Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

A frissített EMKE Irodaház új belsőépítészete

1/38

Tervezési diagram az új belsőről

?>
Tervezési diagram az új belsőről
?>
Homlokzat a Blaha Lujza tér felől, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A meglévő, ikonikus sarokmegoldás, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A „lobby lounge” és a recepciós pult szemből, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A „lobby lounge” sarka, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
„Lobby lounge” oldalnézet, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Látszó beton fal, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az üvegliftek új bejáratai, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az átrium a -1 és a földszint között, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Repülő fák az étterem felett, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az első emeleti híd alulnézetben, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A repülő fák és a híd, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Repülő fák az átriumban, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az átrium földszinti kertje, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A felvonók új üvegfala, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Új liftkabin, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Kilátás az első emelet közlekedőjéről a lobby-ra, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Első emeleti közlekedő, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Kilátás a hídról, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Üvegátrium, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Kilátás a hídról, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az átriumba lépve az új lobby-ból, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A sarki terület ideiglenes hasznosítással (pop-up kávézó Expresso Café)
?>
Földszinti lobby tér a „repülő dobozokkal”, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Többrétegű üvegburkolat a „repülő dobozokon”, nappal, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Többrétegű üvegburkolat a „repülő dobozokon”, este, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Recepciós pult és lobby, este, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A „lobby lounge” növényei, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A „lobby lounge” az utca felől, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Mosdó ajtók, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A sarki terület ideiglenes hasznosítással (pop-up kávézó Expresso Café), fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az átrium fentről, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az ikonikus utcasarok este, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Belső udvar a tervezőkkel, fotó: Batár Zsolt
1/38

Tervezési diagram az új belsőről

A frissített EMKE Irodaház új belsőépítészete
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

A frissített EMKE Irodaház új belsőépítészete

2014.10.07. 13:29

Projektinfó

EMKE Irodaház, Budapest

URL:
LAB5 architects

Tervezés éve:
2012

Építés éve:
2013

Bruttó szintterület:
18800 m2

Stáblista

építész munkatársak: Debreczeni András, Koós Marianna (s.m.all design), Lukács Eszter, Perge Diana, Szegedi Zoltán, Sztojka Gábor (s.m.all design), Tóth Tamás, Vámos Zoltán
statika: Puskás Balázs, Terraplan
gépészet: Temesvári Tamás, Szlovák Krisztián, Temesvári Tervező
elektromos: Máramarosi András, Kajtán László, Bella-Nova
tűzvédelem: Székács András
üvegművész konzulens: Ábel Tamás
tájépítészet: Karádi Gábor, Karádi Kata, Táj-Consult
generálkivitelező: FÉSz Fertődi Építő És Szolgáltató 
beruházó: AEW Europe  
elektromos: Thermodizayn
felvonó: ThyssenKrupp
üvegművészet és üveg burkolatok: OROSházaGLAS
függönyfal: Glass-Regia
belső kert:Pálmaház | Szentkirályi-Tóth Ferenc 

Az 1995-ben átadott épület emblematikus státuszát a LAB5 architects tervezői, egy renovációs projekt során újraértelmezték, az épületben tágas, könnyen áttekinthető, transzparens terek nyíltak meg - ezeknek az átalakításoknak és az üvegfelületek alkalmazásának köszönhetően a belső teret beragyogja a természetes fény.

Helyszín és tervezési program

Az EMKE Irodaház az egyik első nyugati típusú irodaházként épült fel, a rendszerváltás utáni években. A tulajdonos a mára elavult épület átalakítása és felújítása mellett döntött.

A földszinten új, kiadható, utcakapcsolattal rendelkező teret szerettek volna elhelyezni, így a tervezők a főbejárat súlypontba történő áthelyezését javasolták. Így egyrészt, az utcasarkon felszabaduló hely remek adottságokkal rendelkezik, mint kiadható tér, másrészt, az új főbejáraton történő belépés sokkal kedvezőbb hatású, mint korábban.

A földszinti és első emeleti terek építészeti és belsőépítészeti átszabása mellett, a program tartalmazta az épület teljes körű energiatudatos felújítását is, a gépész és az elektromos rendszerek tekintetében.

„Lobby lounge” oldalnézet, fotó: Bujnovszky Tamás
6/38
„Lobby lounge” oldalnézet, fotó: Bujnovszky Tamás

Belsőépítészet

A legnagyobb hatású beavatkozás a belső térben a zöld elemek hangsúlyos alkalmazása. Az épület belső közlekedő és közösségi területei nemcsak átmeneti “semi-public" teret alkotnak a városi külső és az irodai belső terek között, hanem egyben egy zöld szigetet is képeznek, amire az irodák ablakai néznek, és amin az irodisták és vendégeik rendszeresen áthaladnak.

A koncepció fontos része volt, hogy minden közösségi funkcióval bíró terület egy teret alkothasson, amely így elegáns, tágas, és szellős lehet. Ez sok helyen nemcsak vizuális kapcsolatot jelent a különböző funkciók között, hanem teljes átjárhatóságot és áttörést.

Mivel a meglévő épületből sok elemet meg kellett tartani (például a második emelettől felfelé az átriumra néző belső homlokzatokat), így az új részek szervesen illeszkednek hozzájuk: világos üvegfelületek, látszó vasbeton, és neutrális elemek kerültek csak beépítésre.

Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
28/38
Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás

Anyagok, formák, színek

A belsőépítészet több ponton a természetet idézi meg.

A várakozó terület egy fehér lapokból „hajtogatott", önállóan álló, szoborszerű podeszt. A felhajtogatott részekből növények nőnek felfelé, melyek kissé le is határolják a lobby-t a kiadható tértől. A teljes objekt meg lett „lebegtetve", hogy intimitást adjon az ott ülő várakozóknak.

A recepciós-pult szintén művészi formálás eredménye, a frontját egyedi üvegművész alkotás adja. Az üveg speciális halmazállapotú folyadék, a formálás is hullámokat idéz; mindez arra utal, hogy az irodaépület legforgalmasabb pontján található, ahol nemcsak megérkeznek és elköszönnek az emberek, hanem információt is cserélnek, ezáltal egyfajta, folyamatos „flow"-t generálnak.

Sok egyéb, szabad terület is növényfelületet kapott; így az átrium pinceszinti fala, illetve a földszinti terület ferde padlóterülete, mely egyben az átrium nyílását is keretezi a lenti szintek felé.

A sarki terület ideiglenes hasznosítással (pop-up kávézó Expresso Café), fotó: Bujnovszky Tamás
35/38
A sarki terület ideiglenes hasznosítással (pop-up kávézó Expresso Café), fotó: Bujnovszky Tamás

Az átriumba helyezett fák meg lettek emelve, hogy a lenti étteremből minél kevesebb helyet foglaljanak, illetve, hogy a lombkorona minél magasabbra kerülhessen, minél közelebb az irodák belsőre néző ablakaihoz.

A szabadon maradt belső felületekre fehér üvegburkolat került, hogy a belső tér minél világosabb lehessen. Egyetlen kivétel a liftmag folyosóra néző fala, mely fekete lett, ezzel a „jelöléssel" segítve a vendégek tájékozódását.

A liftek a korábbiaktól eltérően a földszinten immáron az átrium felől használatosak, így ott szükség volt egy új, fogadó üvegfal kialakítására, és a liftkabinok felújítására. Hogy a panoráma minél inkább megmaradjon, csak üveg elemek kerültek beépítésre, az üvegfal súlyát üveg tartószerkezet hordja, és a liftkabin fala és ajtaja is keretezetlen, rejtett rögzítésű üveg elemekből áll.

A recepció és a kiadható tér felett néhány elemet el kellett rejteni, ide a nagy belmagasságú térben „repülő" dobozok kerültek. Ezek többrétegű üvegfelülettel burkoltak, vagyis vegyesen áttört, savmart, és tükör felületekből. Belülről ki vannak világítva, így a lobby a munkaidőn túl, az épület esti képéhez szervesen hozzájárul.

Gépészet

A teljes gépészeti rendszer a legújabb követelmények szerint lett felújítva, így az üzemeltetés és a karbantartás is sokkal gazdaságosabbá vált. A friss levegő kapacitás megnövelték a magasabb belső komforthoz. A tűzjelző rendszert és a gépészeti hálózatot új BMS és gyengeáramú rendszer irányítja.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk