Programok

12. Budapesti Építészeti Filmnapok – a vetítések programja

1/1

Szinte semmi – A CERN kísérleti városa

Szinte semmi – A CERN kísérleti városa
?>
Szinte semmi – A CERN kísérleti városa
1/1

Szinte semmi – A CERN kísérleti városa

12. Budapesti Építészeti Filmnapok – a vetítések programja
Programok

12. Budapesti Építészeti Filmnapok – a vetítések programja

2020.02.24. 10:11

Eseményinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Budapest

Esemény kezdete:
2020.03.05. 19:00
Esemény vége:
2020.03.08. 20:00

Március 5-én a Kiszorítva című nyitófilmmel indul és március 8-ig tart a 12. Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban. Az idei filmes válogatás felszínre hozza az érzelmeket, méghozzá azokét, akiknek otthonait forgatják fel a változások, a döntések mégis a fejük fölött történnek. 

A kamera lencsevégre kapja a „hangtalan tömeg" szorongását, félelmét, dühét vagy éppen várakozását, amikor jogvédő szervezetek vagy műemlékvédő építészek a védelmükre szegődnek. A nyitófilm az ENSZ lakhatásügyi megbízottjának a szélmalomharcát mutatja be, ahogy a kilakoltatás ellen fellép a 2008-as válságból hasznot húzó cégekkel szemben. A filmben szakértőként szólal meg a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stieglitz és a világhírű szociológus, Saskia Sassen, a nemzetközi piacok és a globális városok elemzői.

Milyen érzés, ha a dzsentrifikáció és „városfejlesztés" útjában állsz? Lisszabon főutcáin az „el a kezekkel a városomról" táblákkal tüntetők a kormányra való nyomásgyakorlással hárítják ennek latolgatását, amíg lehet. Portugáliában a kivételesen éles helyzetet a „Trojka" eredményezte, az Európai Unió „mentőcsomagja", ami zöld utat adott a mértéktelen kilakoltatásnak. A Mi lesz velünk? című dokumentumfilm az érdekvédők mindennapos harcát mutatja meg.

A saját városhoz való hozzáférés joga a németországi Drezda városában más összefüggésben kerül elő. A nyugalmat itt az utcákon minden hétfőn felvonuló többezer szélsőjobboldali, anti-iszlám tüntető zavarja meg, akiket a helyi lakosság élőláncba rendezve tart féken. A Merre a történelemmel? című film a jobboldali mozgalom (Pegida) és a konzervatív városrehabilitáció kapcsolatát tárja fel: vajon bűnös-e a város abban, hogy „megismétli magát a történelem"? 

Nemcsak a múlttal, de a jövő fenntarthatóságával is szembesülni kényszerülünk a Föld című öko-dokumentumfilm képsorai láttán. Az egyszerre lenyűgöző és borzongató látvány az ember bolygóméretű lábnyomáról árulkodik: egy nap alatt tűnnek el hegyek és szűnik meg a természet, ahogy eddig ismertük. A munkagépekkel szántott táj a carrarai márványbányáktól a gyöngyösi barnaszénkitermelőtelepekig vezeti a szemet, hogy zárásként levigyen a mélybe, a nukleáris hulladék végső nyughelyére.

A környezetrombolás az észak-szibériai Norilszk városában emberéleteket is jelent, amennyiben az átlagéletkor itt tíz évvel rövidebb mint más orosz városban. Az iparilag kitermelt nikkel és a ráépülő üzemek károsanyag-kibocsátása ellenére – ami sűrű füstbe fonja a várost és átszínezi a folyókat – az emberek vígan szaunáznak a szennyezett vízben a „fürödni tilos" tábla mellett. Az Olvadó lelkek egy történetgyűjtemény azoktól, akik bár el akartak menni, sosem tudták hátrahagyni a szülőföldjükként ismert és szeretett vidéket.

Az egész estés filmek mellett a „Te félsz a jelentől?" rövidfilm-válogatás erősíti a fesztiválprogramot. A Műanyag lányok a közterek átszexualizálásának trendjét, az Ami egy otthonhoz kell a hajléktalanság megfékezésében az építészek felelősségét, a 75 fa pedig egy pár lakáshoz jutásának nem minden napi módját mutatja meg, ahogy nekirugaszkodnak, hogy Damien Hirst, „a világ leggazdagabb élő művészének" kihívását teljesítsék.

12. Budapesti Építészeti Filmnapok
2020. március 5-8.
Toldi Mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. 

PROGRAM
MÁRCIUS 5. | CSÜTÖRTÖK

TOLDI Nagyterem
19:00 Nyitófilm
Kiszorítva
TOLDI Előtér
21:00 Fogadás + buli: Dj XF a.k.a. Exfőépítész >> Bulidings with Feelings Dj Set

MÁRCIUS 6. | PÉNTEK
TOLDI Nagyterem
18:30
Kövek útján
Vetítés és beszélgetés Marco Antônio Pereira rendezővel
20:30
Föld
TOLDI Kisterem
19:00
Mi lesz velünk?
Vetítés és beszélgetés a Trust Your Architect! Projekt lakhatási válsággal kapcsolatos kerekasztal-sorozatának részeként
21:00
Te félsz a jelentől? – Rövidfilmek
TOLDI Előtér
23:00 Buli – Toldi klub

MÁRCIUS 7. | SZOMBAT
Kortárs Építészeti Központ
14:00
Városi Séta – Merre a történelmünkkel?
TOLDI Nagyterem
18:30
Szinte semmi – A CERN kísérleti városa
Vetítés és beszélgetés Anna de Manincor rendezővel (ZimmerFrei)
20:30
Akik városokkal álmodnak
TOLDI Kisterem
17:00
Alapelemek
306 Hollywood

19:00
Natura Urbana – Berlin parlagon
Vetítés és beszélgetés a film témájának budapesti vonatkozásairól, a fővárosi növényvilágról és jövőképéről
21:00
Merre a történelemmel?
Vetítés és beszélgetés Hans Christian Post rendezővel és Uwe Bohrer operatőrrel
TOLDI Előtér
23:00 Buli – Toldi klub

MÁRCIUS 8. | VASÁRNAP
Kortárs Építészeti Központ
14:00
Városi Séta – A pesti Broadway építészete
TOLDI Nagyterem
17:30
Észak felé
Vetítés és beszélgetés Boaz Peters és Mark Slierings rendezőkkel
Olvadó lelkek
20:00
New York-i csoda a 42. utcában
TOLDI Kisterem
18:15
A Bauhaus szelleme

A filmek leírásáért érdemes ellátogatni a fesztivál honlapjára

Nyitókép: filmkocka a Szinte semmi – A CERN kísérleti városa című filmből.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk