Helyek/Köztér

A Blaha Lujza tér felújításának új látványtervei

1/4

Forrás: BKK

Forrás: BKK

Forrás: BKK

Forrás: BKK

?>
Forrás: BKK
?>
Forrás: BKK
?>
Forrás: BKK
?>
Forrás: BKK
1/4

Forrás: BKK

Forrás: BKK

Forrás: BKK

Forrás: BKK

A Blaha Lujza tér felújításának új látványtervei
Helyek/Köztér

A Blaha Lujza tér felújításának új látványtervei

2021.09.24. 15:52

Cikkinfó

Szerzők:
Sulyok Georgina

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Uvaterv, Lépték-Terv Tájépítész Iroda, „Közlekedés

Címkék:
urbanisztika

Vélemények:
2

A napokban nyilvánosságra  kerültek a Blaha Lujza tér felújításának legújabb tervei. A leendő arculat meghatározó elemei, a nagy kiterjedésű növénykazetták már láthatók, a forgalom számára leginkább fájó csomóponti aluljáró-szigetelés pedig már elkészült. Az építkezés körülbelül kevesebb, mint másfél évet vesz még igénybe.

 

ÉF: Miben változtak a tervek a 2019-ben közölt változathoz képest?

BKK: A forráscsökkenés és a megváltozott igények miatt a tér felújítási tervei az alábbiak szerint változtak:

• A terv igazodik az azóta elkészült nagykörúti kerékpársávhoz.

• A tervezett rendezvénytéren a gömbkőrisfasor értékes egyedeit megóvják, illetve további fákat ültetnek.

• A tervezett aluljáró-bővítmény kialakítása elmarad, az ide tervezett új nyilvános WC a felszínen kap helyet. Az aluljáró felújítása a mostani projektben nem történik meg.

• A buszváró nem kap egyedi fedést a távlati közösségi közlekedési fejlesztések, valamint a költségracionalizálás miatt.

• A térre tervezett pavilonépület más formában és más forrásból valósul meg.

• A Rákóczi úti középső fasor telepítése ezúttal elmarad a távlati közösségi közlekedési fejlesztések segítése érdekében.

 

Miért volt szükség a módosításokra?
Nagyon hosszú egyeztetéseken átesett, alapos és értékes szakmai munka eredményeként születtek a Blaha Lujza tér felújításának eredeti tervei, amelyek azonban a jelentős forráscsökkenés, a még nagyobb mértékű zöldítés és a távlati fejlesztésekhez való rugalmas alkalmazkodás (villamos vonalak, kerékpáros infrastruktúra) miatt módosításra szorultak.

A rendelkezésre álló forráshoz képest a beruházásnak kiugróan költséges elemei is voltak. Ezen túlmenően kedvezőtlen volt, hogy a terveken túlzottan nagyméretű, árnyékmentes burkolt felületek szerepeltek, amely a klímaváltozás okozta kihívásokra is figyelemmel egyre inkább kerülendő.

Forrás: BKK
3/4
Forrás: BKK

 

Mi a projekt fő célkitűzése?
Mára elkerülhetetlen feladattá vált a tér egykori méltóságának és városban betöltött szerepének visszaállítása, a tér felújítása. A tér felújításával a fő cél a tér élhetőségének javítása, egy egységes koncepció alapján létrejövő, új arculatú, mai városi használati igényeket kielégítő nagyvonalú belvárosi köztér létrehozása, amely az egyes közlekedési ágak közötti megfelelő kapcsolatrendszer kialakításán túl önálló köztéri karaktert is kap. Egy olyan köztér kialakítása tehát a cél, amely egyaránt alkalmas minden használati igény kielégítésére, miközben önálló, reprezentatív térként is jól funkcionál.

A koncepció alapvetően kettős: az egyik legforgalmasabb gyalogos közlekedési csomópontban tovább segíti az átszálló forgalmat, eközben egy kellemes gyalogos közteret alakít ki, a szervízúton átmenő gépjárműforgalom nélkül. A tér két fő szerkezeti egysége a növénykazettákkal és utcabútortokkal ellátott, fásított liget, valamint a fásított köztér.

Az „átszállási háromszögben" a lehető legkevesebb akadályozó tényezővel segíti a terv a 7-es buszcsalád, az M2-es metró, a 4-6-os villamos és a Népszínház utcai villamosok közti átszállást. A tervezett kiemelt kazetták zöldfelülete és az új fák lombtömege pedig úgy helyezkedik el a téren, hogy a belső gyalogos felületeket bizonyos fokig védi a Rákóczi út nagymértékű zaj- és porszennyezésétől. A belső, ligetes területen pihenő-találkozó pontokat alakítunk ki, forgó karfás székekkel, amelyek a téren álló egykori Népszínházra utalnak bordó színükkel. A tér súlypontjában, a Népszínház utca és a Somogyi Béla utca tengelyében helyet kap egy burkolatból fellövő szökőkút, amely nyári időszakban a tér meghatározó eleme és a tér mikroklímáját javítja, téli időszakban pedig nem képez holtteret, kikapcsolt állapotában a burkolt felület használható. Az ikonikus Gomba-szökőkút a Rákóczi úti buszmegállók közelében épül meg.

Forrás: BKK
1/4
Forrás: BKK

Mik a terület megújításához kapcsolódóan várt hatások?
A köztérmegújítások során a legtöbb esetben a „használat is megújul", hiszen új funkciók és térstruktúra alakul ki. A legfontosabb várt hozadéka a Blaha Lujza tér felújításának, hogy a közlekedő gyalogosok kellemes környezetben haladhatnak át a téren, emellett az egész tér vonzóbb ott-tartózkodást is kínál, hiszen komfortosabb lesz a környezet, és jelentősen csökken a hőszigethatás is. A tervezés során sok egyeztetés történt a VIII. kerületi önkormányzattal, így az új köztér a Palotanegyed kapujaként is méltó helyet foglalhat majd el. Az Europeum és a megújuló Corvin-áruház is szoros egységet alkot majd a térrel, a kitelepülő teraszokkal. Fontos előrelépés a nagyobb, egybefüggő zöldfelület és a jelentős lombtömeg kialakítása.
 

Véleményük szerint a terület felhasználása (hajléktalan problémák, gyülekezések, bűncselekmények) változhat a megújulás hatására?
A hajléktalanproblémák, gyülekezések és bűncselekmények visszaszorítása és megoldása összetett feladat, amelyet önmagában egy köztér felújítása nem tud megoldani, de segítheti azt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy köztér megújulása hatással van a területhasználatra. Ha ez megfelelő új koncepcióval történik, akkor a használat jelentősen javul: kevesebb lesz a rongálás és a bűncselekmény, viszont többen fogják használni a területet. A térre újonnan kitelepülő vendéglátásnak, (megújuló Corvin-áruház, új kávézóépület, illetve a meglévő Europeum) és az átlátható térstruktúrának köszönhetően minden „szem előtt lesz", így kevesebb lesz a kihasználatlan tér, ahol a bűncselekmények megjelenése jellemző.

A Rákóczi tér felújítása ilyen szempontból megosztónak számított. Voltak annak a felújításnak olyan tanulságai, amelyeket ebbe a projektbe már átültethettek?
A Rákóczi tér felújítása egyértelműen igazolta, hogy a minőségi közterületek, az igényes városi zöldterületek a tágabb környezetüket is felértékelik. A Rákóczi tér neve egészen másképp hangzik ma, mint akárcsak 10-15 éve. Természetesen ez csak a kerületi önkormányzat városrehabilitációs törekvéseivel együtt tudott igazán érvényesülni.

Forrás: BKK
4/4
Forrás: BKK

Továbbra is a Fővárosi Tervező Iroda és az UVATERV tervei alapján folyik a munka?
A kiviteli tervek a „Közlekedés" Fővárosi Tervező Iroda Kft., valamint az UVATERV Zrt. konzorciumának munkájával készültek el, ahol a felszíni térépítészeti terveket a Lépték-Terv Tájépítész Iroda készítette el. A tervek módosításával a nyertes vállalkozó, az STR Mély- és Magasépítő Kft.. alvállalkozóként vonta be többek között ezt a három céget is.

Mi a kivitelezés ütemezése?
A Blaha Lujza tér felújításának tervezése a Budapesti Közlekedési Központ irányításával, megrendelésében a „Közlekedés" Fővárosi Tervező Iroda Kft., valamint az UVATERV Zrt. konzorciumának munkájával 2018. júliusában kezdődött, az utolsó engedély 2020 júniusában érkezett meg. A Blaha Lujza tér rekonstrukciójára irányuló tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében indult, a vállalkozási szerződés megkötése 2021. június 7-én történt, a munka a tervek kismértékű módosításával kezdődött. Az építkezés 2021. július 12-én kezdődött, és körülbelül másfél évet vesz igénybe.

A dátumokból látható, hogy a folyamat közben történt egy Önkormányzati választás. Az új városvezetőség a tájépítészeti arculatot nagyrészt elfogadta, de több új és több megtartandó fát írt elő. Emellett takarékossági okokból a más módon kiváltható elemeket – úgy, mint az aluljáró-bővítményt és a szolgáltató épületet – el kellett hagyni. A korábbi kiviteli tervdokumentációban kért változtatások egyeztetése precíz, minden részletre kiterjedő, időigényes folyamat volt. A leendő arculat meghatározó elemei, a nagy kiterjedésű növénykazetták már láthatók, a forgalom számára leginkább fájó csomóponti aluljáró-szigetelés pedig elkészült. Hisszük, hogy a munka végeztével teljesen átértékelődik a Blaha Lujza tér, és a város egyik élhető, szerethető, közkedvelt találkozó pontja lesz.

Vélemények (2)
MI
2021.09.28.
13:06

Miért gondolják úgy a tervezők, hogy egy fának az a jó, ha teljesen leburkolják alatta a földet és egy 1,5 m2-es vasráccsal veszik körbe a törzsét. Miért?

Reki
2021.09.27.
10:19

A téren talán több fa van, ugyanakkor lespórolták a Rákóczi út közepére, korábbi látványterveken látható, tervezett fasort. Kár!

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk