Épülettervek/Középület

A Budapest Sportcsarnok és a Városi Köztér építészeti együttese

1/5

?>
?>
?>
?>
?>
1/5

A Budapest Sportcsarnok és a Városi Köztér építészeti együttese
Épülettervek/Középület

A Budapest Sportcsarnok és a Városi Köztér építészeti együttese

2002.08.28. 09:52

Projektinfó

Papp László Budapest Sportaréna

URL:
Közti

Stáblista

Tervezô: KÖZTI Rt.
Létesítményfelelős építész: Szabados László
Csarnok építész: Skardelli György, Pottyondy Péter 
Városi Köztér Építész: Skardelli György, Gáspár László, Lázár Ferenc

Kivételes lehetőség egy sokak által látogatott középület és azt körbevevő tér kompozíciójának egyidejű papírra vetése. A Budapest Sportcsarnok több mint 40.000 m2-es alapterülettel, alkalmanként 12.500 nézőt tud magába fogadni, két-három naponkénti gyakorisággal, belföldi és külföldi vendégekre egyaránt számítva. Az épület tervezője a Közti. 

A Sportcsarnok és a Tér együttesének élményét minden látogató magával viszi. Az együttes egyik meghatározó eleme a környezettől mintegy 6,0 m-rel elemelkedő Városi Köztér szintben elkülöníti a gépkocsi forgalmat a gyalogosok forgalmától legyen az a Sportcsarnokba igyekvő néző vagy egyszerűen a Tér békéjét élvező sétáló, görkorcsolyázó, megpihenni vagy találkozni vágyó városlakó.

A szint alatti gépkocsi forgalom több részből áll össze: parkoló személygépkocsi, kiszolgáló teherautó forgalom, távolsági buszokat fogadó autóbusz pályaudvar. A fő tömegközlekedési csomópontokból nagyvonalú rámpák vezetnek fel a Tér szintjére, a parkolókból, az Ifjúság útról "üvegszilánkokba" foglalt lépcsők biztosítják a kapcsolatot. A Stefánia és a Hungária körút kereszteződésében álló kristály kiemelkedő szerepet visel az együttes városi kijelölése szempontjából.

A Tér felszínét több, kisebb és nagyobb üvegkristály hatja át, ellenpontozva a Sportcsarnok nagy, áramvonalas tömegét. Az üvegkristályok a Tér felületén elterülő, áttörésekkel és vízfelületekkel színesített parkból bukkannak elő, változatos funkcióikkal, vendéglátó, kiállító, árusító terek, lépcsőházak - liftek, felülvilágítók.

3/5

Az együttes másik meghatározó eleme a Téren uralkodó formatervezett tömeg, a Sportcsarnok. Míg a kristályok szinte áthasítják a Tér kérgét, a Sportcsarnok nem is ér hozzá, 6,0 m mélyről indul, hidakkal becsatlakozva a Tér életébe. A Tértől való elszakadás segíti a tömeg könnyeddé válását és erősíti kissé mitikus, szinte megérinthetetlen létét.

A zöldre patinázott rézzel burkolt, hatalmas tömeg törés nélkül jelenik meg a legalsó szinttől az épület legfelső pontjáig. A tömegen belüli szükséges gépészeti berendezések a kontúrt követő lamella sor mögött helyezkednek el.

Az áramvonalas tömegből mint egy nagy száj hasad fel az üvegezett főbejárat, felületén megcsillantva a nappali fényt, kisugározva az éjszakai kivilágítást. Az emelt szintű Tér mintegy őskéreg fogja egységes kompozícióba a hegyes, éles kristályokat és a csiszolt természetes magmatikus formát az ősi természetes elemekkel - a növényzettel és a vízzel.

Skardelli György

2/5

A Csarnok szinte minden olyan esemény, rendezvény befogadására alkalmas, amely iránt legalább 4-5000 ember érdeklődik. Az egyik végén nyitott, patkó alakú nézőtéri elrendezés és a szokatlanul nagy méretű (130m x 65m) küzdőtér rugalmasan képes alkalmazkodni a ma ismert sport, koncert, színház, konferencia típusú rendezvények támasztotta hazai és nemzetközi igényekhez. Figyelembe véve, hogy 15-20 évvel ezelőtt még nem létező sportágak, mint pl. a BMX, windsurf, jetski ma már népszerű teremsportok, az új csarnok rugalmasan alakítható belső tere révén alkalmas lehet ma még nem ismert eseményekre is.

A rövid eseményforgási időt sok magas színvonalú technikai megoldás és üzemeltetési tapasztalaton alapuló gyakorlatias ötlet segíti. A küzdőtér északi és déli oldalán nyitott két-kétsávos kamionbehajtó, a motorosan mozgatható széksorok betervezése, a lehetséges színpadhelyeken 60t súlyú hang- és világítástechnikai berendezéssel terhelhető, több mint 90m fesztávú tetőszerkezet valamint efölött a 28000m2 felületű héjazat megtervezése – mindez egyenként is komoly kihívást jelent a tervezők számára.

A Csarnok öt szintre tagozódik. A leégett épületből újra felhasznált résfalak határolják a pinceszinti parkolót, az épület teljes kiszolgálását, fenntartását biztosítják a szervizszint helyiségcsoportjai. A 6m-rel kiemelt Térhez csatlakozik a közönség forgalom fő szintje, a két reprezentatív lépcsővel határolt előcsarnokkal, üzletekkel, ruhatárakkal, terem vécékkel. A galéria szint a páholy és klubkártya tulajdonosoké, ahol 14 üvegfalú fürdoszobás, teakonyhás páholy, konferencia terem, hangulatos klub, ajándékboltok sora várja őket. A legfelső szinten a páholyok fölött lelátó húzódik, és itt lesznek a légtechnikai egységek

4/5

A Sportcsarnok teljes területén, az öltözőktől a lelátókig a tervezők gondoskodtak az akadálymentes közlekedésről, a mozgáskorlátozott vendégek, sportolók, művészek teljesértékű kiszolgálásáról. A Csarnokban tartózkodók biztonságát szolgálja a magas szintű épület felügyeleti rendszer, az egészségügyi központ, a füstmentes lépcsőházak, valamint több mint 160fm szabad nyílásméretű menekülő ajtó.

Az a határozott építészeti koncepció, mely a Csarnok belső tereinek tervében az anyaghasználatot jellemzi, a helyes utat keresi a hamis előkelősködés és az olcsó igénytelenség között. A nyers vagy festett beton falfelületek, a levegős, lamellás álmennyezetek, a nagy kopásállóságú, színes műanyag padlók, a kárpitozott, kényelmes székek áttekinthető, világos rendje egybecsengő hangot üt meg a sokrétű funkcióval .

Pottyondy Péter

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk