Épülettervek/Hallgatói terv

1,5Sziget

1/9

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/9

1,5Sziget
Épülettervek/Hallgatói terv

1,5Sziget

2007.01.19. 14:21

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Pozsonyi Éva

Letölthető dokumentumok:

A 1,5Sziget fogyatékkal élő embertársaink (mozgáskorlátozottak, vakok és gyengén látók, siketek, értelmi fogyatékkal élők) számára nyújt olyan egyedülálló lehetőségeket, melyek segítségükre lehetnek abban, hogy egyenlő esélyekkel teljesebb életet élhessenek. Pozsonyi Éva diplomadíjas munkája (2006).

 
 
„Nem a másság fogalma a fontos, hanem az elfogadásé"
(Seth F. Henriett)

 

 
 
 

A 1,5Sziget fogyatékkal élő embertársaink (mozgáskorlátozottak, vakok és gyengén látók, siketek, értelmi fogyatékkal élők) számára nyújt olyan egyedülálló lehetőségeket, melyek segítségükre lehetnek abban, hogy egyenlő esélyekkel teljesebb életet élhessenek. Ilyen lehetőség az akadálymentes sport és szórakozás a sziget egész területén (kerekesszékes óriáskerék, hullámvasút, bocsa pálya, csörgőlabda pálya stb.), rehabilitációs programok, fogyatékkal élő művész csoportok próba-, előadás-, kiállítási lehetősége, koncertszervezés, kezdő kerekesszékeseknek gyakorlópálya, táborszervezés (Hátrányok Dacára Alapítvány), kerekesszék-szerviz, munkalehetőség az intézményben bárhol (iroda, étterem büfé, foglalkoztatók, szerviz stb.). Fogyaték nélkül élők számára pedig ez a létesítmény lehetőséget kínál arra, hogy játékos keretek között megismerhessék fogyatékkal élő társaik életét, a mindennapi életvitelükben adódó nehézségeiket.

 
 

Az alapötlet a Student Service Egyesülettől származik, akik egy olyan parkot álmodtak meg, ahol a fent említett gondolatok egy része megvalósulhat. Ez – főként anyagi lehetőségek hiányában – csak egy ideiglenes park formájában tudott megvalósulni (Ability Park: 2004-Millenáris Park, Sziget Fesztivál, Sportsziget), melynek tervezését a Medence Csoport végezte. Az ő terveik közé tartozik a kerekesszékes-óriáskerék, a hullámvasút, a torony és a csiga.

 
 

A Student Service Egyesület elnökét, Nagy Gézát kerestem meg azzal az ötletemmel, hogy diplomamunkám témájaként ennek a parknak terveznék egy budapesti állandó központot. Nagy segítségemre volt a tervezési program összeállításában, és a Medence csoport tagjaival is konzultáltam.

 
 
 

A helyszín a XIII. kerületi Népsziget déli része. A kerületi önkormányzat 2005-ben készítette el az Európa-tervet, mely a kerület fejlesztési céljait fogalmazza meg. A fő cél, hogy egy új észak-pesti belváros alakuljon ki, melynek fontos része a dunaparti szakasz. Ennek rehabilitációja tehát elsődleges feladat. A Népsziget teljes területére elkészült az új szabályozási terv, melybe jól illeszkedik az általam tervezett létesítmény funkciója. A kerület fejlesztésének részét képezi az infrastruktúra fejlesztése is, melyet a tervezés során figyelembe vettem (pl.: tömegközlekedési kapcsolatok fejlődése, új híd építése a szigetre, közművesítés).

 
 

A tervezés során elsődleges célom volt, hogy ne csupán egy épületet tervezzek, hanem a területet egységként kezelve, az egész park-problémára megoldást találjak.

 
 

Terepviszonyok: A terület dél- északi irányban max. 3%-os rámpákkal lejt. Ezen kívül a keleti és a nyugati hosszoldalakon kiemelt illetve besüllyesztett területek vannak kialakítva, melyek rámpákkal, liftekkel, illetve kerekesszékesek számára önerővel mozgatható emelőszerkezetekkel közelíthetőek meg (torony, csiga). A terület északi végén adódó szintkülönbségeket kihasználva ide kerültek az épületek.

 
 

Terepviszonyok indoklása: A 1,5Sziget kettős funkciót hordoz. Egyrészt a fogyatékkal élők szempontjából szerettem volna egy olyan teret, terepet létrehozni, ahol ők is ugyanolyan biztonsággal közlekedhetnek a szintkülönbségeket is áthidalva, mint a fogyaték nélkül élők. Megmutatni mindenkinek, hogy milyen az a terep, amely általuk is nehézség nélkül közlekedhető.

 

A fogyaték nélkül élők pedig amellett, hogy mint izgalmas terepet, a Szigetet parkként használhatják (akár görkorcsolyával, kerékpárral vagy gördeszkával is), felügyelt keretek közt kipróbálhatják, hogy milyen ugyanez a terep kerekesszékkel, illetve egy erre kialakított területen azt is megtapasztalhatják, hogy milyen az, amikor nem akadálymentes a terület (nehezített pálya).

 
 
 

A park mindemellett alkalmas kezdő kerekesszékesek számára gyakorlóterepként is. Egyéb fogyatékkal élő társaink is akadálymentesen közlekedhetnek (burkolatok kialakítása- taktilis érzékelhetőség-, fényjelzések, hangjelzések).

 
 

A parknak két fő megközelítési iránya van. A délről – gyalogoshídon – érkezők a parkon áthaladva, egy vízfolyás irányításával, az északról – gépkocsival – érkezők pedig egy rámpán haladva érkeznek a park központi terébe, melyet a négy épületegység fog közre. Ez a „belső udvar" a terület szíve, innen könnyen áttekinthető, megközelíthető mind a négy épület.

 

A célom az volt, hogy az ide érkezők könnyen tájékozódni tudjanak a kínálkozó funkciók között. Az épületek fontosságát azonban nem elsősorban a funkció, hanem a látogató igényei határozzák meg. Fontosnak tartottam, hogy a célirányosan érkezők könnyen és gyorsan jussanak az általuk választott épületbe (egyenes tengelyen, legrövidebb úton, pl. a szervízbe), a szabadidejüket eltölteni kívánók pedig lehetőséget kapjanak arra, hogy a fő tengelyről való letéréssel a parkban kínálkozó egyéb funkciókat is felfedezhessék (merőleges tengelyek, kiemelt területek).

 
 

Ezt a célt szolgálja a terület egészének struktúrája, melynek fő vonalait a sziget két hossziránya illetve az erre merőleges vonalak adják.

 

A 1,5Sziget célja, hogy egyenlő esélyeket teremtsen és felhívja a fogyaték nélkül élők figyelmét az odafigyelésre, a toleranciára és a segítés lehetőségére.

 
 
 
 
 
 

 
Pozsonyi Éva*
BME Építészmérnöki Kar
Lakóépülettervezési Tanszék
Építész konzulens: Fülöp Gyula

*2006 decemberében került sor az Építés Fejlődéséért alapítvány diplomadíj pályázatának eredményhirdetésére, melyen  Pozsonyi Éva I. díjban részesült.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.