felhasznált anyagok

A kezeletlen Douglas-fenyő széleskörűen alkalmazott építőanyag. Gerendák, homlokzati panelszerkezetek, ácsszerkezet, talpfák, nyers fűrészáruk készülnek belőle. Erre a fafajtára alacsony ára és kezelés nélkül is hosszú élettartama miatt esett a választás. A tetőt a növényi gyökérzetnek ellenálló Derbigum fedi, erre komplex alagcsőrendszer, majd termőföld és pozsgásnövény-beültetés került. A termőföld a szállítási problémák elkerülése érdekében magából a kertből származik. A tető növényborítása teljesíti egyrészt a házak jobb szigetelésének kívánalmát, másrészt segít belesimulni a környező buja növényzetbe. A padlószigetelés anyaga cellulózvatta, a falaké gyapjú és kender.


MAISONS 110 2 belső udvaros ház 2 család részére
vezető tervezők: Karine Olivier és Frédéric Péchereau, Thomas Cantin
projektmenedzsment
1. épület: Olivier/Péchereau
2. épület: Cantin/Martin
nettó szintterület: 2x89m²
előtanulmányok: 2004 első fele
kivitelezés: 10 hónap
átadás: 2008. május
teljes költség: 220.000 euró
föld- és kőművesmunkák: SERIBAT (Le Pallet)
tartószerkezet: Les Charpentiers du Bord de Logne (Legé)
szigetelés: Euroétanche (St Lyphard)
külső nyílászárók: Audureau (La Guyonnière)
burkolatok: Moinardeau (Nantes)
vízvezeték-szerelés: Robion (Rezé)
fotók: Gaelle Le Boulicaut

 

vélemény írásához jelentkezzen be »